Băsescu vrea să schimbe procedura de desemnare a șefilor procurorilor

Băsescu vrea să schimbe procedura de desemnare a șefilor procurorilor

0
DISTRIBUIȚI

Preşedintele Trăian Băsescu a declarat că propune, ca soluţie de deblocare a impasului în desemnarea procurorului general şi a traian basescu01procurorului-şef al DNA, selectarea acestora de către CSM şi acceptarea persoanelor rezultate fără rezerve de către Ministerul Justiţiei şi Presedinţie, informează Mediafax. Propunerea poate funcționa dacă Guvernul şi ministrul Justiţiei, Mona Piviniceru, se vor pune de acord cu președintele să accepte din start cele două persoane selectate de CSM şi să deruleze apoi rapid procedura de desemnare prevăzută de lege, spune Băsescu. „Având în vedere că CSM îi supraveghează în activitate, soluţia ar fi să avem încredere în CSM şi noi să ne angajăm să respectăm recomandările”, a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax.


Președintele a punctat nevoia de neutralitate a CSM, ceea va putea elimina suspiciunile privind politizarea sau lipsa de transparenţă a procedurii de selecţie.

El a precizat că s-a gândit la această soluţie după ce a avansat, marţi seară, în întâlnirea cu premierul Victor Ponta şi preşedintii Camerelor, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, propunerea ca selecţia celor doi procurori şefi să se facă de către o comisie în care să fie câte doi reprezentanţi ai CSM, Ministerului Justiţiei şi Presedinţiei, variantă neacceptată de cei trei. Președintele a mai spus că dacă această formulă va funcționa, ar putea fi extinsă și la numirea adjuncților celor doi. Băsescu a subliniat că acceptarea acestei soluţii ar permite şi o remediere a modului de reflectare în raportul MCV, pe care Comisia Europeană îl va prezenta săptămana viitoare, a subiectului nominalizării celor doi procurori şefi. Preşedintele a dezvăluit şi că a avut o întâlnire cu ministrul Pivniceru înainte de a respinge candidaturile lui Irimie şi Niţă, însă discuţia nu a fost „cu dosarele pe masă”, iar Pivniceru nu a reuşit să îl convingă să îi desemneze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.