În urma săpăturilor de descărcare arheologică efectuate în vara anului trecut pe tronsonul pe care va fi construită autostrada Lugoj-Deva, au fost făcute mai multe descoperiri, a căror importanţă deosebită pentru epoca preistorică a putut fi stabilită în urma prelucrării materialului arheologic care a ieşit la iveală. Cea mai senzaţională dintre acestea este o necropolă aflată în vecinătatea satului Păru, datată la sfârşitul epocii bronzului şi începutul epocii fierului, singura necropolă a culturii Balta Sărată identificată în Banat. „Vestigiile scoase la iveală oferă foarte multe date despre această perioadă pe care nu le ştiam” a declarat pentru PRESSALERT.ro, Florin Draşovean, arheolog la Muzeul Banatului, care, împreună cu colegul său Sorin Tincu, de la muzeul din Hunedoara, a coordonat lucrările.
Săpăturile s-au efectuat pe o lungime de aproximativ 500 m şi pe o lăţime de 60 m, fără să se fi atins limitele necropolei şi fără să fi fost cercetată şi aşezarea căreia i-a aparţinut necropola.
S-a putut stabili însă că este vorba de morminte de incineraţie şi că exista unui întreg ritual funebru, după ce s-a studiat inventarul a aproape 80 de morminte. „Defunctul era aşezat pe un fel de altar, un postament funerar, şi putem presupune că în timp ce rugul ardea avea loc un fel de banchet funebru, căci în gropile pe care le-am cercetat am găsit resturile rămase în urma incinerării, vase cu ofrande funerare, dar şi fragmente ceramice provenite din vase sparte, care fuseseră folosite la banchet, aruncate în groapă în devălmăşie. Deasupra erau aşezate fragmente de râşniţe, care pot fi legate de un ritual eliberator al forţelor germinative şi de credinţa în reînviere” a adăugat Florin Draşovean. Până la sfârşitul anului va fi publicat un volum despre această necropolă. „Săpăturile de la Păru nu vor continua dar echipa de arheologi de la Muzeul Banatului are toată disponibilitatea pentru alte lucrări de descărcare arheologică, dacă vom fi contactaţi” a precizat arheologul timişorean.