Cum comentează muzicienii timişoreni decizia de a nu se mai finanţa festivalul...

Cum comentează muzicienii timişoreni decizia de a nu se mai finanţa festivalul de la Gărâna

6
DISTRIBUIȚI

Decizia primarului Timişoarei, Nicolae Robu, de a „tăia“ finanţarea festivalului de jazz de la Gărâna, începând cu acest an, a iscat vii garana jazz festivalemoţii în rândul muzicienilor timişoreni. Recent, pe reţeaua de socializare Facebook a apărut un grup care îşi propune să dezbată acest subiect. Contactați de PRESSALERT.ro, majoritatea au cerut să se găsească o soluție pentru finanțarea în continuare a festivalului, dar există și voci care afirmă că Gărâna Jazz ar trebui să-și găsească resurse financiare exclusiv private.

„Păcat. Pentru că este un festival cu tradiţie, care totuşi este în Banat, iar Timişoara este „Capitala Culturală” a Banatului, ca să nu uităm de peisajul locaţiei festului şi impactul asupra turismului locului. Mă bucur că organizatorii nu renunţă chiar şi fără sprijinul Primăriei. Cum la Bucureşti cică se dă ora exactă, în muzică tot timpul Timişoara a dat ora exactă sau mai bine zis „Tonul la cântec!”, spune Tiberiu Bitte, solistul trupei Kraft.  Andi Grasu, liderul formaţiei Andi Band, a comentat la rândul său că „e păcat că un festival de tradiţie precum cel de la Gărâna riscă să dispară. Municipalitatea ar trebui să considere un astfel de festival drept o investiţie şi să duca o campanie agresivă de marketing. Brandul deja există. Trebuie doar cosmetizat şi transformat într-o afacere-festival care s-ar autofinanţa. Să sperăm că autorităţile locale se vor sesiza într-un final şi lumea se va putea bucura în continuare de Festivalul de la Gărâna !“, spune Andi Grasu, liderul formaţiei Andi Band.  Zsolt Szabo, chitaristul trupei Burning Table este bucuros că   „totuşi se va ţine acest festival şi fără finanţare din partea primarului ! Aseară am aflat de participarea lui Bill Frisell la ediţia din acest an , felicitări organizatoriilor ! Din păcate, nu mă miră deloc decizia primarului“.

„Festivalul de Jazz de la Gărâna devine, de fapt, încet încet, un festival internaţional. Muzicieni cu care am vorbit în Berlin despre Gărâna, ştiau de festival, de marile nume internaţionale care vin acolo an de an. Este inadmisibil ca un asemenea eveniment să fie „tăiat” de pe lista finanţărilor, tocmai din cauza faptului că acesta e pe cale să devină cunoscut bine în lume. Eu am fost de trei ori la Gărâna în ultimii ani, o dată am şi cântat acolo. Un festival de excepţie, o atmosferă fantastică…ce să spun…sunt atât de decepţionat, încât nici nu am cuvinte să comentez decizia asta a primarului“, spune Christian Podratzky, binecunoscutul muzician din Abra, Pro Musica sau Rezident Ex.  Solista de blues – jazz Mirela Iacob este mult mai tranşantă, susţinând că „afirmaţia domnului primar Robu este regretabilă. Decizia va fi luată de Consiliul Local, dar având în vedere precedentul din ediţia 2012 a festivalului şi dezinteresul general, lucrurile sunt destul de clare. Am cântat la Gărâna şi sunt implicată, de multe ediţii, ca event guide al muzicienilor străini.


Acest festival a devenit un eveniment cultural unic pe plan european – cu o desfăşurare de forţe muzicale de notorietate mondială pe care, chiar dacă primarul nu apreciază acest gen muzical, nu are cum să le ignore.  Până la venirea domnului Robu am fost sprijiniţi – mult, puţin – de edilii  locali. Nu înţeleg de ce ”sprijinim cultura timişoreană”, de vreme ce renegăm un reper cultural care a fost creat şi este consolidat an de an de timişoreni şi care, de fapt, a devenit o marcă a Timişoarei. Sunt sigură că festivalul va continua, pentru că nu se poate altfel. Dar mai ştiu că, după declaraţia domnului primar Robu, s-au dat multe cartonaşe roşii. Încă mai e timp să le schimbe culoarea!“ . Chitaristul Horea Crişovan  recunoaşte „despre Festivalul de la Gărâna pot să vorbesc doar cu sufletul. Ca muzician, aplaud orice efort de a pune în scenă un act artistic şi orice susţinere a unui asemenea efort. Iar atunci când faci parte dintr-un asemenea demers, implicarea emoţională este totală. Am cântat în Poiana Lupului la şase ediţii ale festivalului. Nu sunt în măsură să formulez o opinie cu privire la mecanismele prin care instituţiile publice pot susţine financiar manifestările artistice, există  persoane care au competenţa de a decide care sunt căile legale de a face acest lucru. Însă, dincolo de partea financiară care este condiţionata de legislaţie, cred că toate instituţiile publice pot acţiona ca şi susţinători morali ai artei sub toate formele ei şi pot media sau identifica oportunităţi prin care publicul să aibă acces la cultura de calitate. Sper ca toţi cei care cred că lumea poate deveni mai bună şi mai frumoasă prin muzică, să găsească cele mai potrivite căi de a duce mai departe Festivalul de Jazz de la Gărâna. “ Muzicianul Teo Milea i-a transmis primarului Nicolae Robu că „Gărâna Jazz este festivalul de suflet al timişorenilor, ce caută altceva. Locul în care valorile au o altă însemnătate. Gura de aer proaspăt pe care nu am regăsit-o, nu o regăsim şi nu o vom regăsi vreodată în Timişoara. Locul în care artişti de Grammy respiră acelaşi aer cu publicul strâns din toate colţurile României şi nu numai. „Vă mulţumim” d-le primar pentru toată ‘susţinerea’ culturalo-artistică  promisă în campania electorală!“

