Intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, amânată până pe 15...

Intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, amânată până pe 15 februarie

0
DISTRIBUIȚI

Guvernul a adoptat astăzi ordonanţa de urgenţă pentru modificarea articolului 81 din Legea 76/2012 pentru punerea în aplicare a cod-procedura-civila_transilvania-recuperari-creanteLegii 134/2010 privind Codul de procedură civilă, care prevede amânarea intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă până pe 15 februarie, potrivit Aferpres. „Guvernul a adoptat prin această ordonanţă de urgenţă amânarea intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă pentru o perioadă necesară finalizării procedurii de reexaminare a propunerii legislative privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pregătirii judecătorilor şi întregului sistem judiciar în vederea aplicării noilor dispoziţii ale Codului procesual civil”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului, citat de Agerpress.  Totodată, ordonanţa abrogă dispoziţiile din Codul de procedură civilă a căror neconstituţionalitate a fost constatată prin Decizia Curţi Constituţionale 967/2012.


„Ordonanţa prorogă până la data de 15 februarie 2013 termenul prevăzut la art. II din Legea nr. 115/2012 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, pentru corelarea cu data intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă”, se precizează în comunicat.

Urgenţa actului normativ este justificată de faptul că neadoptarea măsurilor ar duce la blocaje la nivelul instanţelor şi la sporirea numărului proceselor având ca obiect judecarea recursurilor, în condiţiile în care infrastructura necesară funcţionarii noului sistem procesual civil nu este suficientă. Prin urmare, intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă se amână pană la data de 15 februarie.  Intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă a fost unul dintre subiectele abordate săptămâna trecută la o întâlnire a preşedintelui Traian Băsescu cu premierul Victor Ponta şi preşedinţii celor două Camere ale Legislativului, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea.  Şeful statului a amintit cu acel prilej că în luna decembrie a întors la Parlament o lege care viza unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea intrării în aplicare a Legii 134/2010, Codul de procedură civilă, care a fost iniţial programat să intre în vigoare la 1 iulie 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.