EXCLUSIV Cine este celebrul personaj care a sfătuit-o pe Rodica Vlad să-și...

EXCLUSIV Cine este celebrul personaj care a sfătuit-o pe Rodica Vlad să-și plătească „gaura” la stat că să nu stea în puşcărie ca şi Gabriela Ionescu de la Finanţe

9
DISTRIBUIȚI

semn intrebare om

Rodica Vlad, patroana lanţului de farmacii Vlad din Timişoara, care a fost trimisă în judecată de DIICOT pentru că a fraudat bugetul de stat prin operaţiuni cu facturi fictive oferite de mafia ţigănească din Strehaia, a fost sfătuită să-şi plătească datorii către stat ca să nu ajungă după gratii. Discuţia a fost interceptată de anchetatori în 4 decembrie 2012, la câteva zile după percheziţii, Rodica Vlad fiind sunată, conform anchetatorilor, de Radu Tinu. Acesta i-a recomandat să-şi plătească prejudiciul pe care l-a provicat pentru a trece prin calvarul Gabrielei Ionescu de la Finanţele Publice Timiş, care este încarcerată la penitenciarul din Arad. Patroana a continuat să susţină că este nevinovată.  Vezi discuţia integrală aici.

Rodica Vlad: Da?

Radu Tinu: Ceau Rodica. Ce faci? Cum eşti?

Rodica Vlad: Poftim?

Radu Tinu: Cum eşti? Ceau.

Rodica Vlad: Cum să fiu?! Bine!

Radu Tinu: Bine?

Rodica Vlad: Da. Sigur. Bine. La porcării, ce poţi să… ce poţi să faci?!

Radu Tinu: Rodica, eu vreau să-ţi dau un sfat prietenesc.

Rodica Vlad: Da?

Radu Tinu: Tu ştii că eu ţin la tine. Dacă ai avut ceva făcut cu ăia pe-acolo, calculează-ţi cât a fost de dat, plăteşte-i repede ca să scapi de… de necazuri, de Popa Şapcă şi altele. Că chiar dacă se întâmplă să nu te ducă acolo… că-i … Doamne fereşte să ajungi unde…!

Rodica Vlad: Bine, mă. Dar am avut … Ei erau societate! Erau societate!

Rad: Nu ştiu, Rodica. Eu nu ştiu. Dar eu te sfătuiesc… dacă ai ceva şi n-ai plătit ceva dări, dă-le-n p… mamii lor! Plăteşte-le! Că nu te condamnă. Decât să te condamne, să stai… şi o lună să stai acolo, e… e cumplit!

Rodica Vlad: Groaznic! Groaznic! Groaznic!

Radu Tinu: Dragă, deci cu cea mai bună intenţie îţi dau sfatu’ ăsta! Tu ştii ce-ai făcut, eu nu ştiu, nu te întreb mai mult că nu mă interesează.

Rodica Vlad: Nu ştiu nici eu. Trebuie să vadă cineva şi să se uite. Pe mine… pe mine m-au luat în chestia asta fără să ştiu! Deci, ăştia au ajuns la mine că tatăl lor era bolnav de cancer! Haba n-am avut că erau ţigani! Deci, de-acolo şi până la discreditare şi fără nici un fel de control… distanţa a fost extraordinar de mare!

Radu Tinu: Da.

Rodica Vlad: Deci, a fost o chestie spectaculoasă! Nu mi se pare normal să se întâmple aşa ceva!

Radu Tinu: Rodica! Nu ştiu. Nu ştiu.


Nu ştiu. Nu ştiu. Dar… dar repet: Dacă ai luat de la ăia ceva şi îi ceva în care eşti, du-te, strânge-ţi…!

Rodica Vlad: Trebuie să mă uit! Că nu ştiu! Nu ştiu! Eu am luat… Tu ştii bine că eu construiesc, am construit tot timpu’! Am luat materiale de unde mi-o convenit şi mie, unde a fost mai… unde m-au aşteptat cu banii, unde m-au … unde m-au îngăduit cu o grămadă de lucruri! Deci, nu ştiu! Trebuie să văd!

Radu Tinu: Nu ştiu. Vezi Rodica! Vezi! Rodica, vezi care sunt alea şi uite… eu am tras concluzia asta că i-am văzut pe ăia cu fotbalu’. Gică Popescu, cum a fost aia, s-a dus şi a depus banii şi i-a dat cu suspendare. Dracu’! Măcar nu stă la puşcărie! Restu’ ai văzut? Copos, ăia… au câte cinci ani, câte… Nu te juca să stai…!

