Cât costă sperma daneză pentru româncele care vor tată „la comandă”

Cât costă sperma daneză pentru româncele care vor tată „la comandă”

0
DISTRIBUIȚI

sperm_race

Culoarea părului, a ochilor, înălţimea, greutatea, gradul de inteligenţă ale donatorului pot fi selectate de către cupluri direct de pe site-ul băncii daneze de spermă. După ce acest pas a fost parcurs şi cuplurile au ales donatorul perfect nu le rămâne decât să comande sperma bărbatului, care ajunge la centrul de reproducere umană pentru inseminarea artificială a soţiei, cu sperma de la donatorul anonim din Danemarca. Deşi soţul nu este tatăl biologic al copilului, acesta devine părinte în acte, după ce a semnat că este de acord cu această procedură.

Liliana Dorneanu, managerul general al Centrului de Reproducere Umană Asistată Gynatal, spune că de la înfiinţarea centrului în anul 2010, aproape 60 de cupluri au comandat spermă din Danemarca. „La început au fost mai puţine cupluri interesate, dar numărul lor a crescut din ce în ce mai mult, astfel că, în acest moment, realizăm în jur de două, trei inseminări artificiale pe lună cu spermă de la donatori anonimi. Procentul de reuşită al inseminării artificiale este de 15-20 %”, ne-a spus Liliana Dorneanu. Cupluri din judeţele Vâlcea, Dolj, Arad, BIhor, Satu Mare, dar şi români care s-au stabilit în străinătate şi în care bărbatul nu poate procrea optează pentru această metodă.

Cu cine seamănă copiii din tați „la comandă”

Deşi pot să îşi aleagă orice donator astfel încât copilul lor să fie inteligent, sănătos şi mai ales frumos, femeile care trec pragul centrului de reproducere umană din Timişoara doresc ca progeniturile lor să semene cu partenerul lor de viaţă. „Ideea că femeile vor copii blonzi cu ochi albaştri este mai mult un mit. Majoritatea femeilor doresc copii care să semene cu soţul. Chiar am avut o familie de romi, iar soţul era micuţ, scund, dar cuplul a vrut ca copilul lor să fie după asemănarea bărbatului”, ne-a povestit zâmbind şeful centrului.

Până în acest moment, reprezentanţii centrului nu au primit nicio reclamaţie, semn că familiile care au ales inseminarea artificială cu sperma unui bărbat necunoscut au fost mulţumite de rezultate.


Mai mult, cuplurile care-şi doresc ca bebeluşul lor să aibă un frăţior sau o surioară pot apela la acelaşi donator, dacă nu a fost scos din baza de date a băncii internaţionale de spermă din Danemarca. „Există un regulament nescris, un cod etic, şi anume acela că cel mult zece copii se pot naşte cu sperma unui donator. În momentul în care s-a ajuns la acest prag, donatorii sunt scoşi din baza de date a băncii, dar cuplurile pot opta pentru alt donator care să aibă trăsături fizice asemănătoare cu ale soţului”, a mai spus Liliana Dorneanu.

Chiar şi femei singure s-au interesat de donatorii de spermă danezi, dar niciuna nu a îndrăznit până acum să îşi aleagă un tată pentru copilul lor. Costurile se ridică la suma de 500 de euro. Aproximativ 200 de euro costă sperma din Danemarca, la care se adaugă transportul, iar cuplurile mai trebuie să plătească încă 850 de lei pentru inseminarea articială cu sperma Cryos. „Nu este o sumă foarte mare, şi asta pentru că inseminarea artificială reprezintă cel mai simplu tratament pentru infertilitate, dar trebuie menţionat faptul că această procedură nu reuşeşte din prima. Avem cazuri în care femeile au rămas însărcinate după patru, cinci astfel de inseminări. Dacă nu reuşim, se trece la fertilizarea in vitro”, a declarat managerul Centrului de Reproducere Umană Asistată Gynatal.

Infertilitatea, o problemă care afectează tot mai mulţi bărbaţi

Florin Dorneanu, medic primar Obstetrică-Ginecologie, atrage atenţia asupra faptului că infertilitatea a devenit o problemă din ce în ce mai răspândită în rândul bărbaţilor. „Anumite boli şi afecţiuni care indică clar anumite anomalii ale producţiei de spermă, factori de mediu şi de stres, fumatul, consumul de băuturi alcoolice, nopţi nedormite sunt doar câteva dintre cauzele care pot duce la infertilitate”, a afirmat doctorul Dorneanu. Inseminarea artificială şi fertilizarea in vitro reprezintă cele mai cunoscute tehnici de reproducere umană asistată. Inseminarea artificială înseamnă procesul prin care spermatozoizii sunt introduşi în tractul reproducător feminin, iar fertilizarea in vitro presupune realizarea fecundării în laborator, după care embrionul rezultat este implementat în cavitatea uterină. Dacă o femeie nu reuşeşte să rămână însărcinată după patru, cinci inseminări artificiale, medicii îi recomandă fertilizarea in vitro, care are şanse de reuşită 30-35 %. „Pot să încerce de câte ori doresc să rămână însărcinate prin inseminare artificială, dar noi le recomandăm şi fertilizarea in vitro. Sunt şi femei care refuză această procedură pentru că au auzit că pot ieşi copii handicapaţi, din motive religioase sau pentru că le este frică să facă injecţii în burtă”, a afirmat Florin Dorneanu.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.