ICR s-a răzgândit: Festivalul PLAI merită finanţare. Vezi câţi bani a primit

ICR s-a răzgândit: Festivalul PLAI merită finanţare. Vezi câţi bani a primit

0
DISTRIBUIȚI

festivalul_plai01_ac94edb52c

Lista proiectelor eligibile şi neeligibile şi a dosarelor depuse în cadrul concursului anunţat pe 29 noiembrie 2012 de Institutul Cultural Român a fost publicată săptămâna trecută, iar pentru cele mai multe dintre marile iniţiative culturale din ţară aceasta a fost o listă neagră. Timişorenii au fost printre cei mai puţin norocoşi chiar şi după ce ICR a prelungit perioada soluţionării contestaţiilor cu o zi.

Un singur mare proiect timişorean se află pe lista celor finanţate de ICR – Festivalul PLAI, în urma contestaţiilor. Organizatorii acestuia au primit suma de 22.500 lei. ICR afirmă, într-un comunicat emis ieri, că etapa de selecţie are în vedere ierarhizarea ofertelor culturale în funcţie de „valoarea, importanţa şi reprezentativitatea programului pentru domeniul cultural respectiv”. Printre acestea sunt deplasarea trupei teatrului Radu Stanca din Sibiu la Tokio, participarea unor poeţi români la Turnirul de Poezie de la Gyula, Ungaria, dar şi a Orchestrei Române de Tineret la Festivalul Ravello 2013.

Cine s-a mai bucurat de „bunăvoinţa” ICR

Pe lista norocoşilor care au reuşit cu greu să obţină fonduri din partea ICR se mai află UNITER, organizat de Uniunea Teatrală din România,  cu o finanţare de 200.000 de lei, la fel ca şi TIFF.


Alt festivalul internaţional  care pune accentul pe film documentar de această dată, festivalul ASTRA de la Sibiu, va primi 50.000 de lei. Festivalul de Film Anonimul,  care are loc în fiecare an în Delta Dunării, a primit suna de 10.000 de lei, în timp ce Festivalul de Film de Animaţie Anim’Est va avea fonduri în valoare de 20.000 lei. Festivalul Filmului Evreiesc a primit şi el 10.000 de lei, deşi anul trecut ajunsese abia la a doua ediţie, alături de Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica – 4.500 de lei, tot la a doua ediţie în 2012,

Proiectului „Ateliere de artă dramatică”  care va avea loc la Academia de Teatru şi Film Athanor, în  Germania, va primi 100.000 de lei, în timp ce Festivalul Internaţional de Dans Contemporan va fi nevoit să se mulţumească cu o sumă de 40.000 lei. Centrul Naţional al Dansului, care anul anterior a fost evacuat din clădirea pe care o deţinea printr-o ordonanaţă dată de Ministerul Culturii, a primit suma de 60.000 de lei. La secţiunea artele spectacolului mai pot fi enumaraţi Teatrul Nottara din Bucureşti care a primit o finanţare de 70.000 lei pentru a-şi efectua tureneele, şi Teatrul Naţional de la Cluj cu ale sale Întâlniri Internaţionale de la Cluj, cu 60.000 lei.

Iubitorii de jazz pot răsufla uşuraţi pentru că Festivalul de Jazz de la Bucureşti  a primit fonduri în valoare de 4.500 lei, dar şi cel mai important festival de jazz din România, cel de la Sibiu, a primit suma de 30.000 de lei.

Deşi a nu a finanţat două festivaluri de teatru de rang internaţional la Timişoara, cel al Teatrului Naţional şi cel al Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, intenţiile ICR sunt ”onorabile”. „Acestea sunt doar câteva dintre acţiuni. Partenerii strategici care nu au intrat încă în lista de mai sus, întrucât nu au prezentat solicitări până acum, vor fi abordaţi, de asemenea, pe bază de proiecte şi cu statutul de partener strategic ce dispune de vizibilitate pe plan internaţional”, se arată într-un comunicat emis de ICR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.