Primarul Timişoarei s-a războit cu artiştii plastici pe tema chiriilor. Vezi cine...

Primarul Timişoarei s-a războit cu artiştii plastici pe tema chiriilor. Vezi cine scapă de majorări

3
DISTRIBUIȚI

dezbatere-spatii

„Eu sunt un tip tare, să ştie toţi cei care cred că mă impresionează prin aplauze şi prin presiune şi care cred că reuşesc ceva asupra mea. Vrem să vă dăm şi mai multe spaţii şi bune, dar ne trebuie mai mulţi bani să le întreţinem.  Banii nu îi luăm la artişti, ci de la cumpărătorii de artă”, a răcnit astăzi edilul şef Nicolae Robu la dezbaterea publică privind noile tarife de închieriere pentru spaţiile comerciiale ale municipalităţii.  Asta după ce preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Timişoara, Ioan Szekernyés, a atenţionat ca dacă se creşte chiria de la 1 martie Galeria Helios se închide.  Supărarea primarului a survenit după ce încă din momentul în care ajuns la microfon preşedintele uniunii a atenţionat că „a murit arta în Timişoara un oraş care vrea să devină capitală culturală a artei”, replică ce a stârnit apaluze frenetice. „Vor râde amar de noi timişorenii dacă aud că ne plângem că operele de artă se vând în spaţii pentru care se plătesc doi euro pe metru pătrat”.  Preşedintele uniunii s-a plâns şi că multe din spaţiile pe care le au închiriate arată jalnic şi că dacă primăria vrea să crească tarifele, atunci „cu banii ăştia se pot închiria apatamente cu trei camere de la privaţi haideţi să ştie timişorenii”.  Criticul de artă Ion Iovan a atenţionat şi el că ştie că „Timişoara care va deveni capitală culturală fără artiştii plastici”, întrebându-l pe Robu dacă  „este greu să încetaţi să mai agresaţi această uniune cu asemenea lucruri? Nu facem comerţ, noi, artiştii”. Nervos foc,  Robu a conchis „domnu’ profesor dumnevoastră sunteţi în confuzie.


Este punctul dumnevoastră de vedere insistăm în polemici sterile pe o chestiune de principiu. Adică spuneţi că banii îi daţi din buzunar din principiu,  dar venişi să faceţi atâta agitaţie acolo unde vindeţi valori de zeci de mii de euro. Trebuie să recuperaţi banii de la cei ce cumpără. Nu înţelegem mecanisme elementare de funcţionare ale unei societăţi . ” În concluzie Robu a promis că nu va creşte chiriile la atelierele de artă, cerându-le combatanţilor să nu bată la uşi deschise.

Cine rămâne cu chiriile nemodificate

După ce a fost aspru criticat de pedelişti, primarul Nicolae Robu a promis că îşi va corecta greşelile. Acesta a explicat că el nu ştia că anexa prevede  creşterea chiriilor şi pentru ONG-uri, partide politice şi asociaţii de revoluţionari. Astfel, astăzi, înainte de debutul dezbaterii pe tema creşterii preţului chiriilor la spaţiile comerciale ale municipiului Timişoara, edilul şef a lămurit că „avem relaţii foarte bune cu asociaţiile de revoluţionari, avem relaţii foarte bune cu diferite ONG-uri cărora le susţinem activitatea. Nu demult, eu personal am venit cu o iniţiativă de a transforma contractul de închiriere cu uniunea scriitorilor cu contract de comodat. Toate acestea reprezintă erori regretabile şi am cerut deîndată să se facă analiză.  Prin urmare începem discuţia publică pe acest subiect. S-au eliminat sediile partidelor politice care plătesc chiria stabilită PRM, UNPR, PC, PP-DD, PSM, Asociaţiile Victoria Timişoara, 17 Decembrie Răniţi familii îndoliate,  Handicapaţi locomotori, Uniunea Naţională a Surzilor, Apărării drepturilor omului, Fundaţia Timişoara, A.L.T.A.R, Consulatul general al Republicii Serbia și egalizarea chiriilor pentru spaţii aflate în acelaşi imobil.  Vom opera şi scăderi ale chiriilor pentru Spitalul Judeţean şi Biblioteca Judeţeană.  În închiere edilul şef a atenţionat că „municipiul Timişoara nu poate să fie în postura de vacă comunală. Trebuie să fie foarte clar că bunurile pe care le gestionează în interesul cetăţenilor trebuie să fie supuse anumitor rigori.  S-a ajuns ca o parte din ONG-uri să nu fie decât o parte din soluţii pentru anumite persoane de a face venituri şi de a eluda plata de taxe şi impozite aşa cum ar trebui să plătească, dacă ar funcţiona ca societăţi comerciale”.

3 COMENTARII

  1. BRAVO pletosule,daca nu-i dai afara n-ai talent !! …scaoate-i in alup mea in strada ba’ ce tot atat bla-bla artistic,jos cu arta ce ne trbuie noua mazgalitori si suflatori in corn si coarde,fara arta,fara acvarii dar cu TIM-PARK ,Hahahahahahahahaa ce PREMARE bengost avem sa moara cibilan cu ea erecta 🙂

  2. Arta va trebe voua? las ca devenim capitala culturala cu strazile pline de gropi….fara canal,fara apa potabila in sec XXI…ca si asa a facut primarul care este…un sondaj de opinie cu obiectivele de vizitat din Tm…eu propun Calea Urseni,din mai multe motive si anume : este prima strada atestata documentar din Timisoara,de prin anul 1600 si ceva,iar pe aceasta strada se afla Uzina de apa ,construita pe vremea Mariei Tereza…iar locuitorii de pe Calea Urseni,nu au canalizare si apa potabila ,ca in filmele cu prosti…iar Primaria de 5 * la ce specimene are acolo…rivalizeaza cu Gradina Zoologica 🙂

  3. plete vopsite, parca doreai ca timisoara sa ajunga capitala culturala europeana… cu care arta? graffiti pe tramvaie si zidurile cladirilor istorice?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.