Finanţată exclusiv din fonduri publice, ACS Poli are staff mai mare decât...

Finanţată exclusiv din fonduri publice, ACS Poli are staff mai mare decât CFR Cluj

8
DISTRIBUIȚI

Încă de la înființarea proiectului ACS Poli, prin mutarea echipei din Recaș la Timișoara, au existat voci care au criticat organigrama robu la poli13foarte stufoasă a clubului, cu mulți membri, chiar și din cadrul autorităților, plus un Consiliu Consultativ în care se regăsesc inclusiv jurnaliști. ACS Poli a fost gândit de la bun început ca un club care să promoveze în prima ligă, pentru a readuce fotbalul de calitate la Timișoara, odată cu dispariția echipei lui Marian Iancu. Echipa a fost adunată în timp foarte scurt, în vară, deoarece autoritățile doreau ca după un an, echipa să promoveze în Liga I. În plus, redarea Poli timișorenilor a fost una dintre promisiunile din campanie ale actualului primar, Nicolae Robu. Primăria Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, ambele controlate de USL, au asigurat finanţarea clubului care, dacă va ajunge în prima ligă, nu va mai putea rămâne în actuala situaţie juridică, fiind obligatorie transformarea în societate comercială.

Acum, obiectivul de a ajunge în prima ligă pare mai mult decât realizabil, dar controversele nu s-au oprit însă aici. Staff-ul ACS Poli este plătit din bani publici. Și staff-ul e departe de unul de liga a doua. Conducerea echipei este formată din Consiliul Director și Consiliul Consulativ. Din Consiliul Director fac parte șase persoane, dintre care doar trei sunt plătite de către clubul de fotbal finanțat 100% de autorități. Este vorba de cei doi vicepreședinți, Jackie Ionescu și Viorel Boiț, adus în club odată cu cedarea palmaresului, dar și membrul Ioan Miculaș, fost conducător al echipei de la Recaș, promovată în vară în Liga a II-a. Președintele Florențiu Staicu, considerat omul primarului Nicolae Robu, nu este remunerat de club, după cum nici Sorin Grindeanu (rămas temporar în organigramă după ce a fost ales deputat) și Călin Dobra (CJT) nu au state de plată la ACS Poli.

Nicio persoană din cadrul Consiliului Consultativ ce se întrunește lunar pentru a decide soarta clubului nu primește bani. Consiliul îl are ca președinte onorific pe Ioan Carțiș, fost rector al Universității Politehnica, activitatea este coordonată de Jackie Ionescu, iar lista de mebri conține atât foste glorii ale echipei, dar și ziariști timișoreni: profesor universitar Tadeusz Schein, conferențiar universitar Dan Daniel, Emerich Dembrovschi, Romulus Petrescu, Ioan Timofte, Florin Bătrânu, Ovidiu Cuc (foste glorii), Marius Cociu (director LPS Banatul) , Nicolae Secoșan, Adrian Schindarli, Florin Mihoc (ziariști).

Partea sportivă este condusă de managerul sportiv Călin Rosenblum, director adjunct la LPS Banatul și Petrea Mușat, director sportiv, iar activitatea Centrului de copii și juniori e coordonată de Viorel Vișan. De asemenea, ACS Poli are și un staff administrativ conceput similar cu grila echipelor din Liga I. Din acest staff fac parte 15 persoane, toate pe statul de plată: Ionel Bungău – director administrativ, Mircea Mihut – director financiar, Ovidiu Maier – șef departament organizare competiții, Alexandru Dumitrașcu – organizator competiții, Liliana Filip – inspector resurse umane, Monica Jipescu – economist, Ionel Poclid – consultant IT, Giorgiana Prodanciuc – consilier management, Levente Balint – ofițer de presă, Răzvan Mușat (fiul directorului sportiv Petrea Mușat) – manager TMS, Alexandra Manole – secretară, Gheorghe Bogdan – administrator terenuri, Ovidiu Moraru – magazioner, Ion Pertu – magazioner, Alina Atanasescu – consilier juridic. De asemenea, staff-ul administrativ al echipei mai include o persoană, Marius Babuciu, responsabil de relația cu suporterii.


