Jazz TM, bucurie pentru melomani, pe banii noştri

Jazz TM, bucurie pentru melomani, pe banii noştri

3
DISTRIBUIȚI

zoltanvarga 22

Din câte ştiu eu, autorităţile locale ar trebui să se implice în chestiuni arzătoare. Cum ar fi curăţarea drumurilor, construirea locuinţelor sociale şi alte 124 de probleme care fac parte din dosarul cu „chestii arzătoare pentru toţi cetăţenii oraşului“. Pe această listă eu n-aş include finanţarea unei echipe de fotbal, de exemplu, din simplul motiv că nu-mi place acest sport. Prefer motociclismul, dar ar fi culmea să cer autorităţilor locale să construiască o pistă pe care să se desfăşoare o etapă din Campionatul Mondial de Motocilism Viteză, nu? Îmi place jazz-ul şi aparent iniţiativa inventării unui festival dedicat acestui stil muzical e cât se poate de binevenită. Doar că vecinului de la etajul trei îi place opera. Ceilalţi cetăţeni din zonă au preferinţe groaznic de diverse, de la manele la Schubert, de la David Guetta la Sisters of Mercy, de la populară la Skrillex. Ba chiar cunosc şi nişte cetăţeni care îşi duc veacul prin nişte vile impozante din zona centrală, care sunt sigur că ar prefera să se facă un festival cu muzică gypsy. Ce ne facem, inventăm câte un festival pentru fiecare stil muzical? Că doar e pe banii timişorenilor, nu?

Evident, atunci când citeşti că Jazz TM vrea să pună Timişoara „pe harta mondială“, te apucă un intens sentiment de patriotism local. Da, ar fi frumos să fie aşa, dar socoteala din târg nu se potriveşte niciodată cu cea de acasă. Ştirea conform căreia autorităţile se aşteaptă ca în fiecare zi a festivalului zece mii de timişoreni să devină brusc amatori de jazz, e demnă de romanele lui Isaac Asimov.


Să fim serioşi, consumatorii de seminţe care împânzesc de obicei concertele din Centru vor sta să asculte cu urechile ciulite recitalul lui Richard Bona?

Un alt motiv pentru care nu-mi plac sindrofiile de acest fel este acela că la manifestările în care predomină banul public lucrurile nu-s deloc transparente. Carevasăzică, onorariile artiştilor sunt umflate artificial, apar diverşi intermediari care-şi adaugă marje de profit „legale“ în acte, pe scurt se fac aceleaşi mânării care au apărut de pe vremea când în ţara noastră s-a inventat organizarea „zilelor oraşului“. Avem şi noi destule exemple de asemenea „evenimente“ făcute prin oraşul nostru, la care prietenii celor aflaţi la putere s-au îmbogăţit. Şi în urma cărora, noi, plătitorii de impozite suntem traşi în piept. E drept, „felia“ asta e o picătură mică într-un pahar cu apă, dar e certă. M-aş fi bucurat ca noul festival de jazz să fie finanţat cu 100.000 de euro din sponsorizări, la care să se fi adăugat nişte bănuţi din visteria locală. Era mult mai fair-play, căci niciodată nu e bine să amesteci merele cu perele. Cei care vând mere sunt adepţii pomenilor electorale din banii noştri. Cei care vând pere, în schimb, urmăresc profit cu orice preţ. Iar atâta timp cât nu se face din bani publici, sunt mega-bucuros să se înfiinţeze festival de goa sau muzică irlandeză prin oraşul nostru.

Trăim nişte vremuri de restrişte, în care autorităţile din diverse ţări „taie“ în carne vie în ceea ce priveşte finanţările culturale. Iar atunci când în aceste vremuri nişte capete luminate spun că Jazz TM-ul va fi un nou Montreaux, te apucă râsul-plânsul.

Cert este că melomanii vor avea, probabil, o sumedenie de motive de bucurie. Nume mari, concerte frumoase, deliciu. Nu ştiu cum vor reacţiona vecinii mei de scară, dacă pe scenă nu vor vedea figurile pe care le ştiu ei de la tembelizoare. Sper ca măcar pentru aceste trei zile de festival, primăria să interzică consumarea de seminţe în zona centrală a oraşului. Şi că o bună parte din fundurile care vor ocupa locurile V.I.P. din faţa scenei (apropos, unde vor încăpea acolo 3.000 de scaune, în Piaţa Operei?) să fi auzit vreodată cap-coadă vreun disc de jazz.

 

 

 

3 COMENTARII

  1. pai chiar asa… apropos de rechini, cine stie ce firma s-a ocupat de instalarea panourilor pentru noul timparc? o fi aceeasi care a impanzit timisoara, in campanie, de mesuri cu dl robu?

  2. 1) Absolut de acord cu tot ce ai scris, de la primul paragraf la ultimul.
    2) N-am fost prea atent cand este programat festivalul. Nu cumva se surpapune cu TIMROCK 2013?….

  3. Cand Praimaria Timisoara dadea bani pt un festival in alt judet aia nu erau banii nostrii?
    Vecinul de la 3 ce zicea de festivalul de la Garana platit si din banii lui? Mai da-va-n p.w.la mea de carcotasi ” elitisti”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.