Artă în vreme de război: expoziţie de pictură şi sculptură în galeria...

Artă în vreme de război: expoziţie de pictură şi sculptură în galeria „protestelor”. Ce decizie au mai luat artiştii pentru a chema primăria la dialog

3
DISTRIBUIȚI
protest la galeria helios02_resize(1)
FOTO: ADRIAN PÎCLIŞAN

Expoziția de sculptură şi de pictură semnate de Marius Bacriu Petrescu şi de Elicondiu Daniel Iovan vine în contextul unui conflict deschis între Uniunea Artiștilor Plastici și Primăria Timișoara, după ce municipalitatea a decis să mărească chiria spațiilor sale. Printre spațiile cu pricina este și Galeria Helios, acolo unde astăzi a fost vernisată colecția de lucrări ale celor doi creatori. La deschiderea expoziției, prof.univ.dr. Ioan Iovan, în calitate de vicepreședinte al UAP, filiala Timișoara, a dorit să precizeze că primarul Timișoarei Nicolae Robu este dezinformat și că cei care fac parte din uniunea de creație ”sunt ținta unor agresivități nepermise din partea primăriei”. Apoi a prezentat un memoriu întocmit de consiliul de administrație al UAP Timișoara, care a fost depus acum o săptămână și la care se așteaptă cu sufletul la gură un răspuns pozitiv cu privire la mărirea chiriei spațiilor deținute de UAP Timișoara. Cei prezenți au fost invitați, de asemenea, să semneze acest  memoriu. În plus, artiștii au decis să „cureţe” vitrina de la Helios de lucrările de artă, lăsând loc doar pentru semnele de protest.


Adică, scrisoarea deschisă a artiştilor în care îşi exprimă revolta faţă de primărie, dar şi foile negre, marcă a doliului pentru respectul faţă de artă.

Membrii UAP au vrut astfel să adune cât mai multe lucrări ”negre”  semnate de nume importante ale artei din Vestul României, dar şi de artiști tineri. Aceștia au dorit astfel să-i dea o replică celui care consideră că artiștii bănățeni nu au făcut prea multe pentru acest oraş, astfel încât să merite ajutorul autorităților publice. Vitrina va rămâne goală până când artiştii nu vor primi o reacție pozitivă din partea primarului.

Înapoi la artă

Expoziția de pictură și sculptură a lui Elicondiu Daniel Iovan și Marius Bacriu Petrescu menține vie legătura dintre teza de doctorat pe care o dețin ambii a artiști plastici. Pictura lui Elicondiu Iovan este ușor previzbilă, însă conform spuselor tatălui său, prof. univ. dr Ioan Iovan, a ajuns la o anumită maturitate artistică a stilului. În toate lucrările expuse la Helios de Eli, cum îl numesc prietenii, apar formele venuisoidale. De aceste proveniențe feminine artistul s-a preocupat îndeaproape în toate expozițiile sale. Este un motiv  care devine pretext, un fel de stigmat pe care îl poartă toate expozțiile sale. Lucrările pot fi încadrate și într-un gestualism expresionist, dacă formele venuisoidale nu  devin pretext pentru emoția culorii și a formei.

Lucrările de sculptură expuse de Marius Bacriu Petrescu, elev al prof. univ. dr Dumitru Șerban, sunt o serie de piese lucrate în lemn, materialul preferat al acestuia, și andezit. Cele din lemn au ca referință elementul aerului, asemeni unor pânze de paianjen, și sunt inspirate de geometria regăsită în natură. Piesele din andezit expuse la Helios stau însă sub semnul altui element, al apei, care le sparge în diferite evantaie, fără o intervenție prea mare asupra suprafețelor. Rezultatul pe care îl transpun sculpturile sunt asemeni unor oglinzi de mare adâncime, pe care le oferă materialul ales.

Expoziția poate fi vizitată zilnic între orele, între orele 12.00 – 20.00, de luni până vineri, și între 11.00 – 15.00, sâmbăta, şi va fi deschisă până în 3 aprilie.

3 COMENTARII

  1. Da, chiar așa, ce o tot dăm la-ntors, are dreptate primarele, la retardați ca noi galerie de artă ne trebuie în centru ? Nu-i mai de folos o șaormerie sau un birt, zău așa ?

  2. Normal ca centrul orasului MULTICULTURAL Timisoara trebuie sa existe cel putin 1 galerie de arta, nu magazine cu produse de proasta calitate cum exista acum. Bine ca nu s-a desfiintat libraria!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.