Rodica Vlad: Da’ la mine… La mine au fost patru facturi în doi ani!

Radu Tinu: Dragă…

Rodica Vlad: Deci, patru facturi în doi ani!

Radu Tinu: Cât or fi! Dracu’ să le ia!

Rodica Vlad: Atât. Păi, da. Da’ erau … restu’ erau societăţi… adică, m-au băgat lângă ăia care erau firme de construcţie, care au lucrat cu ei mult! Eu asta am avut. Mă uit şi văd.

Radu Tinu: RODICA, nu ştiu. Nu ştiu. Eu…

Rodica Vlad: Nici eu nu ştiu.

Radu Tinu: Auzi? Nu-mi da amănunte că nu… Nu-mi da amănunte că nu mă interesează şi …

Rodica Vlad: Da.

Radu Tinu: Eu ştiu ce se întâmplă acuma. Dar atâta te sfătuiesc: Dacă ai ceva, vezi cât ai, te duci, îi depui la trezorerie şi gata!

Rodica Vlad: Da. Asta… asta… Bineînţeles c-o să fac aşa. Categoric că da!

Radu Tinu: Chiar dacă-ţi reţin ceva, măcar să nu te ducă la Popa Şapcă sau la asta… ! Uite, Gabi Ionescu… O ştii pe Gabi Ionescu, aia care o fost directoare la Finanţe, Ştii?

Rodica Vlad: Da. Cum să n-o ştiu?

Radu Tinu: Na! Îi la Arad în penitenciar şi calvar! Ştii ce? Merge cumnată-mea, se duce pe la ea… singura… Îi calvar ce-i acolo! Ştii? Calvar! Calvar!

Rodica Vlad: Da’ eu nici nu vreau să mă gândesc! Te rog să mă crezi. Eu am fost genu’ de om care… tu ştii bine că eu am lucrat numai pe facturi, la mine nu există altceva! Singurele lucruri pe care le-am avut în afara profesiei au fost … pe care nu pot să le controlez, eu nu pot să ştiu ce-i cu datele fiecărui agent comercial că nu eu le-am dat ştampila şi facturieru’ în mână! Alţii le-au dat-o! Înţelegi? Dar o să văd…

Radu Tinu: Mă, nu ştiu. Deci, tu fă-ţi…

Rodica Vlad: Tot ce am… la fiecare punct de lucru.

Radu Tinu: Stai cu picioarele în apă rece, pune-o şi pe contabilă şi fă-ţi alea şi sfatu’ meu asta este!

Rodica Vlad: Eu… eu nu-s de specialitate, mă! Eu chiar nici nu ştiu! Da’ eu ştiu un lucru! Că am luat locu’ cinci anu’ trecut pe ţară. Da? În topu’ firmelor şi trei aici pe asta tocmai pentru că mi-am achitat taxele şi impozitele! Deci…

Radu Tinu: Nu ştiu. Nu ştiu. Eu nu ştiu. Eu-ţi spun doar atâta. Atâta. Nu mă…

Rodica Vlad: E clar! E foarte clar! Eu ştiu ce-mi spui şi e foarte clar!

Radu Tinu: Bine? Na, bine. Bine. Te pup.

Rodica Vlad: Te pup şi eu.

Radu Tinu: Vezi să rezişti cu capu’! Ceau.

Rodica Vlad: Cu ăla rezist. (Râzând) La ăla stau bine.

Radu Tinu: Bine. Ceau.

Rodica Vlad: Te pup. Ceau, ceau.

9 COMENTARII

 1. bai Tinule, vez’ ca ai pus-o. te liaga astia mai ales ca acu aflai ce bani frumosi ai facut la ASIROM ca zdreanta aia de voichita cosh(ii unguroane vaca aia?) ca zice peste tot cat si cum tz-o dat din banii de la Dunca si Stability ! vez’ ca colo shia ie focu’ lu ardei. ca io prins pe aia cum si cat furau. asha ca vez ca mergi’ napoi la pushcarie unde ai mai fost si tzo tras-o aia la ochiu maro.

