Iranul amenință Israelul cu „grave consecinţe” după raidul aerian din Siria

Iranul amenință Israelul cu „grave consecinţe” după raidul aerian din Siria

0
DISTRIBUIȚI

Presupusul atac israelian din Siria va avea „consecinţe grave” pentru Israel, ameninţă un oficial din cadrul Ministerului iranian de Red Flag 09.4Externe, citat de postul iranian PressTV, potrivit Mediafax. „Atacul împotriva Siriei va avea consecinţe grave pentru Tel Aviv”, a declarat oficialul guvernamental iranian, fără a oferi detalii. Press TV nu a dezvăluit numele oficialului citat, prezentat drept adjunct al ministrului iranian de Externe. Iranul avertiza săptămâna trecută, prin vocea unui consilier al liderului suprem Ali Khamenei, că va considera o eventuală intervenţie militară externă în Siria drept un atac împotriva sa.

Regimul Bashar al-Assad a confirmat un raid al aviației militare israeliene, precizând  însă că nu a fost vizat un convoi auto, ci un centru de cercetări privind armele convenționale. „Un avion de vânătoare israeliană a pătruns în spaţiul nostru aerian şi a atacat direct un centru de cercetări din zona Jomrayah (Al-Hameh), în provincia Damasc”, a comunicat Statul major al armatei siriene.


Conform regimului de la Damasc, centrul de cercetări atacat se află la 15 kilometri nord-vest de Damasc şi a fost vizat de şase rachete; complexul a suferit daune considerabile, iar două persoane au fost ucise.

Presa relatase că raidul aerian efectuat de aviaţia militară israeliană la frontiera dintre Siria şi Liban a vizat un convoi auto care transporta armament. Conform surselor citate, atacul a avut loc în zona En Nakura, la frontiera cu Libanul, şi a durat câteva ore. Doi oficiali locali au declarat pentru ziarul israelian Haaretz că vehiculele atacate transportau rachete de tip SA-17, de fabricaţie rusă, care urmau să ajungă la mişcarea şiită libaneză Hezbollah. Mişcarea Hezbollah a condamnat vehement atacul, subliniind că acesta ar evidenţia „originile” conflictului sirian.

Israelul a ameninţat de mai multe ori că va efectua raiduri aeriene în Siria la primul indiciu că regimul de la Damasc nu mai poate securiza armele chimice. Vicepremierul Silvan Shalom a confirmat că premierul Benjamin Netanyahu i-a convocat săptămâna trecută pe şefii serviciilor de securitate şi spionaj pentru a discuta despre situaţia din Siria şi despre arsenalul chimic al acestei ţări, care se confruntă de doi ani cu un conflict civil soldat cu 60.000 de morţi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.