Acuzați de o fraudă bancară de 10 milioane de euro, membrii unei...

Acuzați de o fraudă bancară de 10 milioane de euro, membrii unei grupări sunt percheziționați de mascați

1
DISTRIBUIȚI

mascat spate

Zeci de percheziţii au loc, astăzi, la persoane suspectate de fraude bancare  în Bucureşti şi în şase judeţe, printre care Ilfov, acţiunea fiind o continuare la dosarul Stan-Ruse, în care au fost făcute arestări în toamna lui 2012, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. Suspecţii vizaţi de percheziţii erau conduşi de Daniel Ruse, arestat anul trecut în dosarul fraudelor bancare, şi au creat un prejudiciu total estimat la 22 de milioane de euro, după ce au luat credite pe care nu le-au achitat.

La acţiunea de duminică participă peste 200 de poliţişti şi un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), potrivit Poliţiei Române.

„Acţiunea este desfăşurată de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Călăraşi, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Călăraşi şi a Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din IGPR. La acţiune participă aproximativ 200 de poliţişti, se desfăşoară în sistem integrat, sub coordonarea BCCO Bucureşti şi procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Călăraşi, cu sprijinul SCCO.Giurgiu, SCCO Ialomiţa şi SCCO Ilfov, BCCO Constanţa, BCCO. Ploieşti şi Jandarmeria Română. În cauză s-a beneficiat de suportul de specialitate al D.I.P.I.. La acţiune participă şi un elicopter al MAI”, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Potrivit sursei citate, 68 de percheziţii domiciliare sunt efectuate, simultan, pentru probarea activităţii infracţionale a unei grupări infracţionale organizate, specializate în infracţiuni cu consecinţe deosebite, respectiv înşelăciune, evaziune fiscală şi spălarea banilor. Astfel, se fac 46 de descinderi în localitatea Sinteşti, judeţul Ilfov, două în Bucureşti, opt în judeţul Constanţa, şase în judeţul Giurgiu, patru în judeţul Ialomiţa, una în judeţul Călăraşi şi una în Ploieşti.

De asemenea, au fost emise 86 de mandate de aducere, suspecţii urmând a fi audiaţi la DIICOT Călăraşi.

În fapt, pe baza informaţiilor obţinute de poliţiştii SCCO Călăraşi – Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Bucureşti şi a investigaţiilor efectuate sub coordonarea procurorilor DIICOT, s-a stabilit că, în perioada 2005-2012, s-a constituit un grup infracţional organizat, în scopul comiterii de infracţiuni grave, respectiv înşelăciune, fals şi uz de fals, spalare de bani, grup structurat pe relaţii ierarhice şi personale, care acţiona în judeţele Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, cu conexiuni în municipiul Bucureşti.

Membrii grupării sunt suspectaţi de săvârşirea de înşelăciuni prin inducerea în eroare a reprezentanţilor instituţiilor bancare prin prezentarea unor situaţii financiare neconforme cu realitatea, în vederea obţinerii unor împrumuturi bancare, credite ce deveneau neperformante, arată IGPR.

Gruparea era condusă de un bărbat, de 44 ani, din municipiul Olteniţa, judeţul Călăraşi, arestat deja în această cauză.  Pe baza probelor administrate s-a stabilit că din această grupare, fac parte, aproximativ 20 de persoane.


Acestea au deţinut în nume propriu sau prin intermediari mai multe societăţi comerciale, în numele cărora au obţinut credite foarte mari.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că liderul grupării este Daniel Ruse, aflat în arest, din toamna anului trecut, în dosarul fraudelor bancare cu acte false.

Pregătirea activităţii infracţionale, arată IGPR, a început încă din 2004, când mai mulţi membri ai grupării au achiziţionat, prin credite bancare, imobile la preţuri mici pe care le-au folosit ulterior, după o supraevaluare şi „cosmetizare”, la obţinerea creditelor bancare frauduloase.

În urma cercetărilor, a rezultat faptul că activitatea grupului infracţional organizat a fost sprijinită şi de un număr însemnat de cetăţeni de pe raza localităţii Sinteşti, judeţul Ilfov.

„Din investigaţii a rezultat faptul că, din anul 2005, membrii de bază ai grupului infracţional organizat au luat sume importante de bani cu dobândă, de la persoane ce domiciliază în satul Sinteşti, judeţul Ilfov. Astfel, în perioada 2005-2010, au împrumutat sume de bani cu dobândă cuprinsă între 7 şi 40% pe lună (aplicându-se şi dobândă la dobândă pentru lunile în care se plătea dobânda datorată) de la numeroase persoane din satul Sinteşti, sumele de bani împrumutate şi dobânzile aferente fiind achitate ulterior din banii obţinuţi din creditele bancare frauduloase”, se mai arată în comunicatul IGPR.

Suma totală a transferurilor bancare provenite de la societăţile controlate de membrii grupului infracţional organizat se ridică la aproximativ 10.000.000 euro, precizează IGPR.

Anchetatorii mai spun că, în grupul infracţional organizat, cămătarii au găsit o sursă bogată de venituri ilicite, având interes în a-i împrumuta cu sume cât mai mari pentru a li se restitui ulterior valori însemnate.

Potrivit Poliţiei Române, prejudiciul total produs este de aproximativ 22 de milioane de euro.

Cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate şi probarea întregii activităţi infracţionale, urmând să fie dispuse toate măsurile care se impun.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.