Muzica balcanilor, condimentată cu tradiție romă și jazz, revine în Banat

Muzica balcanilor, condimentată cu tradiție romă și jazz, revine în Banat

0
DISTRIBUIȚI

bachtale2

Cântăreţul Mário Bihári şi trupa sa Bachtale Apsa se întorc în România, pentru un turneu care va avea concerte la Timişoara, Bucureşti şi Sighişoara, organizat de Centrul Ceh. Aflaţi pentru a treia oară în ţara noastră, după un concert la Clubul Ţăranului din Bucureşti şi participarea la IRAF (International Romani Art Festival) în vara anului trecut, Bachtale Apsa este o trupă care s-a format în jurul lui Mário Bihári, dar care se remarcă şi prin calităţile vocale şi instrumentale ale celorlalţi membri. Numele, care se traduce prin „lacrimi fericite”, face aluzie la varietatea de sentimente şi emoţii pe care melodiile lor sunt capabile să le redea. Muzica acestei trupe include influenţe din toate stilurile tradiţionale rome, alternate cu influenţe balcanice, maghiare, spaniole, ruseşti, slovace şi chiar şi elemente de synth-jazz sau csardas.

Mário Bihári este un cântăreţ rom, care a rămas orb când avea opt ani, însă a devenit un extraordinar pianist, acordeonist şi clarinetist.


Şi-a format reputaţia ca muzician datorită colaborării cu faimoasa cântăreaţă cehă Zuzana Navarová. Alături de ea şi de trupa Koa, a început drumul lui în muzică, nu doar ca instrumentist, ci şi în postura de compozitor, multe dintre piesele sale făcând sălile de concert să fie neîncăpătoare. A dus mai departe cântecele comunităţilor rome şi, în acelaşi timp, a compus muzică în care se regăsesc nenumărate influenţe. În acest moment, cântă în trei trupe, Bachtale Apsa, Neve şi Bejli şi a reuşit să se impună ca o personalitate muzicală individuală, în special în peisajul artistic roma.

Mário Bihári este acompaniat de către chitaristul și cântăreţul Petr Horváth, basistul František Raba şi, cel mai tânăr membru al formaţiei, percuţionistul Tokhi. Împreună au avut, doar anul trecut, peste 60 de concerte, în ţări precum Franţa, Germania, Finlanda, Luxemburg şi Algeria. În 2011  trupa şi-a lansat primul material discografic. Turneul lor în România va conţine pe langă concerte şi workshop-uri pentru copiii din satele ceheşti din Banat, cu copiii străzii din Bucureşti, şi cu copii nevăzători. Concertul din Timişoara al trupei, va avea loc vineri, de la ora 21.00, la Cuib d’Arte, iar intrarea este liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.