Şeful KFOR avertizează că riscul unui conflict în Kosovo încă există

Şeful KFOR avertizează că riscul unui conflict în Kosovo încă există

0
DISTRIBUIȚI

b081116a-1

Comandantul KFOR (Forțele din Kosovo) Volker Halbauer  a precizat, pentru b92.net, că situația în Kosovo s-a îmbunătățit considerabil, însă încă există “un potențial mare pentru conflicte”. Acesta și-a exprimat îngrijorarea față de recenta devastare a câtorva cimitire sârbești. “Aceste incidente mă pun pe gânduri pentru că arată că încă există resurse pentru conflicte în Kosovo și acestea reprezintă o amenințare la adresa siguranței în zonă”, a explicat Halbauer.


“De aceea, îi rog pe toți, mai ales pe cei care au responsabilități politice, să dovedească discreție și precauție în declarații și acțiuni, astfel încât să nu încalce evoluțiile pozitive din ultimele luni”, a mai spus comandantul.

Întrebat dacă statul va avea propria sa armată, Halbauer a precizat că acest lucru nu este posibil, conform Rezoluției 1244 Kosovo, emisă de Consiliul de Securitate al ONU.  Despre problemele din nordul statului, Halbauer a spus că atunci când diferite grupuri au interese diferite pot apărea riscuri. “Cred că cea mai mare parte a populației de acolo vrea să trăiască într-o atmosferă de siguranță, ce poate aduce progres economic. Desigur, există elemente și organizații care vor ca situația să se schimbe. Crima organizată este, bineînțeles, activă. Consider că aceste elemente, dacă ar fi în interesul lor, nu ar ezita să întreprindă acțiuni care ar amenința chiar și siguranța KFOR”. Halbauer nu a precizat dacă nordul Kosovo ar putea fi integrat în instituțiile din Pristina în viitorul apropiat.

Foto: nato.int

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.