Despre oameni și câini

Despre oameni și câini

10
DISTRIBUIȚI

646x404

Proteste, lacrimi, apariții publice – în ultimele zile i-am văzut pe iubitorii de câini poate mai mult decât ne-am dori, într-un efort comun de a contesta, într-un fel sau altul, deciziile aleșilor locali privind animalele de companie ținute la bloc sau la casă, dar în oraș. Pe scurt, pentru cei care au ratat știrea: ai, la bloc, două animale, plus unul, amendă, la casă, amenda o iei pentru al cincilea. Cum era de așteptat, asociațiile pentru protecția animalelor s-au revoltat, argumentând că e o treabă de încălcare a drepturilor omului și la liberă alegere.

O fi o încălcare a drepturilor, dar în niciun caz ale omului.


Dacă acești militanți s-ar uita obiectiv în urmă, ar trebui să recunoască faptul că Timișoara a fost mai mult decât tolerantă cu proprietarii de câini. În ce oraș din Europa câinii plimbați prin parcurile verzi, prin piețele ce păstrează spiritul civilizației, își lasă urmele necivilizației pe caldarâm, fără ca stăpânii lor să se sinchisească de asta? Inițiativa administrației Ciuhandu de a monta “dozatoare” de pungi de plastic s-a desumflat în ritmul în care acestea au rămas fără pungi.

E adevărat, interferența autorităților în sufrageria omului este mai mult decât neplăcută. Pe de altă parte, amenda pentru al treilea câine de la bloc poate avea, în viitor, efecte de maturizare socială. Poate că doar frica de sancțiuni îi va împiedica pe unii să înghesuie patrupede de dimensiuni impresionante în apartamentele blocurilor comuniste. Este o chestiune de respect în primul rând față de animalele pe care le îndrăgești, și apoi față de vecinii lângă care trăiești. La fel ca un copil, un câine sau o pisică înseamnă responsabilitate. Și chiar și cei mai fervenți apărători ai drepturilor fără obligații a oamenilor cu animale trebuie să recunoască, în adâncul sufletului, că o taxă de responzabilizare este un pas către civilizație.

 

10 COMENTARII

  1. Ce articol proFUND! Ce faceti cu proprietarii care au deja 3 animale in apartament? Ii fortati sa abandoneze unul dintre ele? L-a intrebat cineva pe domnul primar ce se intampla cu pestii din acvariu, poate aveti dumneavoastra un raspuns. Tragem apa dupa ei? Vad ca va stau in gat iubitorii de animale. V-ati gandit vreodata la oamenii care strang animalele de pe strazi, le trateaza si le sterilizeaza din banii lor si apoi le cauta familii? Credeti ca pentru toate eforturile pe care le fac si toti banii investiti pentru a salva aceste animale, merita sa fie amendati? Si inca o curiozitate. Cum verificati cate animale are cineva in apartament? Cine va da dreptul sa intrati in casa omului si sa i le numarati? Nu credeti ca orasul acesta are probleme mai urgente si mai grave de rezolvat sau ati vrut doar sa fiti penibili?

  2. Doamna Sabina, mi se pare mie sau chiar luati apararea celor care regreta regimurile dictatoriale? Unii chiar sufera din cauza lipsei lagarelor de concentrare si a lipsei de control statal al gandirii si simtirii si atunci se indreapta spre animale si iubitorii de animale, care, nu-i asa, sunt cei care ar fi in stare sa se sacrifice ca sa nu mai existe lagare si control asupra sufletului
    cetateanului!

  3. Vă rog să rectificați ce ați scris în articol. În primul rând e vorba de încălcarea dreptului la proprietate, nimeni nu a spus nimic de drepturile omului. În al doilea rând, amendă primesc cei care au mai mult de două animale în apartament (nu se referă doar la câini, ci și la pisici). Această amendă nu este „o taxă de responsabilizare”, ci este o amendă abuzivă. Într-adevăr există situații în care oamenii dețin mai multe animale decât își permit, există oameni cu 10 – 15 animale într-o garsonieră, dar asta nu înseamnă că autoritățile au dreptul să impună sancțiuni generale. Aceste cazurii sunt izolate. Ce se întâmplă în cazul în care ai spațiu suficient și putere financiară care să îți permită să deții 5 animale? De ce această limitare este valabilă indiferent de dimensiunea locuinței?

    @ ani: Se vede că habar nu ai ce înseamnă să deții un animal. Nu este suficient să îi cumperi mâncare, mai au nevoie și de vaccinuri, deparazitări, sterilizări etc. Iar dacă noi ne permitem să ne hrănim animalele nu înseamnă că ne permitem să plătim amenzi abuzive ilegale. Informează-te înainte să scrii prostii!

  4. Voi astia de la presa chiar va plictisiti, sau scrieti numai ca sa vada lumea ca faceti si voi ceva? In primul rand, la mine in casa, pe banii mei, eu decid, nicidecum Primaria sau CLT! In al doilea rand, cu ce zgomotul produs de animalele mele este mai deranjant decat zgomotul produs de copii vecinilor? Eu am in bloc multi copii care urla nonstop si pentru acel deranj nimeni nu pune taxa, din contra primesc alocatie…de ce eu sa platesc taxa sau amenda pe animalele mele, care latra din cand in cand!!! In al treilea rand, cum o sa verificati cate animale are fiecare, bateti din usa in usa? La mine in casa fara mandat nu intra nimeni! Cat despre legatura dintre drepturile oamenilor si cele ale cainilor….care e legatura….fiecare are drepturi, doar pentru ca v-ati nascut cu 2 picioare nu cu 4 va credeti superiori animalelor si credeti ca aveti mai mult drept la viata? Mi-ar fii rusine in locul vostru si sa scriu astfel de articole…halal reporteri!!! Penibil!

