Un nou zăcământ de aur și cupru, descoperit în Apuseni. Află ce...

Un nou zăcământ de aur și cupru, descoperit în Apuseni. Află ce metodă de exploatare unică în România se va folosi

0
DISTRIBUIȚI

PA110223

O firmă română cu capital canadian, cu sediul în Baia Mare, este interesată să deschidă o exploatare de aur și cupru în județul Hunedoara, la poalele Munților Apuseni, în Țara Zărandului.


Anunțul a fost făcut astăzi de prefectul Hunedoarei, Sorin Vasilescu. Firma Samax a făcut deja prospecții în zona Criscior Rovina, acolo unde ar vrea să înceapă exploatarea. Proiectul presupune creearea a două cariere, plus una în subteran. Prefectul spune că, potrivit datelor primite în urma prospecțiilor, în zonă se află zăcăminte de aproximativ 120 de tone de aur și 100.000 de tone de cupru. Metoda de exploatare va fi folosită pentru prima dată în România. Este vorba de flotație, o modalitate care nu implică cianuri: se sparge roca, se spală și rezultă un compus de cupru cu conținut de aur. Exploatarea ar urma să se întindă pe o perioadă de 20 de ani, iar compania va crea 2500 de locuri de muncă. Dintre acestea, 500 sunt destinate sectorului de producție, iar restul, sectoarelor conexe. Pentru că în această zonă, deși există zăcăminte, nu au fost exploatări, va fi nevoie de investiții în infrasctură, iar estimările se ridică la sume cuprinse între 850 de milioane de dolari și 1,2 miliarde de dolari. Firma va deschide o exploatare similară în Brazilia, iar profitul de aici va fi investit în proiectul din Hunedoara. Firma de află în faza de autorizare.

Nu este prima exploatare a zăcămintelor de aur din Hunedoara. La Certej, compania Deva Gold așteaptă ultimele autorizații pentru a începe lucrul. Proiectul de la Certej a fost contestat în mai multe rânduri de asociațiile pentru protecția mediului.

Foto: adrianblaga.blogspot.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.