 2. Radu Tinu, fostul adjunct al şefului Securităţii Timiş, a povestit pentru „Adevărul” cum a urmărit-o pe Herta Müller, scriitoare de origine română, laureată a Premiului Nobel în 2009. Scriitoarea a intrat în atenţia Securităţii când a început să se vadă cu un spion german. Considerată un element problemă, Herta Müller a primit „cadou” un microfon plantat în casă.

 3. „Nu mai ţin minte unde am montat microfonul” Radu Tinu (60 de ani), adjunctul Securităţii Timiş;
  Potrivit lui Tinu, securiştii i-au făcut o singură vizită în apartament, când nimeni nu era acasă. Atunci ofiţerii au montat un microfon pentru a putea avea control asupra scriitoarei. „Nu mai ţin minte unde a fost montat. Se puneau în pereţi, la bec, la priză, oriunde. Oricum, nu a fost depistat niciodată microfonul. Au trecut 25 de ani de atunci, nu îmi amintesc nici care a fost apartamentul ei. Vă daţi seama, la câte microfoane am montat… Dacă luam numai o sută de euro pe bucată eram acum milionar”, a mai povestit Radu Tinu.

 4. A făcut parte din lotul „Timişoara” Radu Tinu s-a născut la Beba Veche , în judeţul Timiş. Acesta a ajuns, în anul 1983, adjunctul de la Securitatea Timiş, iar înainte a ocupat postul de şef al Securităţii din Teleorman. El a făcut parte din lotul „Timişoara”, în 1990. După ce a stat în arest timp de 717 zile, Radu Tinu a fost achitat. Acum este director la ASIROM, sucursala Timişoara.

 5. II. În ceea ce priveşte pe inculpatul Radu Tinu, fost adjunct al şefului securităţii judeţului Timiş, soluţia de menţinere a achitării acestuia este greşită, el participînd la comiterea faptei de complicitate la infracţiunea de omor deosebit de grav şi tentativă la această infracţiune, împreună cu ceilalţi inculpaţi care au fost condamnaţi.
  Inculpatul Radu Tinu, ca ofiţer de securitate a făcut parte din comandamentul de securitate pe linie operativă, constituit la 17 decembrie 1989, sub comanda inculpatului Macri Emil.
  Acest comandament a fost înfiinţat pentru culegerea şi obţinerea de informaţii, chiar de la manifestanţi, cu privire la modul concret de organizare al acestora şi la identificarea persoanelor care au iniţiat şi condus demonstraţiile, toate acestea fiind executate în scopul realizării activităţii de reprimare.
  Inculpatul Radu Tinu a coordonat activităţile menţionate, trimiţînd ofiţeri de securitate din subordine în întreprinderi pentru a culege informaţii referitoare la starea de spirit a muncitorilor prezenţi la serviciu şi ieşirea în stradă a acestora pentru a protesta împotriva regimului totalitar comunist, informaţii pe baza cărora s-au luat apoi măsurile de reprimare.
  Prin toată această activitate, inculpatul Radu Tinu a înlesnit şi ajutat acţiunea de reprimare care a avut ca rezultat uciderea celor 72 persoane şi rănirea gravă – prin împuşcare – a altor 253 persoane, astfel că trebuia condamnat pentru complicitate la infracţiunea de omor deosebit de grav şi tentativă la această infracţiune comisă de ceilalţi inculpaţi.

  JUDECĂTOR JUDECĂTOR
  P. Florea D. Onică

  MAGISTRAT ASISTENT ŞEF
  V. Podar

  Opinia separată a judecătorilor Gabriel Ionescu şi Liviu Giurgiu în sensul condamnării şi a inculpatului Radu Tinu pentru infracţiunile prevăzute în art. 174-176 alin. 1 lit. b şi, respectiv art. 20 raportat la art. 174-176 alin. 1 lit. b, ambele cu aplicarea art. 75 lit. a Cod penal.

