Bogdan Puriș, unul dintre cei mai mari colecționari de viniluri din România:...

Bogdan Puriș, unul dintre cei mai mari colecționari de viniluri din România: „La un eveniment cu ştaif e de prost gust să vii cu calculatorul”

6
DISTRIBUIȚI

puris (9) [1024x768]

Timişoreanul Bogdan Puriş este probabil singurul DJ de evenimente din ţară care asigură muzica de pe viniluri, colecţia sa personală numărând peste 10.000 de discuri.  Cunoscuta voce de la Radio Timişoara consideră că la eveniment cu ştaif nu se cade să vii cu un laptop şi două boxe, însă ne-a povestit și despre alte aspecte legate de munca sa.

Pasiunea pentru muzică a lui Bogdan Puriş s-a manifestat încă din fragedă copilărie, primele „chefuri“ sonorizate de el fiind prin clasa a 6-a în vremurile când la modă erau magnetofoanele Tesla B4 şi casetofoanele Phillips sau Sanyo. Fiindcă în acele vremuri echipamentele sonore erau greu de procurat, a fost nevoit să-şi construiască amplificatoare, cel mai „şod“ dintre acestea fiind unul „băgat“ într-o cutie de carton de pantofi. Dincolo de echipamentul tehnic, cei care se ocupau într-un fel sau altul de muzică aveau şi o altă problemă, care consta în procurarea muzicii. „Aveam acces la seturile de viniluri care se formau în Bucureşti şi care străbăteau ţara. Trebuia să ai un echipament de calitate, era o societate extrem de exclusivistă, am avut norocul să cunosc diverşi DJ mai mari decât mine. Am avut şansa să fiu iniţiat“, îşi aminteşte redactorul de la Radio Timişoara care s-a născut în 27 iunie 1964 la Oradea.

Vinilul revine

Pasiunea sa pentru viniluri a început acum mult timp, dar ideea folosirii acestora în cadrul unor evenimente a venit de aproximativ cinci ani, după un party alături de un cover – band. „ Am văzut în străinătate lucrul ăsta. E de notorietate, la evenimentele cu ştaif, de clasă, ai câteva live act-uri şi ai un DJ cu viniluri. În anumite cercuri e obligatoriu, e de prost gust să vii cu calculatorul. Am văzut mai multe evenimente de acest fel în SUA şi toată lumea ştie că e un reviriment al vinilului. Declicul a fost prezenţa la un eveniment alături de un cover band, unde dacă eu puneam melodiile pe care le-au cântat ei, era jale. Perfomerii au avut o atmosferă extraordinară. La mine muzica poate suna mai bine, era  masterizată, egalizată, şi totuşi ei aveau un succes fulminant. Ei erau văzuţi, făceau ceva. Aveau şi un impact vizual. De aici mi-a venit ideea“, spune cunoscuta voce a Radioului Timişoara care poate fi auzită în undele hertziene de 23 de ani şi care se ocupă cu sonorizarea de evenimente de 30 de ani.

puris (3) [1024x768]

Discurile bune, o raritate

Prima reacţie a oamenilor care participă la evenimente „ţinute“ cu viniluri este stupoarea. După care urmează curiozitatea şi interactivitatea. „Cei mai curajoşi vin la mine să vadă cu ochii lor, ce şi cum fac, intrăm în conversaţie, unii mă întreabă  unde le-am înregistrat şi dacă ar putea şi ei să-şi înregistreze viniluri. Alţii au impresia că sunt viniluri cu timecode, folosite des de DJ. Când le explic că acestea nu se dau jos de pe net şi că se obţin foarte greu, e altă treabă, le câştig respectul“, spune el.

Deşi există unii oameni privesc vinilurile ca pe o chestie antică ieşită din trend, realitatea este alta. În ultimii ani, industria discurilor de vinil a căpătat un reviriment neaşteptat. În ţara noastră, acestea se procură destul de greu, iar cele care se găsesc în anumite librării au preţuri piperate. În mod uzual, preţul unui vinil este identic cu preţul CD-ului, ceea ce înseamnă 15 – 20 de euro, iar maxi – single-urile se pot cumpăra la preţuri cuprinse între 7 şi 10 euro. Adevăraţii colecţionari îşi procură vinilurile din pieţe specializate, unde se găsesc, alături de discurile obişnuite şi rarităţi, tiraje limitate sau viniluri cu autografe de la artişti.

