Invitație în lumea halucinantă a lui Fellini sau Antonioni, în liniștea unei...

Invitație în lumea halucinantă a lui Fellini sau Antonioni, în liniștea unei biblioteci

0
DISTRIBUIȚI
amarcord-still-6
Imagine din filmul „Amarcord”, de Federico Fellini

Timișorenii pasionați de cinematografie au ocazia să vadă câteva pelicule de referință a filmului italian, într-un cadru propice culturii. Astfel, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timişoara găzduiește în fiecare seară de marţi, timp de două săptămâni, proiecții ale unor producții clasice. Cinefilii adevărați vor putea vedea sau revedea capodopere ale celor mai importanţi regizori italieni, cum ar fi Federico Fellini, Luchino Visconti sau Ermanno Olmi.

Prima proiecție a avut loc ieri, iar filmul ales pentru deschidere a fost “Umberto D”, în regia lui Vittoria de Sica, un regizor recunoscut ca reprezentant de marcă al mişcării neorealiste din anii 40 şi 50.


Alături de “Ladri di biciclette”, pelicula prezentată aseară este una dintre lucrările reprezentative ale lui de Sica. Filmul prezintă o societate mizeră, atinsă de catastrofa celui de-Al Doilea Război Mondial, în care accentul cade pe încercarea zadarnică a poporului italian de a se adapta perioadei postbelice. “Umberto D”, ca şi “La Strada”, “Stromboli” sau “Ladri di biciclette”, urmăreşte existenţa dramatică a unor personaje, care nu sunt altceva decât victime ale istoriei şi societăţii în curs de degradare morală şi economică.

Marian Sorin Rădulescu este cinefilul reponsabil pentru prezentarea fiecărei proiecții care va avea loc în aula BCUT în cadrul evenimentului “50 de ani de cinema italian în capodopere”. Cele opt filme alese nu sunt doar opera unor nume de marcă ale cinematografului italian, ci şi ale celui mondial. Acesta consideră că există similitudini între filmele româneşti de succes din anii 2000 şi cele din neorealismul Italia. Proiecțiile sunt programate de la ora 18.00, până în 16 aprilie, iar intrarea este liberă.

Programul proiecțiilor

5 martie 2013 –  ROCCO ŞI FRAŢII SĂI, regia Luchino Visconti (1960)

12 martie 2013 – SLUJBA, regia Ermanno Olmi (1961)

19 martie 2013 – JULIETA ŞI SPIRITELE, regia Federico Fellini (1965)

26 martie – EVANGHELIA DUPĂ MATEI regia Pier Paolo Pasolini (1964)

2 aprilie – DEŞERTUL ROŞU, regia Michelangelo Antonioni (1964)

9 aprilie – AMARCORD, regia Federico Fellini (1973)

16 aprilie –  SOARE PÂNĂ ŞI NOAPTEA, regia Paolo & Vittorio Taviani (1990)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.