Parcarea în Timișoara, ediția 2013: pe ce străzi vom parca gratis, cât...

Parcarea în Timișoara, ediția 2013: pe ce străzi vom parca gratis, cât ne costă staționarea și cât vor plăti șoferii ilegaliști

8
DISTRIBUIȚI

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Edilul şef  Nicolae Robu a oferit astăzi detalii privind principalele modificări care se vor face în cadrul noului sistem de parcare denumit Timpark.  Vestea bună este că o serie de străzi centrale vor fi scoase din sistemul de taxare, iar vestea proastă este că, deși mașinile nu vor mai fi ridicate, șoferii riscă sancțiuni mari dacă parchează ilegal. „Vom avea trei zone de tarifare definite, în principiu având ca referinţă inelele de trafic. Tarifele pentru ele vor fi de 1.5 lei pe oră în zona centrală, un leu pe oră în zona mediană şi 0.5 lei pe oră în zona periferică. Vrem să descurajăm lăsarea maşinilor în zona ultracentrală şi să încurajăm parcarea lor în zonele îndepărtate de centru. Primele 15 minute de staţionare sunt gratuite în toate zonele. Riveranii pot parca pe baza abonamentului de riveran nu numai pe strada lor, ci şi pe străzile învecinate, care vor fi indicate pe abonamente.  Am păstrat gratuitate totală sâmbăta şi duminica în toate zonele, până acum sâmbătă dimineaţa staționarea  fiind taxată în câteva parcări şi zone.  Sistemul prevede gratuitate pentru toate zonele pentru vehiculele electrice. Ne gândim la viitor, vrem să dăm un semnal în acest sens”. Edilul-șef a precizat că vor exista două moduri de plată: abonament şi telefonie mobilă, adică voucher, adică o sumă pe care şoferul o va achita în contul numărului de telefon.


După ce va ieși din mașină, șoferul va suna la un număr de telefon, iar din acel moment va începe cronometrarea perioadei de timp şi scăderea din suma achitată în avans. Abonamentele rămân cele de acum, cu tarifele modificate în favoarea cetăţenilor, ţinând seama de zonele de tarifare.

Sancțiuni pentru ilegaliști

Administrația Domeniului Public (ADP) va folosi dispozitive speciale care vor verifica dacă cei care parchează au achitat taxa.cei care au plătit în avans, dar nu au dat telefon pentru a anunţa, vor plăti ca penalizare taxa pentru o zi  întreagă de parcare, plus 25 de procente. În cadrul noului sistem de parcare nu se va mai practica ridicarea maşinilor, însă la penalizări nu se renunță. Roțile vor fi blocate atunci când șoferii vor fi prinși a doua oară parcând ilegal, măsura aplicându-se și în cazul celor care nu-și plătesc amenzile. „Ţine de competenţele noastre şi de sistemul nostru, Poliţia Rutieră îşi are legea ei şi regulile ei. Sancţiunile vor fi mai mari şi pot să ajungă până la nivelul costurilor la care se ridicau maşinile, evident fără plata transportului maşinii.  Cât despre încasările din parcări şi alte servcii prestate, banii vor merge 50 la sută la CLT (Consiliul Local Timișoara) şi 50 la sută la societatea care va rezulta din fuziunea ADP şi SDM (Societatea Drumuri Municipale).  Decizia vine ca urmare a faptului că în opt ani de funcţionare, ADP a încasat nu mai puţin de 70 milioane de lei, din care doar 1 milion de lei au mers la primărie. Cel puţin 15 străzi foarte mari care nu erau amenajate special pentru parcare, dar unde se percepeau taxe, vor fi scoase din sistemul de parcare cu taxă”, a mai anunţat Robu.

Printre ele se numără  Pestalozzi, Martirilor, Pârvan, Dâmboviţa,  Rebreanu, Corbului, 1 Decembrie,  Cluj,  Gheorghe Doja,  Grozăvescu Liszt, Văcărescu. Noul regulament ar urma să intre în vigoare de la 1 martie.  Din toamnă, mai spune primarul, timișorenii vor beneficia și de sistemul care le semnalează cele mai apropiate locuri de parcare. Edilul-șef a mai spus că va lansa și o dezbatere publică pe tema parcărilor, iar data exactă o va anunța în zilele următoare.

8 COMENTARII

  1. si cum plateste nea’ ion care nu stie sa foloseasca gadgeturile? dar ala din „provincie” care habar nu are de ce a fatat robu? cum adica numai cu abonament sau telefon mobil incarcat in avans (telefonul inregistrat la adp si platit o suma in avans)? care e diferenta fata de telpark? doar numele si disparitia doar ticketelor razuibile?

  2. Hahahahahaa ASA SE INTAMPLA CAND XULIMEA VREA SCHIMBARE FARA SA STIE CE PE CE SCHIMBA ! 😉 PROSTIMEA A DAT PASAREA DIN MANA PENTRU AIA DE PE GARD SI S-A ALES CU ALUP IN BRATE ! BENZINA/MOTORINA MULT MAI SCUMPE,GAZELE/ENERGIA ELECTRICA NESIMTIT DE SCUMPE,TAXELE SI IMPOZITELE MULT MAI MULTE SI MAI MARI,PRETUL LA ALIMENTE EXAGERAT DE MARE,USL SE CHEAMA MUXX APASATA IN GURA PROSTULUI CE L-A VOTAT !!!! hahahahaha s’o sugeti ma’ !!!!!!

