Amplă operaţiune pentru capturarea unor hoţi de icoane vechi

Amplă operaţiune pentru capturarea unor hoţi de icoane vechi

0
DISTRIBUIȚI

Poliţiştii au făcut, astăzi, patru percheziţii în Bucureşti, Câmpulung Muscel şi Drobreta-Turnu Severin, în dosarul în care şase persoane mascat cainesunt arestate pentru furturi de icoane din biserici monument istoric din judeţele Hunedoara, Mureş şi Vâlcea. Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Hunedoara , cu sprijinul ofiţerilor de la Direcţia de Investigaţii Criminale, au identificat şase suspecţi în cazul furtului de icoane din biserici monument istoric, aceştia fiind cercetaţi în stare de arest preventiv, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române. Totodată, anchetatorii au recuperat până în prezent 85 de icoane, reprezentând 80 la sută din valoarea prejudiciului cauzat.

În noiembrie 2011 au avut loc percheziţii în mai multe judeţe din ţară, la membrii unei grupări care au dat şase spargeri în biserici din lemn monument istoric, situate în judeţele Hunedoara, Mureş şi Vâlcea. Atunci au fost reţinute trei persoane din Sibiu pentru implicare în furtul şi traficarea icoanelor către colecţionari din ţară şi străinătate, două dintre ele fiind apoi arestate.


Cei doi suspecţi, din comuna sibiană Brateiu, sunt în prezent judecaţi pentru complicitate la furt calificat cu consecinţe deosebit de grave.

În martie 2012, alţi doi bărbaţi din localitatea Răşinari, judeţul Sibiu, au fost arestaţi în cazul furturilor de icoane. Poliţiştii au făcut atunci 13 percheziţii domiciliare, fiind vizate persoane suspectate că în perioada august – septembrie 2011 au traficat 114 icoane pe lemn şi sticlă furate din opt biserici de lemn din judeţele Hunedoara , Vâlcea şi Mureş. În decembrie 2012 anchetatorii au recuperat 14 icoane de patrimoniu, furate în august 2011 din două biserici din judeţul Mureş şi valorând în total 200.000 de euro. Cele 14 icoane fuseseră furate din două biserici din Urisiu de Sus şi Urisiu de Jos, judeţul Mureş, de o grupare formată din cinci persoane, dintre care doi hoţi şi trei tăinuitori, toţi bărbaţi, unii chiar cu vârste înaintate. Icoanele au fost recuperate de poliţişti în urma unor percheziţii făcute în Capitală, din casele a doi colecţionari care le-au cumpărat cu bună-credinţă. La acea vremea anchetatorii au susţinut că acţiunea a fost desfăşurată în cadrul cercetărilor vizând furtul a 114 icoane, în valoare totală de 1,6 milioane de lei, în august – septembrie 2011, din opt biserici monumente istorice din judeţele Mureş, Hunedoara şi Vâlcea. În noiembrie 2011 şi martie 2012 au fost recuperate alte 70 de icoane, celelalte 30 fiind căutate în continuareu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.