Babuciu a fost lider de galerie la începutul anilor 2000. Pentru ca un club sa primeasca licența pentru Liga I, e obligatoriu sa aibă un om care să se ocupe de relația cu suporterii. Totuși, Babuciu nu este trecut în lista angajaților de pe site.

În liga a doua, nu găsim nicio echipă cu o structură similară celor de la ACS Poli. O organigramă asemănătoare au cei de la Pandurii Târgu-Jiu, club finațat de sindicatul minerilor, acum pe locul 3 în prima ligă. Gorjenii  au însă o Adunare Generală mai numeroasă, deoarece toți membrii de sindicat figurează ca membri. Pandurii au un Consiliu de Administrație condus de președintele CA Marin Condescu, iar președintele executiv este Eugen Pîrvulescu. Partea administrativă este formată din 15 persoane cu următoarele funcții: director economic, contabilm, casier, secretar general,secretară, responsabil resurse umane, responsabil de licențiere și delegații oficiale, director sportiv, organizator de competiții, director administrativ, responsabil de ordine și siguranță, ofițer de presă și operator calculator bilete și abonamente.

Dinamo, echipa care strânge cele mai multe huiduieli în Banat, are 15 persoane în organigrama de conducere și administrativă. Astfel, conducerea e formată din cinci persoane, un președinte, Nicolae Badea, un președinte executiv, Cristi Borcea, un președinte delegat, Dragoș Săvulescu, precum și doi administratori delegați, Cornel Dinu și Constantin Iftimescu. Partea de management este asigurată de 10 persoane, mai puține decât la ACS Poli, cu următoarele funcții: director general, secretar general, director sportiv, director de marketing, contabil-șef, responsabil de relații internaționale, administrator general, ofițer de presă, responsabil ordine și siguranță precum și un angajat care se ocupă de magazinul pentru fani.

Campioana României, CFR Cluj, echipă cu multiple participării și Liga Campionilor, are o organigramă de conducere și administrativă cu mai puțini membri ca ACS Poli. Pe lângă președintele Iuliu Mureșan mai găsim alte 12 persoane: vicepreședinte,director executiv, director sportiv, secretar general, secretar sportiv, director adjunct administrativ, administrator de baze sportive, responsabil de securitate, director departament juridic, director relații internaționale, director marketing și media (post deocamdată inexistent la ACS Poli) și responsabil acreditari și website.

Iar dacă până acum am comparat ACS Poli cu echipe de top, să vedem care este situația comparativ cu un club nou-promovat, înființat tot de autorități, CSMS Iași. Echipa din Copou a avut un destin similar cu ACS Poli, după moartea Politehnicii moldovenești, ce juca în alb-albastru. Ieșenii au reușit să revină pe prima scenă a fotbalului românesc cu o nouă grupare. CSMS Iași are o conducere administrativă formată din șase persoane, președintele executiv Florin Prunea, doi vicepreședinți, președinte Consiliu Director și doi vicepreședinți CD. Așadar, la capitolul conducere, moldovenii au mai multe posturi decât cele remunerate la ACS Poli. Staff-ul administrativ cuprinde mai puțini angajați decât la Timișoara, 11: un secretar general, o singură persoană care este și director de marketing, dar și responsabil de ordine și siguranță, un specialist de marketing, un director sportiv, un administrator de complex sportiv, un organizator de competiții, un director economic, un economist, un casier, un ofițer de presă, dar și un cameraman.

Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, una dintre instituţiile care asigură finanţarea, a explicat că „noi am pornit în vară cu încredere că vom intra în Liga I. Eu consider că prezenta organigramă va fi suficientă şi din vară dacă clubul va promova, nu e nevoie nici de mai mulţi oameni, nici mai puţini. Desigur, va fi nevoie de câţiva jucători care să aducă un plus echipei.  Poate că în Liga I va fi puţin altceva, dar cred că presiunea e similară cu cea de la o echipă care trage la promovare în Liga a II-a. Vom încerca să restrângem din cheltuieli unde se poate, iar în timp, să reuşim să promovăm şi jucători din Timişoara la prima echipă” . Primarul Nicolae Robu nu a putut fi contactat până la ora redactării acestui material.

