Cum se apără marii producători de lactate din România în scandalul aflatoxinei

Cum se apără marii producători de lactate din România în scandalul aflatoxinei

0
DISTRIBUIȚI

15lapte1

Descoperirea şi retragerea de pe piaţă a unei mari cantităţi de lapte contaminat cu aflatoxină peste limitele admise a declanşat o alertă la nivel naţional, au fost luate mai multe măsuri de prevenţie şi au fost demarate controale la toate fermele, centrele de colectare a laptelui şi cele de procesare a acestuia, urmând ca mâine să fie cunoscute rezultatele analizelor de laborator. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că laptele contaminat ar proveni din Ungaria şi că a fost identificat un comerciant care l-a distribuit, dar lapte contaminat ar fi fost depistat şi la un procesator din România, care însă n-a mai apucat să intre pe fluxul de producţie.

Deşi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor refuză categoric să dezvăluie numele firmei la care s-ar fi descoperit laptele contaminat, unele suspiciuni s-au îndreptat asupra firmei Simultan, care are sediul administrativ la Săcălaz şi al cărei nume a fost deja vehiculat în tot acest scandal dar şi asupra unei ferme din judeţul Arad, al cărei nume a rămas învăluit în mister.

Emil Furda, director executiv al firmei Simultan, a declarat, pentru PRESSALERT.ro, că importă lapte din Ungaria, dar „noi nu avem nicio problemă cu laptele. Noi suntem producători, la noi în fabrică nu intră lapte fără buletine de analiză, noi procesăm lapte doar din ferme, nu din colectare.


Buletinele de analiză se fac zilnic, pe fiecare lot în parte, mai ales pe cel care e destinat copiilor din şcoli. Şi cel din Ungaria vine însoţit de buletine, iar ei sunt mult mai stricţi. Noi suntem în permanenţă controlaţi, avem medicul nostru veterinar de la Direcţia Sanitar-Veterinară, nu suntem un procesator mărunt. Noi o să prezentăm toate buletinele de analiză şi o să demonstrăm tuturor celor care ne-au acuzat şi denigrat că nu avem nicio vină”.

Un scandal fals?

În schimb, directorul executiv al firmei Helvetica Milk din Pecica, firmă care se ocupă la rândul ei de industrializarea şi comercializarea produselor lactate, este de părere că povestea cu aflatoxina este mai degrabă „o bulă de săpun”. Adrian Voiniţchi crede că „cineva vrea să comercializeze nişte teste sau substanţe care să anihileze aflatoxina, dar nu se ştie care ar fi efectele acestora asupra corpului uman”. El a precizat, pentru PRESSALERT.ro, că e destul de ciudat modul în care această poveste a apărut pe piaţă.

„Totul a început la sârbi, în urmă cu vreo două săptămâni. Pentru tot vestul ţării, există un singur laborator autorizat pentru astfel de analize, cel de la Alba Iulia, şi o probă costă 217 lei. Laboratoarele din Timişoara şi Arad nu fac analize pentru aflatoxină. Conform procedurii în vigoare, analizele obligatorii pentru numărul de germeni şi celule somatice se fac o dată pe lună, povestea asta cu aflatoxina e nouă”. Directorul firmei Helvetica Milk a confirmat că s-a vehiculat numele unei ferme din Arad la care ar fi fost depistat lapte contaminat: „am auzit întâmplător că există suspiciuni la o fermă din Arad, dar nu pot să dau nici un nume, să vedem dacă rezultatele analizelor vor confirma acest lucru sau nu”.

Dr. Viorel Andronie, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Bucureşti, a precizat că aflatoxina care a inflamat spiritele a fost depistată în cadrul procedurii de autocontrol. „Asta înseamnă că sistemul funcţionează şoi procesatorul a fost corect anunţând autorităţile sanitar-veterinare. Deocamdată avem de-a face cu o probă pozitivă, este doar un rezultat parţial care urmează să fie confirmat sau nu de un laborator naţional de referinţă, care să fie acreditat pe proba respectivă dar se impuneau şi măsurile de prevenţie”.

Aflatoxina este produsă de câteva specii de ciuperci toxigene din grupul Aspergillus  flavus iar temperaturile ridicate şi unmiditatea redusă a solului pot favoriza creşterea numărului de spori în aer şi contaminarea porumbului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.