  3. O mare porcarie cu acest sistem de parcare ! In 26 iunie 2013,ma deplasez urgent cu masina aducandu-mi nevasta la clinica UNIV.CFR TM,fiind din provincie,a trebuit sa ma conformez noilor reguli.Am cautat la primul chiosc de pe Calea Sagului un tichet de parcare,dar nu avea decast VAUCER TIMPARK,cu SMS pe tel.Nu explica indeajuns pe spatele vaucerului si mi-a luat 3 euro pe o gramada de SMS trimise si eronate.Pe care intreb??? NU STIE NIMENEA sa-mi explice,In loc sa ma ocup de consultatia nevetei mele,trebuia sa rezolv problema PARCARIi,pt.ca nu face masina cat costa recuperarea masinii.Dupa ce a trebuit sa-mi reincarc cartela cu 4 euro,m-am deplasat la ghiseul ADP TM si o doamna ff draguta mi-a configurat telefonul,dupa o serie de inca 3 SMS-uri.TM cont nr.masina-sms la 1210,trebuie sa razi in fata vaucerului sa descoperi un cod care il trimiti si pe ala la sms 1210,apoi dupa ce iti vine raspuns la 1801,suni la alt numar de tel in zona in care te gasesti ,rosie,galbena,albastra.apoi astepti raspuns de la 1801 si abia atunci esti in regula.Dupa ce vrei sa pleci din parcare suni iar la alt numar te tel.pt intreruperea parcarii si daca uiti,ti-a mancat cei 30 lei ron costul vaucerului in afara de cat costa sMS-urile si telefoanele pt confirmare.Asa ca poti sa mori pe la usile spitalului pana cand parchezi masina.

  4. O mare porcarie cu acest sistem de parcare ! In 26 iunie 2013,ma deplasez urgent cu masina aducandu-mi nevasta la clinica UNIV.CFR TM,fiind din provincie,a trebuit sa ma conformez noilor reguli.Am cautat la primul chiosc de pe Calea Sagului un tichet de parcare,dar nu avea decat VAUCER TIMPARK,cu SMS pe tel.Nu explica indeajuns pe spatele vaucerului si mi-a luat 3 euro pe o gramada de SMS trimise si eronate.Pe care intreb??? NU STIE NIMENEA sa-mi explice,In loc sa ma ocup de consultatia nevetei mele,trebuia sa rezolv problema PARCARIi,pt.ca nu face masina cat costa recuperarea masinii.Dupa ce a trebuit sa-mi reincarc cartela cu 4 euro,m-am deplasat la ghiseul ADP TM si o doamna ff draguta mi-a configurat telefonul,dupa o serie de inca 3 SMS-uri.TM cont nr.masina-sms la 1210,trebuie sa razi in fata vaucerului sa descoperi un cod care il trimiti si pe ala la sms 1210,apoi dupa ce iti vine raspuns la 1801,suni la alt numar de tel in zona in care te gasesti ,rosie,galbena,albastra.apoi astepti raspuns de la 1801 si abia atunci esti in regula.Dupa ce vrei sa pleci din parcare suni iar la alt numar te tel.pt intreruperea parcarii si daca uiti,ti-a mancat cei 30 lei ron costul vaucerului in afara de cat costa sMS-urile si telefoanele pt confirmare.Asa ca poti sa mori pe la usile spitalului pana cand parchezi masina.

  5. O mare porcarie cu acest sistem de parcare ! In 26 iunie 2013,ma deplasez urgent cu masina aducandu-mi nevasta la clinica UNIV.CFR TM,fiind din provincie,a trebuit sa ma conformez noilor reguli.Am cautat la primul chiosc de pe Calea Sagului un tichet de parcare,dar nu avea decat VAUCER TIMPARK,cu SMS pe tel.Nu explica indeajuns pe intreb??? NU STIE NIMENEA sa-mi explice,In loc sa ma ocup de consultatia nevestei mele,trebuia sa rezolv problema PARCARII,pt.ca nu face masina cat costa recuperarea masinii.Dupa ce a trebuit sa-mi reincarc cartela cu 4 euro,m-am deplasat la ghiseul ADP TM si o doamna ff draguta mi-a configurat telefonul,Dupa o serie de inca 3 SMS-uri.TM cont nr.masina-sms la 1210,apoi trebuie sa descoperi razuind pe fata vaucerului intr-o fereastra vopsita,sa descoperi un cod care il trimiti si pe ala la sms 1210,apoi dupa ce iti vine raspuns la 1801,suni la alt numar de tel in zona in care te gasesti ,rosie,galbena,albastra.apoi astepti raspuns de la 1801 si abia atunci esti in regula.Dupa ce vrei sa pleci din parcare suni iar la alt numar te tel.pt intreruperea parcarii si daca uiti,ti-a mancat cei 30 lei ron costul vaucerului in afara de cat costa SMS-urile si telefoanele pt confirmare.Asa ca poti sa mori pe la usile spitalului pana cand parchezi masina.ERA MAI SIMPLU ACEL TICHET VERDE razuit la data si pus pe luneta masinii,chiar daca era mai mult de cei10 lei.Cei de la ADP sa nu ia acest comentariu ca pe o insulta.E o simpla parere de la un calator necunoscut.Multumesc acelei doamne extrem de dragute care a avut rabdarea de a-mi explica in mod,,babesc „pt.intelegerea mea.Dupa parerea mea,in instructiunile de pe spatele vaucerului de TIMPARK,sa fie tiparite mai explicit folosindu-se demersurile de configurare in culori diferite,si sa poata explica si cei care le vand la chiosc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.