Papa Benedict al XVI-lea va avea o “pensie” mai mică decât a...

Papa Benedict al XVI-lea va avea o “pensie” mai mică decât a unui cardinal. Ce sumă va primi lunar

0
DISTRIBUIȚI

papa-benedict-al-xvi-lea-craciunul-un-timp-pentru-crestini-de-se-implica-problemele

După retragerea sa, începând cu data de 28 februarie, papa Benedict al XVI-lea va avea o pensie de 2.500 de euro pe lună, prevăzută de legile Vaticanului pentru funcţia de „episcop emerit al Romei”, informează site-ul de ştiri TgCom24 – Mediaset, citat de Agerpres. În ultimele zece zile ale pontificatului său, papa Benedict al XVI-lea va apărea din nou în public sâmbăta viitoare, cu ocazia întrevederii sale cu preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, care îl va saluta pentru ultima oară pe suveranul pontif, transmiţându-i mulţumirile întregului popor italian.

Până atunci, papa se retrage pentru o scurtă perioadă de „exerciţii spirituale” prilejuite de postul Paştelui, pe care le va efectua împreună cu cardinalul italian Gianfranco Ravasi.


Iar în data de 28 februarie, la ora locală 17:00, va părăsi cu un elicopter Palatul Apostolic de la Vatican şi se va deplasa la reşedinţa de vară a suveranilor pontifi, la Castel Gandolfo, la 30 de kilometri de Roma. Aici va petrece o perioadă de două luni, înainte de a se muta într-o mică mănăstire din incinta Vaticanului, aflată în spatele cupolei bazilicii Sfântul Petru, unde îşi va petrece restul vieţii.

După retragerea sa, papa va avea funcţia de „episcop emerit al Romei”, care prevede o pensie de 2.500 de euro pe lună, mai redusă decât aceea acordată cardinalilor care ies la pensie şi care este de 5.000 de euro pe lună.  De asemenea, după legislaţia în vigoare la Vatican, papa nu va putea transfera la Castel Gandolfo toate bunurile sale şi toate documentele, acestea urmând să rămână în Palatul Apostolic. În general, după moartea unui suveran pontif, reşedinţa sa din Palatul Apostolic de la Vatican este sigilată, iar toate obiectele şi documentele sunt transportate în Arhiva secretă de la Vatican, unde sunt păstrate timp de mai mulţi ani, înainte de a fi distruse. De data aceasta, însă, situaţia este inedită şi fără precedent în istoria modernă a Bisericii Catolice. Papa Benedict al XVI-lea va putea duce cu sine la Castel Gandolfo numai obiectele strict personale: darurile primite în cursul pontificatului său, care a durat aproape opt ani, corespondenţa privată şi pianul său, la care cântă muzica sa preferată, cea a lui Mozart. Toate celelalte obiecte din apartamentul privat al papei, inclusiv mobila şi tablourile de mare valoare, vor rămâne la Vatican, pentru viitorul suveran pontif, care va fi ales de Conclavul celor 117 cardinali electori, aceştia urmând să se reunească în prima jumătate a lunii martie.

Foto: citynews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.