Povestea celui mai bătrân angajat din România – baciul Ștefan de 96...

Povestea celui mai bătrân angajat din România – baciul Ștefan de 96 de ani

1
DISTRIBUIȚI

baciul stefan 1

La cei 96 de ani ai săi, baciul Ștefan Gros este, de astăzi, cel mai bătrân angajat din România cu acte-n regulă. Ciobanul din Ţara Haţegului nu se poate despărţi de turma pe care o păstoreşte din tinereţe. Baciul Ştefan Gros, din Vâlcelele Rele, judeţul Hunedoara, a intrat anul trecut în şomaj, la 95 de ani, însă de atunci nu mai are stare. Vrea din nou să străbată munţii cu mioarele, câinii ciobăneşti şi măgarii aşa că şi-a căutat fostul patron şi l-a rugat să-l angajeze din nou. Astăzi baciul Ştefan a mers la stâna din satul Vălioara să vadă mioarele. Pe drum l-a aşteptat fostul patron, care i-a dat contractul de munca la semnat. “Acum câţiva ani moş Ştefan a venit la mine ca să-i angajez un nepot la stână. După o lună a revenit şi mi-a spus că şi el vrea să rămână cu oile. I-am făcut carte de muncă în anul în care a împlinit 90 de ani. A lucrat cinci ani şi apoi în iarnă l-am trimis în şomaj pentru că m-am gândit că iarna e prea grea pentru el ţinând cont de vârsta înaintată.


M-am înşelat pentru că m-a căutat şi mi-a spus să-l reangajez. Dacă un om vrea să lucreze la vârsta asta cum să-l refuz? E un exemplu pentru tineri. Cred că toţi din firmă au de învăţat de la el”, a spus proprietarul turmei la care a fost angajat baciul Ştefan, Emil Părău.

De cum a baciul Ştefan a ajuns la stână, câinii de la stână şi oiţele s-au adunat în jurul lui. “Dupa părerea mea numai de dragul oilor mi-a lungit Dumnezeu anii de viaţa. Nu mă simt deloc bătrân. La deal e mai greu dar pe câmp mă ţin cu tinerii şi num ă depăşesc. Mie mi-a plăcut ciobănia. Am incercat eu şi cu somajul şi cu statul acasă, dar nu-I de mine. Am lăsat şomajul şi am venit la muncă”, spune baciul Ştefan Grosu.

Cioban de peste 80 de ani Ştefan Grosu s-a pus de multe ori în pericol pentru a salva oiţele atat de dragi lui. “A venit ursul la stână şi l-au simţit câinii. Eu i-am auzit lătrând şi am ieşit primul. M-a luat ursul în braţe şi m-a aruncat aşa în aer prin cetina unui brad. Când am căzut la pământ am stat nemişcat. Ursul luase şi o oaie, dar au scăpat-o câinii şi oaia căzuse lângă mine şi o auzeam agonizând. Am crezut că e ursul lângă mine şi am stat nemişcat până au sărit ceilalţi ciobani”, povesteşte ciobanul. Baciul Stefan are cinci copii si 15 nepoti, dar nici acum, la aproape o sută de ani, nu vrea să îşi tragă sufletul. În luna mai va pleca cu oile la munte, în Retezat, şi se va mai întoarce numai în septembrie..

 

1 COMENTARIU

  1. Daca vrei sa muncesti,ca dovada,se poate.La orice varsta gasesti de lucru,numai sa-ti placa munca. Puturosii nu vor gasi niciodata de lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.