Din ce este făcută magia circului: muncă, pasiune şi dor de ducă

Din ce este făcută magia circului: muncă, pasiune şi dor de ducă

0
DISTRIBUIȚI

559688_343146872452057_316248752_n

Sonia este unul din zecile de copii care aşteaptă nerăbdători să înceapă spectacolul celor de la circul Acquatico Bellucci, din parcarea Iulius Mall. Are doar zece ani şi a venit însoţită de mama ei special ca să vadă aligatorii, şerpii, pinguinii sau leul de mare. Prichindeii se uită miraţi la bărbatul îmbrăcat în haine de pirat, cu o tăietură pe faţă, care îi aşteaptă la intrarea în cort. Şuşotelile lor sunt brusc întrerupte de vocea unei femei pirat care strigă „poze, poze cu crocodili!”, în speranţa că prin mulţimea care tocmai a ieşit din cort va fi auzită şi de curajoşii care s-au fotografiat cu aligatorii în timpul spectacolului.

O dată intraţi în cort, spectatorii aşteaptă cu sufletul la gură să înceapă cel de-al doilea show, despre care au auzit că va fi cu mulţi piraţi şi animale acvatice. Luminile se sting, iar reflectoarele se îndreaptă spre scenă, acolo unde un tânăr italian face glume care prind la public, într-o română stâlcită. Spre surprinderea celor prezenţi în sală, o sârbă oltenească se aude în boxe, iar cei aproape 15 actori încep să se mişte pe ritmurile melodiei.

Primul număr al spectacolului este susţinut de Jennifer, care, cocoţată pe o scară îşi foloseşte mâinile şi picioarele ca să facă jonglerii cu mingi, cilindri sau torţe aprinse, iar aplauzele publicului nu au ezitat să apară, mai ales că toate mişcările i-au ieşit la perfecţie. Nu peste mult timp, Jennifer, care în povestea jucată pe scenă este iubita pe care căpitanul încearcă să o regăsească, se foloseşte de două eşarfe, ca să facă un număr extraordinar de acrobaţii în aer. Femeia a băgat spaimă în public în momentul în care părea că într-un moment de neatenţie a scăpat eşarfele din mâini şi mai avea un pic şi se lovea de ciment. Dar în câteva clipe a reuşit să-şi încolăcească picioarele în jurul eşarfelor, spre bucuria publicului.

O viaţă în circ

Jennifer are 29 de ani şi face parte din marea familie Bellucci – Medini, în care circul este o artă moştenită din generaţie în generaţie. Bunicul, părinţii, sora şi soţul sunt cei care îi fac pe oameni să râdă prin spectacolele de circ în care participă. Femeia ne spune că această meserie de acrobat de circ nu este chiar aşa de uşoară, cum se vede din afară. Deşi toate mişcările par că sunt făcute cu un minim de efort, în spatele acestora stau ani întregi de muncă şi sacrificii. Jennifer a ştiut că vrea să fie acrobat încă de când era mică, iar la nouă ani s-a înscris la o şcoală de circ din Italia. „Timp de şase ani am urmat cursurile acelei şcoli, unde am făcut gimnastică acrobatică şi am învăţat diferite jonglerii.


Am muncit din greu ca să îmi iasă acrobaţiile la perfecţie. Este nevoie de multe exerciţii şi perseverenţă”, ne povesteşte acrobata.

Este căsătorită, are doi copii şi spune că circul este casa şi viaţa ei, nu şi-ar schimba meseria pentru nimic în lume, deşi este destul de stresantă. Jennifer ştie că atunci când se află în aer o singură clipă de neatenţie poate însemna ceva tragic, dar iubeşte să audă aplauzele publicului extaziat de acrobaţiile sale. Femeia face în fiecare dimineaţa cel puţin două ore de exerciţii „pentru că gimnastica acrobatică este bazată pe forţă şi flexibilitate”, iar despre publicul din România are doar cuvinte de laudă, „ne apreciază mai mult decât cel din Italia şi de aceea ne face plăcere să venim cât mai des aici”.

Îmblânzitoarea de animale

Jennifer nu este singurul circar talentat care impresionează publicul. Tot aici îşi demonstrează talentele şi X-treme Brothers, cei trei gimnaşti care au reuşit să ajungă în finala show-ului „Românii au talent”. Băieţii fac parte din Circul Acquatico Bellucci de anul trecut, numărul lor de echilibristică şi acrobaţie a smuls aplauzele publicului preţ de câteva minute. După ce prichindeii mai tupeişti au pus mâna pe doi şerpi uriaşi, pe crocodili, iguane, pinguini sau pe o broască ţestoasă uriaşă, Angelica, dresorul animalelor de la Circul Acquatico Bellucci, a reuşit să aducă zâmbetul pe buzele tuturor celor prezenţi în cort.

Alături de prietenul său, un leu de mare, femeia a făcut un adevărat spectacol. La indicaţiile dresoarei sale, leul de mare a dansat tango, a aplaudat, a făcut piruete şi a sărutat-o pe Angelica atunci când era „supărată”. Femeia are 31 de ani, este din Spania, iar de un an spune că şi-a împlinit visul, după ce reprezentanţii circului i-au oferit această oportunitate. Iubeşte animale de când era mică, mai bine de zece ani a lucrat cu ele în parcuri şi grădini zoologice din diferite ţări. Spune că meseria de circar este frumoasă, chiar dacă nu are o casă, un loc stabil. Cele mai inteligente animale cu care a lucrat sunt leii de mare şi delfinii, dar „e nevoie de multă muncă ca să-i convingi să facă anumite mişcări. Zilnic îmi petrec câteva ore cu animalele şi mă bucur enorm când văd că facem progrese”.

„Îmbinăm circul cu teatrul”

Circul Acquatico Bellucci are 35 de angajaţi adunaţi din peste cinci ţări şi a fost creat în urmă cu peste 200 de ani, de către familia Bellucci. Sandy Medini este artistă, dar se ocupă şi de partea administrativă şi artistică a spectacolului. În anul 2007, reprezentanţii circului au susţinut primul spectacol în România şi spun că publicul de la noi apreciază mai mult munca depusă decât cel din Spania sau Italia, unde „lumea nu prea mai vine la circ, tinerii sunt mai interesaţi de cluburi, alcool sau droguri. Românii încă sunt oameni simpli”, ne povesteşte Sandy. Femeia este măritată cu un român, aşa că atunci când vine în ţara noastră se simte „ca acasă”. Are o locuinţă în Italia, dar „foarte rar stăm în ea. Circul este casa mea, fiecare familie are rulota sa şi îmi place viaţa asta”. Show-urile pe care artiştii şi acrobaţii Circului Acquatico Bellucci îl susţin este mult mai diferit decât cel tradiţional, şi asta pentru că „încercăm să comunicăm cu publicul în timpul spectacolului, mergem în mijlocului lui. Dorim să îmbinăm circul cu teatrul.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.