Raportul MCV, publicat fără a mai fi trimis autorităților de la București...

Raportul MCV, publicat fără a mai fi trimis autorităților de la București ca să nu mai apară înainte în presă

0
DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană va publica pe 30 ianuarie raportul privind Mecanismul de Control şi Verificare (MCV) în reformarea justiţiei şi barrosocombaterea corupţiei din România exact în forma redactată la Bruxelles, renunţând, pentru prima dată, la trimiterea prealabilă a proiectului documentului la Bucureşti, pentru eventuale ajustări, informează RFI, citat de Agerpres. Motivul acestei modificări constă în faptul că oficialii de la Bruxelles au fost deranjaţi, în anii precedenţi, să constate că raportul apărea în presă înainte de a fi publicat oficial, relatează corespondentul RFI în capitala Belgiei.


Menţionând că este greu de spus de unde plecau, an de an, scurgerile în presă ale proiectului raportului MCV, surse comunitare au declarat că reprezentanţii Comisiei Europene consideră că responsabilitatea revine autorităţilor de la Bucureşti şi că, din această cauză, vor difuza raportul fără un acord final din partea României.

Cooperarea între Bruxelles ţi Bucureşti s-a păstrat pentru faza iniţială a redactării documentului, ca şi până acum. Unele posibile exprimări sau fraze dure folosite de cei care redactează textul la Bruxelles nu vor mai putea fi însă „îndulcite”, întrucât autorităţile române nu vor mai avea posibilitatea de a face mici modificări de formă, pe versiunea finală, ca până în prezent, susţine RFI, menţionând că niciodată ajustările efectuate de Bucureşti nu erau de fond. Conform RFI, românii se simt nedreptăţiţi, iar unele surse arată cu degetul Comisia Europeană şi spun că scurgerile către presă au plecat în paralel de la Bucureşti şi de la Bruxelles. Pentru Bulgaria este posibil să se facă acum o prezentare orală, urmând ca un alt raport complet sa fie publicat la sfârşitul anului, se precizează în corespondenţa de la Bruxelles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.