  În acord cu partea a II-a a opiniei separate a judecătorilor Paul Florea şi Dimitrie Onică a căror argumente referitoare la vinovăţia inculpatului Radu Tinu le însuşim, considerăm că şi acest făptuitor, adjunct al şefului securităţii judeţului Timiş a participat în calitate de coautor alături de celelalte forţe armate de represiune la infracţiunea de omor deosebit de grav şi tentativă la această infracţiune săvîrşită de ceilalţi inculpaţi condamnaţi în cauză şi că este greşită soluţia de menţinere a achitării acestuia.
  Probele administrate au confirmat astfel că inculpatul Radu Tinu a cunoscut de la începutul evenimentelor că la Timişoara se desfăşoară o mişcare revoluţionară, că el a făcut parte din grupa de comandă a inspectoratului şi apoi din comandamentul condus de generalii veniţi de la Bucureşti, unde se hotărau acţiuni concrete de reprimare.
  Acest inculpat personal, ca şi prin subordonaţi, a desfăşurat muncă informativă, ţelul urmărit fiind stabilirea instigatorilor, organizatorilor şi conducătorilor demonstranţilor, deplasarea coloanelor, starea de spirit a populaţiei, acţiunile stradale ale muncitorilor, lozincile scandate, acţiunile de împrăştiere a manifestelor.
  Toate aceste informaţii au fost folosite în organizarea acţiunilor de reprimare a demonstranţilor.
  Mai este de menţionat că subordonaţii inculpatului Radu Tinu au primit ordin de înarmare, că lucrători de securitate au deschis focul şi că o parte din cadrele direct subordonate au ridicat, repetat, muniţie.
  De asemenea, probele administrate au atestat că inculpatul Radu Tinu s-a implicat în cercetarea unor persoane la Penitenciarul Timişoara, iar la 21 decembrie 1989 a participat la organizarea unor acţiuni de capturare a liderilor demonstranţilor, acţiune ce nu s-a mai realizat[1].
  Actele materiale desfăşurate, în sensul celor evocate anterior, atestă că, pe plan subiectiv inculpatul Radu Tinu a acţionat concordant cu celelalte forţe armate de represiune din zonă, cu intenţia directă de înăbuşire a mişcării revoluţionare de la Timişoara şi de curmare a vieţii demonstranţilor prin împuşcare, rezultatul morţii producîndu-se în cazul a 72 persoane şi rănirea gravă în cazul a 253 persoane.
  În aceste condiţii sînt fără suport probator argumentele opiniei majoritare în sensul că inculpatul Radu Tinu şi-ar fi îndeplinit doar atribuţiile specifice funcţiei deţinute, fără a se implica în actele de reprimare de la Timişoara.
  În consecinţă, existînd dovezi indubitabile de participare nemijlocită la actele de reprimare evocate, opiniem pentru admiterea recursului parchetului, casarea sentinţei atacate şi condamnarea inculpatului Radu Tinu pentru săvîrşirea infracţiunilor prevăzute de art. 174-176 alin. 1 lit. b şi de art. 20 raportat la art. 174-176 alin. 1 lit. b, ambele cu aplicarea art. 75 lit. a Cod penal.

  JUDECĂTOR JUDECĂTOR
  G. Ionescu L. Giurgiu

  MAGISTRAT ASISTENT ŞEF
  V. Podar

  [1] a existat un plan de capturare a liderilor demonstranţilor care se aflau în balconul Operei din Timişoara, dar acest plan a fost abandonat. Revoluţionarii din Operă aveau şi cîteva pistoale mitralieră, deci planul ar fi fost riscant pentru cei care ar fi dorit să-l pună în aplicare. Regimul a încercat apoi să stăvilească mişcarea din Timişoara aducînd gărzi patriotice din Oltenia, cărora li s-a spus că Timişoara e ocupată de unguri.

 6. Ca deobicei, stim sa injuram …..acum va rog sa-mi dati voie sa va raspund:
  – pt Herta, ma cherie, Radu Tinu nu a luat in viata lui spaga ! iti doresc , ca in urmatoarele 6 luni sa ai venituri in casa exact cat a luat Rt de la SC DUNCA si brokerul de care vorbesti….daca ai copii pana in 16 ani te rog sa-mi spui, o sa le dau eu bani ….
  – pt Mihaila Mihai, monser, eu cu repetentii nu am ce discuta..ti-am mai spus-o…..dovada este ca postezi in mod repetat prostiile unui mare betiv-Onica- ajuns , atunci jude la CSJ pt ca, beat fiind , l-au gasit militienii/soldatii prin sant, in zona Inter , si l-au dus la Jilava in 20.12.89.Vezi doar motivarea:”trimitand ofiteri de securitate din subordine in intreprienderi….”Hallo., eu nu m-am ocupat de clasa muncitoare,monser, ci de TOKES si altii ca el….

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.