„Suntem în alt veac, pe alt palier“

Îm ceea ce priveşte radioul timişorean, lucrurile nu sunt defel roz, de vină pentru această situaţie fiind mai multe aspecte. „Sunt din ce în ce mai puţine radiouri în Timişoara. Postul public va rămâne, dar cele private nu se simt prea bine. Din păcate, au ajuns să facă treaba în radio oameni care nu au habar.


Şi mai rău este că şi cei care îi angajează sunt la fel de habarnişti. Am avut ocazia să studiez fenomenul radio cu burse specializate în Marea Britanie la BBC, în Germania la Deutche Welle sau în Franţa şi am văzut ce înseamnă pregătirea personalului. Acolo nimeni nu ajunge la un post de radio nepregătit. La noi, e catastrofă. Mă întreb de ce sunt angajaţi în radio oameni nepregătiţi? Că nu moare nimeni de la o emisiune? De aia şi piaţa arată cum arată“, spune Bogdan Puriş.

Un alt subiect sensibil legat de cultura muzicală este fenomenul trupelor care cântă cover-uri. „M-a bucurat iniţial amploarea asta cu cover-urile. Era ceva normal, orice formaţie mare a început cu cover-uri, dar se presupune că după un anumit timp, ajungi să-ţi cânţi numai compoziţiile proprii. Au trecut trei ani de cover-uri, dar am impresia că piaţa nu e matură ca sa absoarbă compoziţii proprii. Dincolo, lumea e mai avizată, au cultură muzicală. Noi suntem în alt veac, pe alt palier”.

Bogdan Puriș susține că timișorenii au și o problemă de branding. “O mare parte din energia timişorenilor a fost îndreptată spre sport, mai exact fotbal. Autobuzele oraşului nu sunt colorate în culorile trupei Phoenix sau Cargo, ci în culorile Politehnica. La buletinele de ştiri afli despre echipa de fotbal,  dar nu despre formaţia fanion a oraşului. E o depolarizare a atenţiei dinspre cultură spre altceva, sport fotbal. Şi mai e şi problema televizorului. Oamenii, în loc să meargă la concerte, stau la televizor, nu ies din casă. Şi avansul tehnologic a dus la moartea rock- ului, dacă stai toată ziua pe Facebook, iarăşi nu te duci la concert“, spune el.

„E cât se poate de fals faptul că cel mai bun DJ e cel care are cea mai multă muzică“

Fiindcă în zilele noastre aproape oricine care posedă acasă un laptop şi două boxe poate deveni “DJ de evenimente”, piaţa a fost invadată de diverşi indivizi care n-au nici cea mai mică pregătire în domeniu, astfel încât alegerea unui DJ pentru o ocazie specială a devenit destul de dificilă.

Pentru a veni în întâmpinarea celor care vor să organizeze un eveniment Bogdan Puriş a lansat o serie de articole în revista 24 Fun, în care cei interesaţi au parte de istorisiri hazlii ce vin în ajutorul acelora care vor să apeleze la profesionişti. Deoarece orice eveniment este o sumă de „mici evenimente“, alături de sunet fiecare participant are rolul său, de la cei care servesc mâncarea, la cei care ornează sala sau la cei care se ocupă cu partea foto-video. „E cât se poate de fals faptul că cel mai bun DJ e cel care are cea mai multă muzică. Un bun DJ erste un bun psiholog, care cunoaşte leadership, a studiat managementul de stres, are abilităţi tehnice, de comunicare, e specialist în Public Relations, care e în stare să se exprime concis şi coerent, care are o prezenţă agreabilă, care îţi inspiră încredere, pe care e suficient să-l vezi ca să îţi dai seama că evenimentul va ieşi bine. Un profesionist ştie să rezolve situaţiile potenţial conflictuale. Atunci arăţi cât eşti de bun când se întâmplă ceva neprevăzut“, spune Bogdan.

