De ce solicită Uniunea Executorilor Judecătoreşti modificarea noului Cod civil

De ce solicită Uniunea Executorilor Judecătoreşti modificarea noului Cod civil

1
DISTRIBUIȚI

scales-of-justice-gavel_4

Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti din România (UNEJR) cere, printr-un proiect de lege, modificarea noului Cod de procedură civilă (Cpc) cu privire la executarea silită, informează Mediafax. Centrul Naţional de Pregătire şi Perfecţionare a Executorilor Judecătoreşti din cadrul UNEJR a organizat, astăzi, în Capitală, o dezbatere pe tema impactului noului Cpc (intrat în vigoare în 15 ianuarie) la capitolul executării silite, în care a prezentat şi proiectul său pentru modificarea Legii nr. 134/ 2010, de adoptare a noului cod, la Cartea a V-a – „Despre executarea silită”.

La dezbatere au fost prezenţi şi preşedinţii comisiilor juridice din Parlament, senatorul Tufor Chiuariu şi deputatul Bogdan Ciucă, precum şi secretarii de stat în Ministerul de Justiţie Florin Moţiu şi Ovidiu Puţura.

Proiectul a fost depus la Parlament, Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, înainte de intrarea în vigoare a noului Cpc, a spus vicepreşedintele UNEJR, Ispas Cîrja.


Acesta a mai arătat că el şi colegii săi consideră că noile reglementări sunt bune în proporţie de 80 la sută, dar prevede şi dificultăţi mari în privinţa unor aspecte precum participarea la licitaţie, distribuirea banilor şi comunicarea.

Totodată, instanţele ar urma să intervină obligatoriu de patru ori într-un act execuţional, în loc de o singură dată, după vechile reglementări, chiar dacă nu sunt contestaţii, ceea ce „nu-şi are sensul”, a mai arătat Cîrja.

Directorul Centrului de Pregătire a Executorilor Judecătoreşti, Marius Radu, a spus, la rândul său, că UNEJR „apreciază că este absolut necesar ca unele prevederi (din noul Cpc privind executarea silită – n.r.) să fie modificate şi completate”.

Radu a arătat că au fost create „proceduri mult mai greoaie” şi chiar „imposibilitatea de executare”. Marius Radu a explicat că, în acest caz, nu se precizează cărui executor judecătoresc îi revine competenţa dacă domiciliul sau sediul este necunoscut ori se află în străinătate sau dacă nu se cunoaşte locul bunurilor asupra cărora se face executarea.

Potrivit Centrului Naţional pentru Pregătire şi Perfecţionare a Executorilor Judecătoreşti, „noile reglementări privind executarea silită ridică probleme nu numai pentru debitorii care nu-şi mai pot achita datoriile, dar, în unele cazuri, şi pentru creditori, prin prelungirea duratei de desfăşurare a unor forme de recuperare a creanţelor, cu creşterea de rigoare a costurilor executării silite”.

 

1 COMENTARIU

  1. Tot ce va impiedica sa va imbogatiti, nu va mai place! Pina acum ati nenorocit pe nedrept multi oameni, deoarece era totul foarte simplu? bine macar ca recunoasteti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.