Operație spectaculoasă în premieră regională: medicii de la Spitalul Județean au făcut...

Operație spectaculoasă în premieră regională: medicii de la Spitalul Județean au făcut o intervenție prin buricul unei paciente

0
DISTRIBUIȚI

OPERATIE LAPAROSCOPICA04

Medicii Spitalului Județean din Timișoara au reușit o operație în premieră regională. Echipa condusă de Lazăr Fulger a reușit să opereze o femeie, diagnosticată cu litiază biliară multiplă, prin buric. Intervenția s-a făcut cu ajutorul unui aparat de 20.000 de euro, donat de Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș, din Timișoara. Femeia nu va avea nicio cicatrice, iar mâine va fi externată.

Medicii Lazăr Fulger şi Ciprian Duţă, din cadrul Clinicii II Chirurgie a Spitalului Judeţean din Timişoara, au realizat primele două operaţii din partea de vest a ţării prin care au reuşit să scoată fierea prin buric. Marcela Luca a fost supusă acestei intervenţii chirurgicale ieri dimineaţă.


„Am ajuns acum două săptămâni la spital, de urgenţă. A fost nevoie de o singură incizie în buric, după opt ore de la operaţie am putut să merg, pot să mănânc. Am avut un pic de emoţii la început pentru că mi s-a spus că este o metodă nouă, dar am ştiut pe mâna cui mă las”, a spus timişoreanca de 28 de ani.

Intervenţiile chirurgicale au putut fi realizate după ce Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara a achiziţionat o trusă de pense speciale cu ajutorul cărora se pot realiza astfel de operaţii. „Până acum, aceste operaţii se realizau prin patru orificii, iar pacienţii rămâneau cu cicatrici. Acum, printr-un singur orificiu natural, am realizat operaţia de colecistecomii. Prin ombilic se introduc toate ustensile necesare”, a declarat Fulger Lazăr, şeful Clinicii II Chirurgie. Trusa nu este uşor de mânuit, primele două intervenţii au durat aproape două ore, deşi în mod normal, fierea este scoasă în cel mult o oră. De aceea, medicii timişoreni au ales paciente tinere, pentru a nu apărea complicaţii. „Pentru noi este o provocare, probabil că cererea din partea pacienţilor va fi tot mai mare pentru că efectul cosmetic este incredibil, în timp incizia în buric nu va mai fi vizibilă”, a spus doctorul Ciprian Duţă. Anual, la Spitalul Clinic Judeţean din Timişoara se realizează în jur de 600 de astfel de operaţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.