puris [1024x768]

Din cauză că pregătirea profesională a DJ-ilor de evenimente este adesea nulă, pe această piaţă adesea se ajunge la situaţii hilare. Deşi are atestat eliberat de Ministerul Culturii, din cauza normativelor neclare din domeniu, Bogdan recunoaşte că după Revoluţie nimeni nu i-a cerut acest act. Dacă acum câţiva ani, la modă erau evenimentele ornate cu baloane, astăzi acestea sunt considerate de prost-gust. „Ca şi trend, unii agrează împodobirea sălii cu pene de struţ de diferite culori, lucru care din nou mi se pare de prost-gust. E la modă şi activitatea de MC, până nu demult DJ-ul nu vorbea defel. În S.U.A. există DJ şi MC, acesta din urmă spune poante şi dansează cu invitaţii. Unii DJ performează şi la microfon, e discutabil ce spun, uneori mi se face părul măciucă. Un eveniment cu ştaif are şi lumini comandate inteligent. Mai e la modă şi fumul greu sau gheaţa carbonică“, spune Bogdan Puriş.

Casă pentru biblioteca muzicală

Având o colecţie care numără peste 10.000 de viniluri, timişoreanul are o problemă cât se poate de normală cu spaţiul. „Deja nu mai am unde să le pun, am o cameră numai cu muzică, cu casete, benzi de magnetofon, CD-uri, discuri. Dacă mai strâng încă o mie de discuri, o să am o mare problemă. Probabil va trebui să-mi fac o altă casă, una mai mare“, spune el.

Alături de abilităţile tehnice, un bun DJ ştie să creeze stări. „Orice performer, dacă nu are această capacitate de a dărui, e slab. Trebuie să creezi stări şi pentru asta ai la îndemână câteva mijloace. E importantă implicarea asta emoţională, nu vine numai din muzică, ci şi din alte laturi, alte cotloane ale tale. E «body language», expresia feţei. Cuvintele într-o comunicare reprezintă 15 la sută, restul e metalimbaj. Şi un DJ prost transmite, însă nu ceea ce trebuie. Poţi învăţa să mixezi extraordinar din punct de vedere tehnic, dar ca să transmiţi ceva trebuie să ai un har“.

6 COMENTARII

 1. Draga domnule Puris,
  Apreciez activitatea dvs. si modul in care asigurati muzica folosind discurile.Pe vremea studentiei in Timisoara si eu am organizat discoteci folosind discuri procurate cu greutate din comert dar si din strainatate. Astazi colectia mea zace depozitata in cutii si imi pare rau sa stea nefolosita. La 61 de ani nu ma mai ocup de muzica, doar mai ascult de pe internet. In caz ca doriti sa cumparati unele discuri pe care nu le aveti, va ofer din colectia mea care provine din anii ’70, ’80 la preturi corecte.
  Sunt din Arad si astept un raspuns de la dvs. Daca doriti pot sa va trimit liste cu discurile mele: rock, disco, folk, populara si simfonica.
  Cu stima,
  Ing. Cristian Sorin Ilea – Arad

  • Buna ziua domnule Ilea, si eu sunt din Arad si as fi interesat sa cumpar viniluri de la dvs. Va rog sa imi trimiteti oferta dvs pe email. Va multumesc, Mihai

 2. blah blah, daca esti „bun psiholog”, la nunti-botezuri pui muzica pe care publicul acestui gen de evenimente o cere. in proportie de 90% o muzica fara „staif”, pe care suportul de vinil n-o va innobila niciodata. da’ e o „fita”
  si asta, 5 persoane de la nunta vor pica in adulatie, restul oricum te pocnesc daca nu pui ce se cere…

 3. Buna ziua domnule Ilea, si eu sunt din Arad si as fi interesat sa cumpar viniluri de la dvs. Va rog sa imi trimiteti lista dvs pe email. Va multumesc, Mihai

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.