Există însă și voci care susțin că implicarea banului public pentru finanţarea unei astfel de manifestări trebuie pusă sub semnul întrebării. „În primul rând, nu mă aşteptam ca un festival cum e cel de la Gărâna să mai aibă nevoie de susţinere din bani publici, pentru că un asemenea festival ar trebui să fie benefic şi financiar. Dacă e nevoie de susţinere din banii publici, atunci decizia ar trebui luată dupa efectuarea unui sondaj de opinie în rândul populaţiei; eu sunt un fan al acestui festival, locul e frumos, atmosfera care se creează acolo e minunată şi sunt de părere că ar trebui să meargă mai departe, dar tot nu mă împac cu ideea că are nevoie de bani publici. Primarul zice că vrea să pornească un festival de jazz în Timişoara, dacă se ţine de cuvânt, nici asta nu ar fi un lucru rău“, e de părere producătorul muzical Gabriel Adorian Lucas.

6 COMENTARII

  1. Eu sunt de acord cu Robu. În definitiv e greu să nu fie cineva de acord dacă omul dă chiar mai mulți bani pt. jazz dar nu-i dă la Gărâna ci îi dă Timişoarei. Cărui timişorean nu-i convine să avem un mare festival de jazz aici în Timişoara cum vrea Robu? Eu unul n-am chef să mă deplasez la Gărâna ca să asist la festival dar în Timişoara aş merge bucuros seară de seară şi dacă aş fi în concediu şi dacă n-aş fi. Şi câţi ca mine. Păstraţi-vă decizia domnule Robu că-i bună, am văzut la mine la servici că toată lumea e de partea dv. Toţi vrem ca Timişoara să fie capitală culturală europeană şi nu Gărâna. Festivalul de la Gărâna să-l finanţeze cărăşenii.

  2. Nelutu are dreptate. Garana este in Caras Severin si chiar daca festialu leste organizat de un timisorean, el trebuie finantat de caraseni ! Ati auzit voi ca Primaria Londrei sau cea a Munchenulu isa finantezed un festival muzical intr-o localitate rurala situata la 100 km departare?…. Nu pricep de ce nu se cauta sponsori in judetul Caras Severin !

  3. Daca primarul Robu si-a propus sa taie finantarea singurului festival de jazz care si-a adus faima sus de tot, incet, an de an, construita cu rabdare si perseverenta de un timisorean care merita sustinut oricum, atunci responsabilitatea pentru desfintarea sau mutarea lui in alta locatie cade tot pe umerii acestui primar; intai sa gaseasca el sau echipa lui spozorii noi in cs, sa asigure continuitatea festivalului de la Garana care a devenit demult o emblema si o referinta pentru toti timisorenii si apoi sa faca unul la timisoara, de la zero, asa e corect si logic, nu sa anulezi inainte tot ce-a reusit sa construiasca altul aproape intr-o viata si sa speri ca ce ai pus tu in loc va aduce linistea si pacea pentru melomani,iubitori ai genului si pt artistii care de-abia asteapta,isi doresc sa cante acolo, an de an, tocmai pentru atmosfera montana, pura, unica…

  4. @Nelutu -acum o luna si ceva a fost Timisoara Jazz Festival. Din ce scrii banuiesc ca habar nu aveai. S-a tinut la juma’ de sala, pentru ca timisorenii sunt prea comozi in decembrie sa-si miste fundurile din casa. Si da, este organizat de acelasi om.

  5. Vai,dragilor!!…muriti de dragul Timisoarei!O iubesc si eu,ca am trait o viata acolo,dar macar la un Fesival ca cel de la Garana,mai evadati si voi dintr-un oras superpoluat!!Nu se compara nimic cu acele locuri !!

  6. …nu se cauta sponsori in CS pt ca aia de acolo se ocupa cu alte chestii, sint oameni de cat.2 la fel ca si cei din MH pt olteni…….adica mai redusi ……

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.