Expoziția care i-a adus pentru prima dată împreună, pe simeze, pe profesorii...

Expoziția care i-a adus pentru prima dată împreună, pe simeze, pe profesorii de pictură de la Facultatea de Arte

0
DISTRIBUIȚI

stockvault-paint-brushes133992

Dascălii Facultății de Arte și Design din Timișoara au ieșit din sălile de studiu și, pentru prima dată la Timișoara, au semnat o expoziție colectivă, intitulată Heptacromie. Cei care și-au pus numele pe afișul evenimentului vernisat astăzi la galeria Helios sunt prof. univ. dr. Carol David, prof. univ. dr. Dana Constantin, conf. univ. dr. Dacian Andoni, lect. univ. dr. Cristian Sida, lect. univ. dr. Liliana Mercioiu Popa, lect. univ. dr. Dan Toma și asist. univ. dr. Cristina Daju. ”Lucrările expuse demonstreaza în ce direcție merge pictura timișoreană și la ce nivel se află aceasta. Toate cadrele didactice care expun la galeria Helios sunt formatori pentru generațiile viitoare de tineri artiști și poate fi un etalon pentru viața culturală din Timișoara”, a declarat președintele Uniunii Artiștilor Plastici  (UAP) Timiș, Ioan Szekernyés.

“Heptacromie” marchează totodată și aniversarea celor 80 de ani de la înființarea Facultății de Arte din Timișoara.


Aceasta a fost fondată de două nume mari ale artelor plastice românești, Romul Nuțiu și Constantin Flondo, care au mutat Școala de la Cluj la Timișoara. ”Colaborarea dintre Uniunea Artiștilor Plastici – filiala Timiș și profesorii Facultății de Arte și Design din Timișoara este o premieră pentru galeria Helios, o premieră pe care dorim să o continuăm”, a precizat conf. univ. dr. Vică Adorian.

Expoziția Heptactomie a pornit ca un act spontan, atunci când a apărut un moment de ”respiro” în cadrul activitățiilor expoziționale de la galeria Helios, spațiu care aparține UAP. De aceea, catedra de Pictură a dorit să prezinte mostre de cercetare care aparțin fiecărui profesor. Lucrăriile care vin cu o abordare a texturilor vegetale suprimate, conturate spre o transparență de tip imaterial aparțin Danei Constantin. Urmează un spectacol debordant al culorilor “pus în scenă” de Cristian Sida, deja cunoscut publicului timișorean prin lucrările sale impresionist abstracte. Dacian Andoni a expus o pictură telurică, presărată cu note de transcendență în care apar construcții arhetipale care cheamă dimensiunea metafizică a pământului. Liliana Mercioiu Popa propune un gestualism asemănător cu cel al lui Roberto Matta, iar Cristina Daju surprinde publicul prin compozițiile foto-digitale pline de curaj.

Un alt profesor care expune este Dan Toma care pregătește publicul pentru o stare onirică ce apare în tablourile de un semifigurativ abstract, o stare de deschidere către alte lumi, asemeni unei ferestre metafizice. Compozițiile foto-digitale expuse pe simezele galeriei Helios îi aparțin Cristinei Daju și sunt alăturate mix-ului media la care apelează și Carol David, un amestec dintre digital și manualitate. Expoziția poate fi vizitată zilnic, între orele 12.00 – 20.00, de luni până vineri, și între 11.00 – 15.00, sâmbăta, până în 6 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.