Trei timişoreni vor să fie city -manageri. Vezi cine-i cel trimis în...

Trei timişoreni vor să fie city -manageri. Vezi cine-i cel trimis în judecată pentru provocarea unei catastrofe

1
DISTRIBUIȚI

consilierii din umbra

Depunerea candidaturilor pentru concursul de city manager al Timişoarei s-a încheiat, ieri, fiind depuse trei candidaturi – consilierul primarului Nicolae Robu, Sorin Drăgoi, inginerul Samuel Muj şi economistul Vasile Pop. Dacă Sorin Drăgoi a devenit mai cunoscut de când este consilierul pe probleme de administraţie al primarului, fiind vehiculat încă de la venirea în primărie ca ocupant al acestei funcţii importante, ceilalţi doi sunt necunoscuţi pentru viaţa publică a oraşului. PRESSALERT.ro a prezentat toate informaţiile despre Sorin Drăgoi în cadrul campaniei Sfătuitorii din umbră.

Inginerul Samuel Muj este administrator la firma de proiectare Con Sam Pro. Numele său a fost legat de un scandal, după ce în 12 februarie 2009, în timp ce lucra la construcţia Oradea Plaza. muncitorul Gabor Florin, în vârstă de 42 de ani, și-a pierdut viața, strivit de o sută de tone de beton proaspăt turnat,  alți trei colegi fiind răniți. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea au dispus trimiterea în judecată a inginerului timişorean Samuel Muj, cel care a proiectat structura metalică de rezistenţă a tavanului şi a profesorului universitar Gheorghe Popa, care a contrasemnat proiectul. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, care se bazează pe patru expertize tehnice, eroarea care a provocat accidentul s-a produs la proiectarea structurii metalice. Expertizele arată că inginerul Samuel Muj, doctorand atunci al Facultăţii de Hidrotehnică a Politehnicii Timişoara, a proiectat greşit structura metalică menită să susţină tavanul clădirii, nodurile care făceau legătura între grinzile metalice fiind de trei ori mai mici decât ar fi fost necesare, motiv pentru care au au cedat sub greutatea betonului. În timpul anchetei, dată fiind gravitatea faptelor comise de cei doi proiectanţi, procurorii au decis ca acuzaţiile iniţiale, de omor din culpă, vătămare corporală gravă şi distrugere să fie înlocuite cu o altă încadrare, care le absoarbe pe toate şi le sancţionează mult mai aspru.


Samuel Muj şi Gheorghe Popa au fost inculpaţi, în premieră absolută pentru tagma proiectanţilor din România, pentru încălcarea prevederilor Legii 10/1995 a construcţiilor, act normativ care stabileşte ca infracţiune nerespectarea reglementărilor de stabilitate şi rezistenţă şi o pedepseşte cu închisoare între 10 şi 20 de ani, la fel ca în cazul unei crime deosebit de grave. Procesul lui Muj se află, din 30 august, 2010, pe rolul Judecătoriei Oradea. De atunci, termenele de judecată s-au tot amânat, din diverse motive. Ultima amânare, care a dus termenul următor spre data de 4 martie anul acesta, a avut loc în 21 ianuarie.

Vasile Pop,  potrivit site-ului ssifbroker.ro,  este membru al Consiliului de Administraţie Ssif Broker, firma de intermediere a serviciilor financiare, singura de acest fel listată la bursă în România. Pop are o dublă specializare. Este economist, după ce a absolvit în anul 1982 Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest Timişoara. Este și inginer, absolvind în anul 1991 Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii Politehnice Timişoara. Vasile Pop deţine din martie 1992 funcţia de director economic în cadrul SC Rominex S.A. Timişoara, societate specializată în servicii industriale, furnizor general pentru utilaje şi echipamente complexe. A deţinut înainte de această poziţie şi funcţiile de inginer de producţie la Uzinele Mecanice Timişoara (1975 – 1983), şef serviciu furnizor general la Centrala Industrială de Utilaj Minier şi Maşini de Ridicat Timişoara (1983 – 1992). În perioada 2000 -2004 a fost membru în Consiliul de Administraţie al SC Lugomet S.A. Lugoj, iar din februarie 2009 şi până în prezent este membru în Consiliul de Administraţie al SSIF Broker.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.