Aparatură care depistează boli rare, la spitalul de copii „Louis Ţurcanu”

Aparatură care depistează boli rare, la spitalul de copii „Louis Ţurcanu”

0
DISTRIBUIȚI

Două boli rare, care se tratează extrem de costisitor, pot fi descoperite, din acest an, la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din laborator2(1)Timişoara, într-un laborator de biologie moleculară în care s-au investit 700.000 de euro, obținuți din fonduri europene. Dacă aceste boli sunt depistate la timp, pot fi prevenite handicapuri grave. În acest laborator, medicii de la Spital de Copii din Timişoara pot depista bolile rare chiar și din cea de-a patra zi de viață a unui bebeluș. „România este țara care cheltuie cei mai puțini bani pe sănătate. Prin acest program, s-a realizat un laborator de biologie moleculară și au fost testați peste 6.000 de bebeluși din Arad și Timișoara, doi dintre aceștia au fost diagnosticați cu boli rare”, a afirmat Margit Șerban, șeful Centrului de Transplant Medular din Timișoara.  Potrivit doctorului Margit Șerban, o persoană care are o boală rară poate consuma cât 100 de alţi pacienţi pentru că tratamentul este costisitor. De aceea, este foarte important ca bolile să fie descoperite la timp pentru a putea fi tratate.  Proiectul în cadrul căruia a fost realizat laboratorul de biologie moleculară se numeşte „Screengen – Newborn screening”.

Pe lângă acest laborator, clinica timișoreană a cumpărat, pe bani europeni, și un ecograf de înaltă performanţă şi un sistem de aparate2artroscopie.


Cu ajutorul acestora, încă din primele zile de viaţă ale bebeluşului sunt depistate afecţiunile şoldului şi tratate înainte de a fi nevoie de o intervenţie chirurgicală. Dacă până acum, în vestul ţării, se puteau face investigaţii pentru depistarea displaziei de şold doar în jurul vârstei de patru ani, cu ajutorul ecografului de înaltă performanţă şi al sistemului de artroscopie, aceste afecţiuni pot fi descoperite mult mai repede.

Cele două aparate medicale costă aproape 100.000 de euro, banii au fost obţinuţi prin fonduri europene în cadrul proiectului „Strategie comună pentru prevenirea şi tratamentul patologiei şoldului la copil în zona transfrontalieră Ungaria-România”. Tot în cadrul acestui proiect, 25 de medici au urmat cursuri de pregătire pentru a recunoaşte bebeluşii cu displazie de şold. „Medicii din maternităţi au fost instruiţi pentru a depista aceste afecţiuni, iar ei ne vor trimite bebeluşii cu probleme. Dacă nu sunt descoperite până la vârsta de un an şi copilul începe să şchiopăteze, este nevoie de o intervenţie chirurgicală”, a afirmat Călin Popoiu, manager de proiect.  După zece luni de proiect, peste 4.000 de nou-născuţi din Timişoara au fost consultaţi în cadrul programului de screening pentru displazie congenitală de şold, la 6 la sută din cazuri au fost descoperite probleme.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.