Campanie PRESSALERT.RO FEMEI ÎN LUMEA BĂRBAȚILOR Doctorul care lucrează „cu inima pe...

Campanie PRESSALERT.RO FEMEI ÎN LUMEA BĂRBAȚILOR Doctorul care lucrează „cu inima pe masă”

4
DISTRIBUIȚI
mioara-cocora-femei
Mioara Cocora, singura femeie chirurg cardiovascular din România, lucrează la Institutul de Cardiologie din Timișoara. FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

O singură clipă de neatenţie, o singură tăietură de doar un milimetru făcută greşit şi viaţa unui om este pierdută. Operaţiile pe inimă presupun o fineţe de artist, iar pe umerii chirurgilor cardiovasculari se află o povară uriaşă pentru că lucrează cu organul care ne ține în viață. Tocmai de aceea, drumul spre masa de operație a salvatorilor de inimi este pavat cu nopți de studii, sacrificiu și talent. Un domeniu mai potrivit pentru bărbați, mai puternici și mai rezistenți, chirurgia cardiovasculară capătă intensitate atunci când are povestea unei doamne care reușește să se impună prin perseverență și profesionalism.

Mioara Cocora, singura femeie chirurg cardiovascular din România, a reuşit să răzbească într-o lume pe care mulţi o consideră ca fiind dedicată bărbaţilor. Lucrează de peste 20 de ani la Institutul de Cardiologie din Timişoara, iar colegii şi pacienţii o admiră pentru profesionalismul de care dă dovadă. Zilnic, Mioara Cocora îşi dedică cel puţin zece ore din viaţă acestei meserii, studiază fiecare pacient, fiecare boală pentru că orice detaliu poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte atunci când lucrezi cu „inima pe masă”.

Mioara are 48 de ani, s-a născut la Reşiţa, dar în momentul în care a ajuns la liceu s-a mutat la Timişoara. Părinţii au dorit ca fiica lor să primească o educaţie aleasă, de la cei mai competenţi profesori şi au renunţat la viaţa din Reşiţa pentru a le asigura Mioarei şi fratelui său un viitor mai bun. Așa că tânăra reșițeancă a urmat cursurile Colegiului Naţional Bănăţean, iar apoi s-a înscris la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”. Recunoaște că medicina a atras-o încă din copilărie. „În momentul în care am dat la Medicină, nu am avut o viziune clară asupra acestui domeniu, dar în timpul facultăţii am început să fiu tot mai atrasă de el. Am dat de un mediu atractiv, iar anii studenţiei au fost o perioadă interesantă, lucrurile pe care le-am aflat m-au fascinat”, ne povesteşte Mioara Cocora. A ştiut că este o meserie mai mult pentru bărbaţi, dar acest lucru nu a contat pentru ea şi s-a înscris la specializarea Chirurgie Vasculară, la Bucureşti, din dorinţa de a experimenta o specialitate „precisă, lucrativă”.


Au urmat perioade în care a lucrat în ţări din vestul Europei, în Germania sau Franţa, dar dorul de casă şi familia au determinat-o să se reîntoarcă în România.

Avantajul de a fi femeie

Pasionată până la Dumnezeu și înapoi de vocația sa, Mioara Cocora a fost în echipa Institutului de Chirurgie de la Pădurea Verde încă de la deschiderea sa, din urmă cu 20 de ani. Deși este înconjurată doar de bărbați pe nișa sa, în România, Mioara consideră că a apartenența sa la sexul mai senibil i-a adus unele avantaje în meserie. „De foarte multe ori, lumea nu e doar a bărbaţilor, este o lume a tuturor. Plus că sunt câteva valori de care femeile sunt mai apropiate decât bărbaţii, aşa cum este atenţia, meticulozitatea, grija pentru detaliu, comportamentul cald faţă de bolnav, compasiunea, faptul că te gândeşti că un pacient este copilul cuiva”, ne spune chirurgul timişorean.

Peste 4.000 de pacienţi din întreaga ţară au ajuns pe masa ei de operaţie. Săptămânal, Mioara Cocora realizează cel puţin trei operaţii pe cord deschis. O astfel de intervenţie chirurgicală durează cel puţin trei ore, trei ore de lucru cu microscoape, în care medicul trebuie să fie concentrat la maxim, iar tensiunea atinge cele mai înalte cote, pentru că în aceste clipe, inima pacientului este oprită. Reconstrucţii complexe de valve, înlocuiri de valve, operaţii pe cord bătând sau coronariane exclusiv arterială sunt doar câteva dintre intervenţiile chirurgicale pe care Mioara Cocora le realizează. Operaţiile pe cord deschis sunt foarte sigure, doar 2 % dintre cei care sunt supuşi unor astfel de operaţii mor, şi asta pentru că după operaţie, unii pacienţi fac tot felul de complicaţii. „Lucrez într-un mediu în care te loveşti de moarte şi de aceea încerc să fiu cât mai sobră, să nu mă implic emoţional ca să pot să îmi fac treaba cu profesionalism”, spune Mioara Cocora.

Granița dintre viață și moarte are un milimetru

Femeia recunoaşte că meseria îi ocupă o mare parte din timp, iar restul îl dedică fiicei sale de 16 ani. Deşi are o experienţă bogată în acest domeniu, Mioara Cocora recunoaște că învață mereu. „Cea mai grea parte a acestei meserii este că natura e tot timpul înaintea noastră, nu putem s-o imităm. Munca de chirurg este complexă, ea prespune pe lângă operaţiile efective şi consultaţii pregătirea operaţiei, studierea fiecărui bolnav, multe ore de studiu, ne studiem rezultatele, împărtăşim din experienţa noastră şi altor colegi ca să ne perfecţionăm, pentru că un singur milimetru poate să însemne graniţa dintre viaţă şi moarte”, povesteşte medicul timişorean.

Cea mai mare satisfacţie a Mioarei Cocora este recunoştinţa pacienţilor pe care i-a operat, inima i se umple de bucurie în momentul în care o opresc pe stradă sau o sună să-i mulţumească pentru că sunt în viaţă.

 

4 COMENTARII

  1. „a reuşit să răzbească într-o lume pe care mulţi îl consideră fiind dedicat bărbaţilor.” ?!?? Sa-mi fie cu iertare donsoara Adriana dar unde ai facut mata scoala sau, ai facut ceva scoala vreodata? Dupa formularea de mai sus nu as crede ca ai deschis usa vreunei institutii de invatamint serioasa !

  2. Sono molto di aver letto questo articolo che parla cosi bene di una donna come mioara che è riuscita a raggiungere vette cosi elevate della medicina voglio solo esprimere tutta la mia simpatia e stima e poi sono felice che lavora in una citta che amo molto com timisoara. DR G PATANIA MDS CHIRURGO ORALE ED ESTETICO

  3. tot respectul pentru D-na Doctor! Profesionistii isi vad de treaba. Cei/cele care nu stiu sa faca nimic se baga in politica si ce-i mai rau, lumea ii percepe ca pe niste somitati in domeniu, fiind in parlament, guvern, etc…

  4. Nu era cazul aici s-a faci pe marele destept, ce sa-ti spun, nevoie mare ce-ai descoperit tu! putea-i sa-i dai tel la redactorul sef sau chiar inteligentei asteia de Mit sa le spui durerea ta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.