8 COMENTARII

 1. Asta constituie infractiunea de deturnare de fonduri. Din bani publici institutia condusa citeodata de Robu poate plati doar salariile angajatilor de pe statul institutiei publice.Asa zisa asociere cu societatea sportiva este un vax care tine doar la prosti si la cei care isi burdusesc buzunarele. Care este rolul unui jurist in societatea respectiva? Adica juristii primariei nu pot face fata cantitatii mari de munca si dau rabat iar primarul isi permite sa plateasca fonduri unei alte societati care sa angajeze o jurista care sa se plimbe de colo colo.
  Domnule Robu trezeste-te inainte sa iti intre un procuror corect in casa si sa iti puna catuse. Pun pariu ca atunci vei tipa ca nu te-au sfatuit bine cei din staff-ul dumitale si dumneata nu esti de specialitate.
  Ce cauta administrator de complex sportiv daca terenurile apartin Consiliului Judetean?
  Ce cauta 2 administratori, director financiar ?
  Vedeti ati pus director financiar in conditiile in care fondurile provin de la Primarie unde mai exista un director financiar. Director la director ?
  Cine crede ca domnul Robu este de buna credinta este fraier!

 2. Pe site sunt trecuti doar cei ce sunt platiti doar de ACS Poli, insa mai sunt o serie de „colaboratori” platiti pe baza de contract ce nu isi au cartile de munca la club. De exemplu, ACS Poli mai plateste un director de ordine si siguranta, pentru cei 300-500 de spectatori ce vin la meciuri, inca o persoana care se ocupa de marketingul inexistent al clubului si altii. In plus Consiliul Judetean are detasat la stadion personal ce se ocupa de stadion si terenuri.

  Florentiu Staicu, cuprins de remuscarile faptului ca a fost platit ani de zile de Marian Iancu (conform declaratiilor de avere) nu mai pretinde oficial niciun salariu, insa totusi clubul ACS a facut deconturi de 350.000 de euro pe cheltuieli altele decat cele salariale, in conditiile in care au toata baza materiala gratis (stadioan, terenuri de antrenamente, sediul clubului – cu toate utilitatile gratis). Adica pe vreo 3-4 deplasari cu cazare ale echipei mari + cateva zeci de deplasari de maxim 100 de km ale juniorilor (unde se plateste doar transportul) sa decontezi 350.000 de euro in nici 6 luni de zile? Pai decontezi o factura fictiva si iti faci de cateva ori salariul. Cine sa verifice? Curtea de Conturi nu are atributii la o asociatie sau Consiliul „Marioneta” Consultativ?

 3. anonim frustrat – cam nimeni nu se ocupa de marketingul ACS. Pana de curand stiu ca exista un baiat care era platit pentru asa zisul marketing, deci nu stiu daca s-a externalizat marketingul. Insa e posibil. Oricum activitatea de marketing presupune mult mai multe lucruri decat comercializarea unui tricou sau a unui fular. Din pacate, la capitul marketing am fost zero din 2002 si pana-n prezent. Adica niste amici ce presteaza voluntariat pentru echipa de liga a 5a pot sa faca de 10 ori mai mult marketing decat o echipa de liga a 2a? E normal?

 4. Brancovane vezi ca s-a cumparat un autocar si microbuze si vestiare si echipament ca echipa a plecat de la zero frate. Tu nu stii astea sau faci pe prostu?

 5. Da, s-a cumparat un autocar de la Iancu, cum probabil s-au cumparat si alte lucruri despre care timisorenii stiu ca s-au primit gratis. Echipamentele Macron au fost gratis… ne-au propus si noua la liga a 5a, dar nu puteau sa ne faca designul nostru. Tricourile plus sorturile au costat in jur de 110 lei/echipament si arata incomparabil mai bine decat cele folosite de ACS.

  Facturi baieti, frumos afisate pe site ! Ce e asa greu? Plus toate veniturile platite de ACS salariatilor din administratie, pastrandu-se confidentialitatea doar in privinta jucatorilor si antrenorilor.

  Daca nu doriti transparentizarea cheltuielilor facute cu bani publici atunci scoateti voi cei 300 de spectatori suma de 1,6 milioane de euro pe an.

 6. O tiganie continua povestea asta cu Poli .Mare pacat !Toti vor sa traga banii dar nimeni sa nu faca nimic!Tin in continuare cu Poli ,dar …cu cea adevarata din liga a -v -a nu cu avicola recas …Nu am nimic cu ei dar nu reprezinta Timisoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.