  5. Va rog sa faceti diferenta intre taxe/amenzi ce privesc numarul de caini si amenzile aplicate pentru cei ce nu strang mizeria in urma cainilor lor pe strada. Va rog sa va informati asupra legislatiei romane in vigoare,din care citez numai :ord. 31 ANSVSA – NU se restrictioneaza numarul de animale, cu exceptia celor salbatice,detinute de persoanele fizice sau juridice, cu conditia respectarii normelor sanitar veterinare.Cate exemple aveti de cetateni care *inghesuie patrupede de dimensiuni impresionante in blocuri comuniste* ?Cand va veni vremea sa nu ne mai putem inghesui copiii in blocurile comuniste ?
    Autoritatile locale din Timisoara NU cunosc legea sau nu o aplica.

  6. „În ce oraș din Europa câinii plimbați prin parcurile verzi, prin piețele ce păstrează spiritul civilizației, își lasă urmele necivilizației pe caldarâm, fără ca stăpânii lor să se sinchisească de asta?”

    Intrebarea e fix invers, in ce oras civilizat din Europa proprietarii de caini nu au acces in parc cu patrupedele? In ce oras civilizat din Europa esti hartuit de jandarmerie desi ai cainii in lesa, carnetele de sanatate in geanta si strangi zilnic dupa cainele tau. Eu nu am vazut in nici un oras civilizat din strainatate parcuri care interzic accesul cainilor, in schimb am vazut destui caini defecand pe caldaram si stapani care nu strangeau. Singura diferenta e ca la ei se face mai multa curatenie pe strada. Si sa nu mai vorbim de faptul ca majoritatea fecalelor pe care le vedeti in strada sau in parcuri sunt de provenienta umana, ca deh, dam pe afara de civilizatie si ar trebui sa fim taxati pentru surplus.

  7. „Proteste, lacrimi, apariții publice – în ultimele zile i-am văzut pe iubitorii de câini poate mai mult decât ne-am dori”…
    Doamna Sabina, mi-am permis sa citez din articolul dvs., in care am sesizat o ironie deplasata.
    Vad ca vorbiti la persoana intai plural, va rog sa specificati cine sunt cei in numele carora vorbiti, cand afirmati „ne-am dori”, ei de ce nu semneaza articolul?
    In numele meu sigur nu vorbiti pentru ca eu ca persoana nascuta si crescuta in acest oras nu sunt de acord cu aceasta taxa aberanta, dictatoriala si foarte deplasata.
    Nu sunt de acord nici cu cele afirmate de dvs. in articol, care mi se pare ca este scris la comanda.
    Precizez ca in acest moment nu am caine, dar voi adopta in curand, ma priveste pe mine cati, pentru ca in proprietatea mea eu hotaresc cate patrupede tin, si nimeni nu va intar sa verifice acest lucru. Cei care vor sa stie cati caini detin nu au decat sa apeleze la metodele mahalagiste, comunisto-militiene si sa ceara informatii de la vecinii manelisti.
    Stiati ca in momentul cand veti scrie acest articol veti avea trafic pe pagina, dar va rog sa fiti mai profesionista, nu manipulatoare, si sa prezentati obiectiv datele problemei.
    Nu sunt de acord cu excrementele de caine de pe trotuare, asa cum nu sunt de acord cu nici un fel de excremente/secretii lasate de „oameni”, care sunt mult mai numeroase decat cele de catei.
    Ma deranjeaza si faptul ca ii considerati pe detinatorii de animale nematurizati social?
    In acest oras nu mai avem nici o problema, toate sunt rezolvate…
    Acum hai sa mai strangem niste bani cu o taxa foarte aberanta.
    In rest sunt de acord cu tot ce au scris antecomentatorii.
    Apropo de civilizatie, cand ati fot ultima oara in Strassbourg?
    Ati vazut trotuarele de acolo?
    Daca prin absurd se va introduce aceasta taxa, banii la ce vor fi folositi?

  8. Cine te-a facut reporter si pe tine? Poti sa dormi linistita noaptea cand scrii asemenea tampenii? Daca voi (desi mai bine vorbeai in numele tau personal) v-ati saturat sa ne tot vedeti pe noi iubitorii de animale, sa stii ca si noi ne-am saturat de minciunile si prostiile pe care le scrieti…cu dedicatie speciala pentru Sabina Mihaica! Intai informati-va si apoi apucati-va de scris! Ca de scris prostii e in stare si un copil de gradinita…de fapt l-as jigni pe acel copil daca-l compar cu aceasta Sabina Mihaica! Si cum sa ajungem noi o tara civilizata cu asemenea specimene ca tine! Cat despre faptul ca animalele „lasă urmele necivilizației pe caldarâm”, vreau sa te intreb ceva: pe acel caldaram pe care-l invoci, rahat de om n-ai vazut, ca eu am calcat de multe ori in asa ceva. Cred ca nu noi iubitorii de animale avem nevoie de „maturizare sociala” ci chiar tu care scrii asemenea articole patetice, ar trebui sa te maturizezi si sa te trezesti la realitate…

  9. bine bine,am inteles mesajul,dar sunt de parere ca dak tot vreti sa faceti ceva puteti incepe cu stapani de cainii care ii lasa liberi si cand iti duci copilul la gardinita sare pe tine si pe copli.nu trebuie sa va legati de satpani care au caini si au grija de ei si nu alearga oameni pe strada.daca vreti sa faceti ceva bun faceti ceva ce nu poate face politia sau nu vrea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.