Demonstraţii pentru autonomia Ţinutului Secuiesc în oraşe din Europa şi America

Demonstraţii pentru autonomia Ţinutului Secuiesc în oraşe din Europa şi America

0
DISTRIBUIȚI

steag secuiesc 2

Demonstraţii pentru autonomia Ţinutului Secuiesc au fost organizate ieri în Ungaria, dar şi în oraşe importante din Europa – Londra, Viena, Helsinki, Haga, Munchen Stockholm şi Zurich, şi America – în apropiere de Casa Albă, la New York, Cleveland, Los Angeles, Toronto şi Ottawa, potrivit Mediafax. În Ungaria, demonstraţii au avut loc la Budapesta, Szolnok, Keszthely şi Sarospatak.

Peste 1.000 de persoane de toate vârstele au protestat în faţa Ambasadei României de la Budapesta ieri după-amiaza. Steaguri ale Ţinutului Secuiesc şi Ungariei au fost fluturate de mulţime, iar numeroşi protestatari au purtat „steagul lui Arpad”, simbolul unei dinastii medievale ungare. Numeroşi demonstranţi au venit îmbrăcaţi în costume populare secuieşti. De asemenea, unii au purtat o ţinută amintind de Garda Zdrenţăroşilor, o grupare paramilitară creată în anii ’20, iar alţii au fost îmbrăcaţi în ţinuta de culoarea neagră a „Gărzilor Patriei din Carpaţi”. Demonstraţia din capitala ungară, organizată de către Asociaţia Pro Szeklerland (Ţinutul Secuiesc), a început la ora locală 16.00 (17.00, ora României) şi a fost programată să coincidă cu cele organizate în oraşe importante din Europa şi America de Nord.

Mozes Arpad Gyorgy, preşedintele asociaţiei, a declarat că demonstranţi au susţinut cauza inclusiv la Los Angeles (California), în pofida faptului că evenimentul a avut loc la ora locală 6.00 (15.00, ora României).


Secretarul asociaţiei Lajos Laszlo a dat citire unui mesaj al Ţinutului Secuiesc, în care secuii afirmă că doresc să îşi utilizeze limba maternă şi simbolurile şi în care au îndemnat ca limba maghiară să fie recunoscută ca limbă oficială. „Vrem autonomie, deoarece autonomia este singura soluţie acceptabilă”, a subliniat el. Laszlo a declarat că aproximativ 3.000 de persoane s-au alăturat demonstraţiei de la Budepasta. El a adăugat că peste 30.000 de persoane au protestat la mitingul principal, la Târgu Mureş, cu ocazia Zilei Libertăţii Secuilor (10 martie). Demonstraţia de la Budapesta s-a încheiat fără incidente, cu puţin înainte de ora locală 18.00 (19.00, ora României), potrivit MTI.

La Târgu Mureş, participanţii au dat citire unei petiţii adresate Guvernului României, cerând autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, o regiune istorică în care trăiesc aproape jumătate dintre cei 1,4 milioane de etnici maghiari. Petiţionarii au cerut ca Ţinutul Secuiesc să devină o entitate separată în materie de acces la fonduri UE pentru dezvoltare.

Demonstraţii pentru autonomia Ţinutului Secuiesc au fost organizate, de asemenea, la ambasade şi consulate ale României din Londra, Viena, Helsinki, Haga, Munchen Stockholm şi Zurich. În Statele Unite, proteste au fost plănuite la New York, Cleveland şi Los Angeles. Demonstraţii au avut loc şi în oraşele canadiene Toronto şi Ottawa.

Aproximativ 150 de persoane au demonstrat în Cleveland, la Biserica Saint Emeric, a declarat telefonic pentru MTI Lorant Csibi, organizatorul şi redactorul-şef al postului Bocskai Radio din oraş. Ziua de 10 martie marchează comemorarea execuţiei la Târgu Mureş, în 1854, a trei secui care au încercat să obţină autodeterminarea naţională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.