Judecătorul Adrian Neacşu: CSM s-a poziţionat de partea unor interese pur politice

Judecătorul Adrian Neacşu: CSM s-a poziţionat de partea unor interese pur politice

0
DISTRIBUIȚI

neacsu

Judecătorul Adrian Neacşu, reprezentant al tribunalelor în Consiliul Superior al Magistraturii, afirmă că, prin poziţiile şi acţiunile conducerii anterioare, forul magistraţilor s-a poziţionat, din vară, de partea unor interese pur politice şi a jucat alături de diferiţi actori de pe scena politică. Judecătorul subliniază, într-un interviu acordat agenţiei Mediafax, că prin alegerea ca preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii a procuroarei Oana Schmidt Hăineală atât membri ai Consiliului, cât şi cei aproape 5.000 de judecători din ţară ştiu că CSM „a alunecat definitiv pe o pantă de acţiune partizană” şi, din păcate, ceilalţi procurori din for sunt incapabili să se opună acestei tendinţe.

Mai mult, Neacşu declară că un CSM care va sta tot timpul cu băţul prin gardul unor politicieni şi al unor partide, provocând şi iritând, este un CSM periculos pentru chiar siguranţa sistemului judiciar şi unul departe de misiunea sa.

Judecătorul Adrian Neacşu, preşedintele Tribunalului Vrancea cu activitate permanentă în CSM, mai vorbeşte, în interviul pentru Mediafax, despre punerea sa sub acuzare de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), despre criza din CSM, care, în opinia sa, este unică în Europa, dar şi despre conflictul din Consiliu ce trebuia rezolvat în interiorul sistemului judiciar şi fără punerea în mişcare a structurilor şi instituţiilor statului împotriva celor care deranjează.

Neacșu și-a exprimat opinia față de modul în care s-au poziționat anumiți membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.


„Cea mai elegantă modalitate de ieşire din impas ar fi desigur o demisie de onoare. Ca reprezentant al judecătorilor în CSM e de bun simţ că trebuie să pleci atunci când judecătorii înşişi îţi retrag sprijinul şi te roagă să-i laşi. Cei doi colegi judecători au fost sancţionaţi chiar de adunările generale care i-au trimis în CSM tocmai pentru comportamentul lor de anul trecut. Acesta este cel mai mare scandal care a zguduit veodată justiţia. Judecătorii iartă multe, mai puţin partizanatul politic, fie el şi doar aparent. Nemulţumirea judecătorilor este generală, este fără precedent atât în România, cât şi în Europa şi este exprimată cât se poate de limpede şi în modalităţile prevăzute de lege pentru formalizarea deciziei. Hotărârea judecătorilor trebuie respectată cât mai rapid, iar CSM-ul este obligat să grăbească procedurile de dispunere a revocării. Săptămâna viitoare, luni, ar trebui să existe un vot definitiv”, a spus judecătorul.

Întrebat, în cadrul interviului, de ce nu și-a dat el însuși demisia în momentul în care a fost anunțată urmărirea penală împotriva lui, Neacșu a răspuns că “nu am plecat tocmai pentru că exact asta se doreşte. Votul meu în CSM este important şi poate face diferenţa”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.