Raportul “Vatileaks”: șantaj și sex chiar în incintele Vaticanului

Raportul “Vatileaks”: șantaj și sex chiar în incintele Vaticanului

0
DISTRIBUIȚI

Pope Benedict XVI conducts the holy mass of Pentecost Sunday in Saint Peter's Basilica at the Vatican

Un ziar italian asigură că raportul secret întocmit la cererea papei are 300 de pagini, relatând cazuri din 2007, şi care ar fi fost decisiv pentru renunţarea sa la Pontificat, informează Agerpres. Benedict al XVI-lea se pregăteşte să plece peste o săptămână şi de joi Vaticanul este în fierbere prin dezvăluirea explozivă a conţinutului acestui “dosar” semnat de trei cardinali “detectivi” de încredere ai papei: spaniolul Julián Herranz, slovacul Josef Tomko şi italianul Salvatore De Giorgi. Sunt primele informaţii privind conţinutul “demolator” al acestui “dosar” definitiv, “Relationem”, înmânat papei la 17 decembrie şi care i-ar fi precipitat decizia de a se retrage, a arătat astăzi ziarul La Verdad, citat de Agerpres.

La Repubblica precizează că cele două volume de 300 pagini descriu o hartă a grupurilor de putere de la Vatican, reliefate pe ordine religioase sau provenienţă geografica, între care se evidenţiază un “lobby” gay, ce cuprinde prelaţi care au fost victime ale şantajului din partea amanţilor lor laici, cu care au întreţinut legături “de natură lumească”. Ar exista o întreagă reţea de şantaj plină de lupte pentru putere. Totul se învârte în jurul nerespectării celei de-a 6-a şi a 7-a porunci (să nu comiţi acte impure şi să nu furi). Scandalul a început când papa a cerut în aprilie 2012 să se deschidă o investigaţie internă privind “Vatileaks”, legată de informaţiile scurse în presă şi care scoteau la lumină rufele murdare ale Sfântului Scaun. Cazul a culminat în mai cu publicarea unei cărţi ce cuprindea sute de documente şi cu arestarea majordomului papei, Paolo Gabriele, acuzat de furt de documente. Procesul şi condamnarea lui în mare grabă, pentru a nu fi aprofundat complicităţile care se întindeau în cele mai înalte sferele, s-a încheiat înainte de Crăciun.

Pentru opinia publică cazul părea închis, dar pe plan intern a fost deschisă această anchetă cu care au fost însărcinaţi cei trei cardinali “detectivi”.


“Să nu vă aşteptaţi la comentarii, dezminţiri sau confirmaţii pe această temă”, a replicat ieri laconic, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, la primele întrebări pe această temă. Sunt însă multe, pentru că informaţiile publicate de La Repubblica cuprind puţine detalii şi nu fac decât să alimenteze zvonurile care circulau demult la Roma. Se vorbeşte despre întâlniri sexuale chiar în incintele Vaticanului, sau într-o saună din cartierul roman Quarto Miglio, la o vilă din afara Romei sau într-un centru de cosmetică din capitală. Este citată şi o reşedinţă universitară din Via Trasone, cedată cu chirie unei firme particulare şi reclamată ulterior de Bertone pentru a fi utilizată drept domiciliu al “unui arhiepiscop veronez”.

Capătă acum relevanţă vechile scandaluri care au ajuns în presă în 2007 şi 2010, care au fost însă muşamalizate şi date repede uitării. Dar raportul le aminteşte, precum cel al unui prelat de la Vatican, Tommaso Stenico, filmat cu camera ascunsă de o televiziune italiană, în octombrie 2007. Postul l-a contactat printr-un site gay şi i-a trimis “o ispită” cu o cameră ascunsă. Faţa preotului a fost blurată, dar a fost recunoscut având în vedere că întâlnirea a avut loc chiar în biroul Curiei din Congregaţia Clerului. Cea mai mare vâlvă a provocat-o însă descoperirea în 2010 a unei reţele de prostituţie masculină condusă de un nigerian, Thomas Ehiem, care cânta în corul catedralei Sf. Petru. Mulţi dintre băieţi, după cum reiese din conversaţiile înregistrate, erau seminarişti. Ehiem, care a fost imediat expulzat, figura în registre drept religios, dar Vaticanul a negat susţinând că era laic. Raportul relevă existenţa în Vatican a acestui “lobby gay”: o reţea transversală unită de orientarea sexuală. Pentru prima dată cuvântul “homosexualitate” a fost citat într-un text scris, în apartamentul lui Ratzinger. Şi pentru prima dată s-a vorbit, deşi în latină, de cuvântul “şantaj” ( “influentiam”). În acea zi Benedict al XVI-lea a decis să se retragă, notează ziarul italian, care afirmă că “raportul va fi predat viitorului papă care trebuie să fie suficient de puternic, tânăr şi sfânt, pentru a putea face faţă muncii care îl aşteaptă”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.