Gheorghe Falcă, primarul Aradului, a fost găsit nevinovat şi de Curtea de...

Gheorghe Falcă, primarul Aradului, a fost găsit nevinovat şi de Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul DNA

5
DISTRIBUIȚI

Primarul Aradului, pedelistul Gheorghe Falcă, a fost găsit nevinovat şi de Curtea de Apel Alba Iulia, care s-a pronunţat faţă de apelul Conferinta de alegeri a PDL Bucurestifăcut de DNA împotriva hotărârii tribunalului, care i-a achitat pe toţi cei acuzaţi. În urma deliberării, judecătorii au respins apelul procurorilor anticorupţie,

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, este acuzat că, în 2005, a luat mită “imobiliară”, o casă în centrul Aradului, dând la schimb un apartament, de la patronii firmei Elcon. Aceștia din urmă s-au ales cu un teren din proprietatea Primăriei Arad, din zona centrală a orașului, la un preț de aproape trei ori mai mic decât cel real. Falcă a fost trimis în judecată, alături de patronii firmei și de o anagajată a primăriei, în 2007. Primarul Aradului a fost achitat în procesul de fond, care s-a desfăcurat la Tribunalul Alba-Iulia, unde celebrul dosar “Fabrica de zahăr’ a fost strămutat în urmă cu mai bine de un an. Schema imobiliară a fost cât se poate de simplă. Anchetatorii au stabilit că, în cursul lunii martie 2005, în calitate de primar al municipiului Arad, Gheorghe Falcă, ar fi primit de la Francisc Demeter și de la Radu Vasil un imobil mai valoros cu 111.550 de euro decât apartamentul dat la schimb. Falca ar fi făcut demersuri pentru ca Francisc Demeter și Radu Vasil sa dobândească un teren cu suprafața de 52.434 de metri pătrați, situat în zona centrală a municipiului Arad și pe care fusese amplasată fosta fabrică SC Zahăr SA Arad.Procurorii mai arată că primarul Aradului ar fi constituit o comisie de negociere, special pentru atribuirea acestui teren și s-ar fi numit președinte al comisiei, din care făcea parte și Florica Popa.


Prin subevaluare, valoarea terenului a fost stabilită la 838.944 de euro, suma cu care SC Elecon Plus SRL a cumpărat terenul de la Consiliul Local Arad.

După numai o zi de la încheierea tranzacției, cumpărătorii ar fi vândut terenul la un preț de 2.936.304 de euro unei alte societăți comerciale, rezultând o diferență în plus de 2.097.360 de euro față de suma plătită pentru același teren. Anchetatorii au stabilit că suma reprezinta prejudiciul suferit de Consiliul Local Arad și, totodată, avantaj patrimonial obținut de reprezentanții SC Elecon Plus SRL. Pentru recuperarea prejudiciului, a fost dispusă măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile și mobile aparținând celor patru inculpați. Falcă a fost trimis în judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obținerea unui avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave. Francisc Demeter și Radu Vasil sunt judecați pentru dare de mită și complicitate la abuz în serviciu, iar Florica Popa, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obținerea unui avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave. Cercetarea penală a început în toamna lui 2006, urmărirea penală, în 29 ianuarie 2007, iar în 25 octombrie 2007 Gheorghe Falca a fost trimis in judecată .”Tot timpul am spus că politicienii trebuie verificați. Vom arăta în instanță nevinovăția instituției Primăriei Arad. Nu cred că acuzațiile sunt întemeiate. Nu puteam lua mită cu un an inainte de acea vânzare de teren”, a susținut Falcă. Decizia de astăzi nu este definitivă putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

5 COMENTARII

 1. La Alba-Iulia este o problema deosebit de grava,in ceea ce priveste calitatea actului de judecata!?!Cam prea multe procese sunt „indrumate”spre acest oras,de ce oare?Cred in ICCJ,are ultimul cuvant,Falca vinovat,cunosc cazul,e un caz scoala!!!

 2. Avocatul lui Falca, meticulosul: Gheorghita Mateut

  Este o exceptie in topul avocatilor, fiind singurul care a reusit sa se impuna fara a face parte din Baroul Bucuresti. Procurorii se tem sa-l aiba adversar
  pentru ca este un specialist desavarsit al procedurii, reusind sa speculeze orice „scapare” din dosar in avantajul clientului sau. Profesor la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Gheorghita Mateut este singurul avocat roman care face parte din Asociatia Internationala de Drept Penal si care a primit doua burse de cercetare la prestigioasele universitati „Paris V” si „Oxford”. A avut multi clienti celebri, printre care se numara fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar.

  Unul dintre succesele repurtate a fost achitarea judecatoarei Elena Pop Blaga, din Oradea, arestata in 2002 de PNA, sub acuzatia de luare de mita. La serviciile lui a apelat si presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu. In momentul de fata, Mateut le da batai de cap procurorilor Parchetului General in dosarele deschise pe numele sirianului Omar Hayssam.

  Cei mai buni aparatori au fost nominalizati cu ajutorul mai multor judecatori, procurori si reputati specialisti in drept, in opinia noastra cei mai in masura sa le aprecieze prestatia. Selectia a reprezentat o provocare si spunem asta pentru ca e dificil sa alegi doar 10 din cei aproximativ 11.000 de membri ai barourilor din toata tara. In plus, practicarea „la nivel inalt” a acestei meserii impune specializarea pe domenii de drept. Spre exemplu, un avocat stralucit in cauze penale nu poate stapani la fel de bine dreptul comercial.

  Indiferent de specializari, in alcatuirea topului am avut in vedere acele calitati care i-au transformat pe avocati in oameni de succes, puternici si influenti. Simpla lor prezenta in tribunal, la Parchet sau la negocierile pentru solutionarea unor litigii comerciale ii fac pe adversarii lor, fie ei judecatori, procurori sau afaceristi importanti, sa se indoiasca de sansele pe care le au in castigarea unei cauze. Mai mult poate decat in alte cazuri, excelenta in profesia de avocat aduce cu sine respect combinat cu teama.

 3. Haideti domnilor…! E orasul Unirii. Hai sa dam mana cu mana si asa le spalam pe amandoua! Avea cineva impresia ca va fi altul deznodamantul? Si apoi, e vorba DOAR de o casa. Nici macar pe Mihaileanu…

 4. Terenul, care NU este in centrul Aradului si imobilul jenant ca amplasare si stare fizica sunt cele mai mari dezinformari. Apartamentul tip Samantha era chiar mai valoros decat saracia de casa fara curte, lipita de alte doua darapanaturi. Dar asa functiona PNA-ul lui nastase, politic. Vino cu foto Dl. Dragos, altfel este o manipulare ieftina dintrun biet satuc cu ifose de oras, condus de aceeasi clasa politica de carnatari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.