Coreea de Nord, mai aproape de război: test nuclear reușit. Vezi urmările

Coreea de Nord, mai aproape de război: test nuclear reușit. Vezi urmările

0
DISTRIBUIȚI

nuclear

Coreea de Nord confirmă un test nuclear subteran „reuşit”, potrivit unor surse oficiale, conform Mediafax.Puterea estimată este de şase-şapte kilotone, apreciază Seulul. Coreea de Sud a detectat semnele „unui cutremur artificial” în Coreea de Nord, astăzi, a transmis agenţia sud-coreeană Yonhap, sugerând că Phenianul a efectuat un al treilea test nuclear, aşa cum a anunţat la sfârşitul lui ianuarie. Coreea de Nord a confirmat că a efectuat marţi al treilea test nuclear „cu succes”, o operaţiune confirmată şi de către Ministerul Apărării vecinului şi inamicului său, Coreea de Sud.

„Al treilea test nuclear a fost efectuat cu succes”, a anunţat agenţia oficială KCNA, precizând că această operaţiune are ca scop să „apere securitatea naţională şi suveranitatea” ţării „împotriva ostilităţii continue a Statelor Unite”.


Bomba utilizată pentru efectuarea testului subteran în Coreea de Nord, astăzi, este un dispozitiv „miniaturizat”, a anunţat agenţia oficială KCNA „Acest test nuclear de nivel înalt a avut, spre deosebire de cele din trecut, o putere explozivă mai mare şi a utilizat un dispozitiv miniaturizat şi mai uşor”, potrivit agenţiei oficiale.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a condamnat testul nuclear nord-coreean, care este „profund destabilizator”, a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt. „Este o încălcare clară şi gravă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate”, a declarat secretarul general al ONU, potrivit purtătorului de cuvânt Martin Nesirky. Conform agenţiei sud-coreene, „un seism artificial a fost detectat în Coreea de Nord”, în regiunea Kilju (nord-est) unde se află complexul Punggye-ri utilizat pentru teste nucleare. Cutremurul a avut loc la ora locală 11:57 (04:57, ora României). Seulul a estimat la şase-şapte kilotone puterea exploziei produse de posibilul test nuclear, marţi, în nord-estul Coreei de Nord, revizuind în scădere o estimare anterioară care anunţa o putere de zece kilotone. Seismografele au detectat un cutremur cu magnitudinea 4,9 la instalaţia pentru teste nucleare utilizată de Phenian, în nord-estul ţării, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării. „Convertind, am calculat o putere cuprinsă între şase şi şapte kilotone”, a declarat purtătorul de cuvânt Kim Min-seok pentru presă. Ministerul sud-coreean al Apărării a mai anunţat că Phenianul a avertizat în avans Beijingul şi Washingtonul de efectuarea acestei operaţiuni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.