Coplata, frecție la piciorul de lemn al sistemului medical. Vezi ce spun...

Coplata, frecție la piciorul de lemn al sistemului medical. Vezi ce spun directorii de spitale din vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Din luna martie, pacienţii trebuie să plătească 10 lei la externare, indiferent câte zile au stat în spital sau de ce boală suferă. În SONY DSCurma întâlnirii pe care Victor Ponta a avut-o cu delegaţia FMI s-a decis şi ca managerii spitalelor să zboare din funcţie dacă strâng trei luni consecutiv datorii către stat. Directorii marilor spitale din partea de vest a ţării au comentat cele două decizii luate de Guvernul Ponta. Ciprian Bogdan, şeful Spitalului Clinic Judeţean din Timişoara, ne-a mărturisit că a fost adeptul introducerii coplăţii de mult timp pentru că, în acest fel, vor fi descurajaţi cei care vin să se interneze, deşi nu au probleme de sănătate foarte grave. „Sunt de acord cu coplata, mai ales că pacienţii trebuie să plătească o sumă modică. Această sumă nu aduce beneficii financiare foarte mari spitalului, dar cred că oamenii care chiar au nevoie de îngrijiri medicale vor avea unde să se interneze pentru că vor fi descurajaţi cei care încearcă să profite, cei care pentru orice durere vin să se interneze”, a declarat Ciprian Bogdan. În acest moment, cel mai mare spital din vestul ţării  nu are nicio datorie către stat, pentru că la sfârşitul anului trecut acestea au fost plătite integral. Totuşi, în cazul în care Guvernul nu va creşte finanţarea instituţiei, va fi foarte dificil ca Spitalul Judeţean din Timişoara să nu adune datorii. Ciprian Bogdan crede că niciun spital nu va reuşi să-şi plătească datoriile în aceste condiţii, iar „peste trei luni cred că toţi directorii vor fi daţi afară. Spitalul Judeţean este mai puţin finanţat decât restul spitalelor din Bucureşti”.

Teodora Olaru, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă din Arad, este de părere că cei 10 lei pe care pacientul trebuie să îi plătească la externare sunt simbolici, mai ales că pentru tratarea unor bolnavi este nevoie de sute de mii de lei. Directorul spitalului din Arad crede că această sumă nu este corectă pentru că „cei care se internează pe o perioadă mai lungă de timp ar trebui să plătească mai mult, cum sunt cei de la Terapie Intensivă. Nu sunt bani pentru sănătate, pentru că doar patru milioane de români sunt asiguraţi, iar sănătatea este scumpă peste tot în lume”.


Șeful spitalului arădean ne-a declarat că instituția sa nu are datorii mari, dar banii pe care Guvernul îi alocă sunt foarte puţini şi nu crede că Spitalul Judeţean din Arad va reuşi să îşi plătească toate datoriile în trei luni. „Noi nu facem cheltuieli inutile, se poate monitoriza cât consumă şi pe ce consumă spitalul. Sănătatea este motivat subfinanţată pentru că sunt foarte puţini salariaţi care plătesc asigurări. Din punctul meu de vedere, aş face case de asigurări private şi publice şi fiecare salariat să plătească unde vrea”, a mai spus managerul Spitalului Judeţean din Arad.

Călin Laza, directorul Spitalului Clinic Judeţean din Deva, se poate lăuda cu faptul că de trei ani instituţia pe care o conduce a reuşit să îşi plătească toate datoriile către stat. Dar Laza crede că situaţia se va schimba, pentru că „bugetele sunt prea mici şi în acest caz ne vom da singuri demisia. Guvernul ne cere să facem treabă, dar fără bani nu putem. Dacă ni se cere ceva, trebuie să ne şi dea.”

Coplata va avea rezultate infime, pentru că nu va reuşi să acopere cheltuielile spitalului, crede Dumitru Secăşan, şeful Spitalului Clinic Judeţean din Reşiţa. În anul 2012, 29.000 de persoane au avut nevoie de intervenţii medicale la spitalul din Reşiţa, din care 24.000 au fost asigurate. Cel mai mare spital din judeţul Caraş-Severin are datorii către stat de 4,7 milioane de lei. „Nu putem să nu tratăm oamenii care au nevoie de îngrijiri medicale, chiar dacă nu sunt asiguraţi. Important este ca spitalul să funcţioneze, dar nu pot să fac economii drastice la unele secţii. Suntem un spital judeţean şi trebuie să facem RMN, ecografii, iar aceste lucruri consumă curent, service, au nevoie de certificate de funcţiune. Dacă aşa este regula, trebuie să mă supun şi îmi voi da demisia peste trei luni. Cred că este o măsură coercitivă”, ne-a spus Dumitru Secăşan.

Florin Bîrsăşteanu, directorul medical al Spitalului Judeţean, spune că cei 10 lei plătiți de pacienți la externare nu este o măsură care să rezolve problemele cu care se confruntă sistemul sanitar din România, dar „sunt de acord dacă măsura a fost impusă în urma acordului cu FMI. Coplata nu reprezintă nimic esenţial pentru sistem, pentru că nu este o sumă aşa mare, e mai mult simbolică”. De aceeaşi părere este şi Octavian Mazilu, şeful Spitalului Municipal din Tmişoara. „Nu ştiu dacă este un mijloc prin care se vor aduce contribuţii financiare sistemului sanitar, ar trebui realizate studii pentru a se vedea acest lucru. Este o sumă modică, o sumă care cred că va fi acceptată de pacienţi. Pentru majoritatea oamenilor, 10 lei nu înseamnă mare lucru şi nu cred că va reprezenta un impediment în internarea lor. Lucrurile trebuie cântărite foarte atent pentru a se vedea ce beneficii aduce această coplată”, ne-a spus Octavian Mazilu.

Foto: medlife.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.