Un consilier local şi-a plătit masteratul din bani publici. Cum a comentat...

Un consilier local şi-a plătit masteratul din bani publici. Cum a comentat alesul situaţia

2
DISTRIBUIȚI

euro  sul

A devenit aproape o obişnuinţă, un adevărat fenomen al ultimilor 20 de ani, ca politica să fie socotită de mulţi un mod de-a te chivernisi, de a profita cât mai mult de anumite funcţii care permit accesul la banul public. Dacă unii au beneficiat din plin de avantajele unor posturi-cheie pentru a dobândi mici averi niciodată realizabile într-un timp atât de scurt dintr-un salariu de bugetar, alţii ne demonstrează că pentru rezolvarea unor interese personale nici o sumă, fie cât de mică, nu e de neglijat, dacă poate fi procurată din banul public şi nu trebuie scoasă din buzunar.

Raportul Curţii de Conturi pe anul 2011 menţionează, în prejudiciul stabilit la primăria Reşiţa, şi plata nelegală a contravalorii masteratului unui consilier local, în valoare de 1.000 lei. Este vorba de Toma Andreca Ghergha, fost consilier local PDL în mandatul trecut, care şi-a încercat din nou norocul la alegerile din 2012, de data asta la consiliul judeţean şi pe listele USL, dar fără succes. Anderca este absolvent al facultăţii de informatică industrială din Reşiţa, dar a socotit că nu strică nici un master pe probleme de management al administraţiei publice dacă e plătit din banii contribuabililor şi care-i poate fi de folos în viitor pentru ocuparea unei funcţii administrative.

Interesant este că pe ordinea de zi a unei şedinţe extraordinare a consiliului local Reşiţa din iunie 2010 se afla şi un proiect de hotărâre care făcea referire la aprobarea participării consilierilor locali la cursurile de pregătire, formare şi perfecţionare profesională pe durata mandatului – proiect iniţiat de primarul Mihai Stepanescu şi de Toma Anderca, pe atunci preşedinte în exerciţiu al consiliului local şi membru al comisiei pentru admistraţie publică locală, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului.


Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi în momentul în care iniţiatorii şi-au dat seama că un proiect asemănător, aflat în vigoare, fusese adoptat şi de fostul consiliu local, respectiv HCL nr. 209/2005. Hotărârea cu pricina prevede, la primul articol, că „se aprobă participarea aleşilor locali la cursurile de pregătire, formare şi perfecţionare organizate de instituţiile specializate”, precizând, într-un al doilea articol, că „se aprobă decontarea costurilor pentru participarea aleşilor locali la cursurile de pregătire din bugetul local”, care urmau a fi plătite de direcţia economică a primăriei. Cum ar veni, o hotărâre de consiliu local votată de consilieri în propriul lor interes.

În momentul de faţă există un proces pe rol pentru recuperarea banilor, de care Toma Anderca nu pare prea interesat: „Consider că a fost legal ca primăria să plătească o parte din bani, am plătit şi eu vreo 800 de lei. Ştiu că se plăteau masterele de la primărie, anumite studii, dar cei de la Curtea de Conturi nu au ţinut cont de asta. Am fost citat la proces, dar nu m-am prezentat. Primăria îşi va recupera prejudiciul dacă aşa va hotărî instanţa”.

2 COMENTARII

  1. Dragos Bota vrea sa ne convinga ca e mai bine sa fii conectat la banii Cristestilor, cazul sau, decat sa ieie de la stat, cazul amaratului asta de pedeleu? Pai tot prostitutie aieste drajilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.