EXCLUSIV Primăria Timișoara organizează festivalul de jazz al orașului în iulie. Vezi...

EXCLUSIV Primăria Timișoara organizează festivalul de jazz al orașului în iulie. Vezi cine este celebrul artist care a deconspirat operațiunea ținută la secret de Robu

0
DISTRIBUIȚI

richardbona1

După ce primarul Nicolae Robu a anunțat la începutul anului că nu susține financiar Festivalul de Jazz de la Gărâna și că va organiza un festival la Timișoara, pentru timișoreni, apar primele informații legate de acest eveniment, care confirmă organizarea acestui eveniment în iulie. Potrivit unor surse, binecunoscutul basist de jazz Richard Bona va fi unul dintre artiștii de seamă de pe afișul evenimentului. Venirea sa la Timișoara este confirmată în 5 iulie, pe pagina oficială a artistului. Acesta își va lansa ultimul album, Bonafield, în data de 5 aprilie la Budapesta, iar concertul de la Timișoara este inclus în acest turneu de promovare. Deşi iniţial pe site-ul oficial al artistului la data de 5 iulie apărea trecut concertul la Timişoara în cadrul festivalului Plai, astăzi informaţia a fost actualizată specificându-se că evenimentul va avea loc în cadrul festivalului Jazz TM. Potrivit unor surse, la începutul lunii iulie în Timişoara va avea loc un festival de jazz finanţat de Primăria Timişoara, de partea artistică a acestuia urmând să se ocupe organizatorii festivalului Plai. Richard Bona a mai susţinut un concert în ţara noastră, la Bucureşti, în cadrul festivalului Masters of Jazz 2009. Indiferent sub ce titulatură va avea loc concertul său din luna iulie,  melomanii au toate motivele de bucurie: Richard Bona va cânta la Timişoara în 5 iulie!

Cine este Richard Bona

Născut în 28 octombrie 1967 în Camerun, muzicianul a început să cânte de la vârsta de patru ani.


Când era mic, Richard Bona a fost un copil plângăcios. “Mi s-a povestit că într-o zi, în timp ce plângeam, am zărit pe cineva cântând la un instrument numit balafon şi am încetat să mai plâng. Se pare că am fost pur şi simplu fascinat”. La scurt timp, Richard şi-a produs propriul balafon. “Îmi aduc aminte că repetam la el între opt şi 12 ore pe zi.” A început să cânte în public la vârsta de cinci ani, la biserica din satul său, alături de mama şi de surorile sale. Pentru că nu avea acces la alte instrumente (erau destul de scumpe) a învăţat să şi le facă singur: de la fluiere de lemn, la instrumente de percuţie. Copilul minune a întâmpinat însă probleme în momentul când a vrut să-şi facă prima chitară. Nu reuşea să improvizeze nişte coarde, dar a găsit soluţia la magazinul local de biciclete, folosind în loc de acestea cabluri de frână. De la vârsta de 11 ani, Richard a fost invitat la diverse spectacole şi a reuşit să-şi cumpere o chitară adevărată. În 1980, artistul a cântat într-un club de jazz, unde a început să asculte discuri şi a fost influenţat puternic de Jaco Pastorius şi al lui album Portrait Of Tracy, datorită căruia s-a apucat să studeieze chitara bas. La vârsta de 22 de ani a ajuns la Paris unde a cântat alături de Didier Lockwood, Marc Ducret, Manu Dibangosau sau Salif Keita.

La sfatul lui Mike Stern, a plecat la New York şi a înregistrat albumul My People cu Joe Zawinul. După acest episod au început colaborări de vis, de-a lungul anilor cântând alături de Michael şi Randy Brecker, Mike Stern, Pat Metheny, George Benson, Bobby McFerrin, Branford Marsalis, Chaka Khan, Harry Belafonte, Quincy Jones, Herbie Hancock, Chick Corea, Tito Puente, Harry Connick Jr., Billy Cobham sau Queen Latifah. Primul lui album a fost lansat în 1999 şi s-a numit Scenes From My Life.

Contactat de reporterii PRESSALERT.ro pentru a confirma venirea lui Bona și pentru a da alte detalii, primarul Nicolae Robu a spus că „vom face o declrație oficială ulterior”, nedorind să ofere lămuriri cu privire la festivalul orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.