Dezbaterile la bugetul de stat pe 2013, în plenul Parlamentului. Ce spune...

Dezbaterile la bugetul de stat pe 2013, în plenul Parlamentului. Ce spune Ponta despre amendamente

0
DISTRIBUIȚI

vot cu ceas de aur

Senatorii şi deputaţii, reuniţi în plenul Parlamentului, au început, azi dimineaţă, dezbaterile la proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2013. La şedinţa care este condusă de preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi-au anunţat prezenţa 462 de parlamentari, din totalul de 587, informează Mediafax. La dezbateri participă premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Daniel Chițoiu, prim-ministrul beneficiind de 50 minute pentru a avea intervenţii la începutul şi sfârşitul sesiunii de dezbateri generale. Ulterior, potrivit algoritmului, parlamentarii din fiecare partid parlamentar vor participa la dezbaterile generale, fiecărei formaţiuni politice revenindu-i un număr de minute proporţional cu ponderea în Parlament.

Procedura parlamentară prevede că, pentru început, unul dintre preşedinţii comisiilor pentru buget, finanţe ale Parlamentului va prezenta plenului raportul adoptat de către membrii celor două comisii de specialitate în urma dezbaterii proiectului propus de Executiv.


Ulterior, parlamentarii vor trece la dezbaterea pe articole a bugetului de stat, ei urmând să discute bugetele propuse pentru un număr de 52 de ordonatori de credite – ministere, agenţii, autorităţi şi consilii. În total, la proiectul propus de către Guvern pentru a fi adoptat de Parlament au fost depuse un număr de 13.450 de amendamente, timpul alocat dezbaterii şi adoptării bugetului pentru fiecare ordonator de credite fiind proporţional cu numărul de amendamente.

Proiectul de buget propus de Guvern pentru acest an a fost discutat, negociat şi agreat cu FMI, CE şi Banca Mondială şi este perfectibil în continuare, dar amendamente nu pot fi acceptate decât dacă există o bază pentru acestea, a afirmat premierul Victor Ponta, în plenul Parlamentului. „Vreau să mulţumesc tuturor acelor parlamentari care au înţeles că amendamente la bugetul de stat pot fi făcute dacă există şi o bază pentru acestea. Nu cred că bugetul întocmit de Guvern este perfect, cred că este perfectibil şi poate fi îmbunătăţit prin contribuţia dumneavoastră, dar cred că mesajul de stabilitate şi de seriozitate pe care cei mai mulţi dintre membrii Parlamentului l-au dat la momentul dezbaterii în comisii va continua şi în perioada dezbaterilor din plen”, a spus Ponta. El a arătat că proiectul de buget nu mai pune accentul pe finanţări strict de la bugetul de stat, care în perioada 2010-2012 s-au dovedit a fi „strict clientelare”, ci pe fonduri europene şi rambursabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.