Lege de „branding” pentru Poliție. Cum cer, printr-o petiţie online, angajații Ministerului...

Lege de „branding” pentru Poliție. Cum cer, printr-o petiţie online, angajații Ministerului de Interne să fie numiți poliţiştii locali

22
DISTRIBUIȚI

politia m

Mulţi angajaţi ai Ministerului de Interne sunt nemulţumiţi de „concurenţa” pe care le-o face poliţia locală şi de confuziile pe care ei le consideră în defavoarea lor. O amplă dezbatere pe această temă s-a iscat pe site-ul politisti.ro, iar reprezentanții oamenilor legii au decis să militeze pentru un proiect de lege în care denumirile de „poliţie locală” şi „poliţist local” să fie înlocuite cu cele de „gardă publică” şi „gardian public”. Supărarea poliţiştilor e pricinuită mai ales de faptul că apariţia poliţiei locale, aflată în subordinea consiliilor locale ale primăriilor, ar fi subminat eficienţa acţiunilor adevăraţilor poliţişti şi a instituţiei pe care aceştia o reprezintă.

Ei îi acuză pe poliţiştii locali că săvârşesc abuzuri şi le favorizează, folosindu-se de neclarităţile existente în privinţa atribuţiilor pe care le au, care ridică probleme chiar şi specialiştilor. Un alt motiv de iritare este acela că a devenit un obicei, deja de notorietate, ca angajaţii din poliţia locală să folosească articole din uniforma poliţiei române sau autoturisme cu inscripţii şi semnale speciale de avertizare identice cu cele ale poliţiei, amplificând confuzia creată. Poliţiştii vor ca această titulatură să le aparţină în exclusivitate, iar pentru poliţia locală – fosta poliţie comunitară cu atribuţii sporite – propun denumirea de „gardă publică”, mult mai potrivită pentru atribuţiile acestui corp înfiinţat printr-o hotărâre de consiliu local.


Mai ales că ocupația lor înseamnă, în primul rând, paza bunurilor şi apărarea ordinii publice prin acordrea sprijinului necesar celor cu competenţe exclusive în acest domeniu. Instituţia gardienilor publici a existat şi a funcţionat în perioada interbelică, a fost transformată de regimul comunist în „pază contractuală” şi reînfiinţată cu vechea denumire în anul 1993. În afara schimbării denumirii celor care sunt subordonaţi autorităţilor locale, poliţiştii mai vor ca legea să specifice într-un mod lipsit de echivoc că armele neletale, substanţele iritant-lacrimogene, cătuşele, câinii şi alte mijloace de imobilizare care pot fi folosite de poliţiştii locali împotriva celor care comit acţiuni agresive trebuie folosite în mod gradual, după o avertizare prealabilă şi acordarea unui interval de timp necesar pentru conformarea la aceste solicitări.

Deocamdată, poliţiştii au reuşit să adune aproximativ 350 de semnături pentru modificarea legii în vigoare, pe site-ul www.politisti.ro/topic/6762initiativa-legislativa. Legea privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni prevede că propunerea legislativă, întocmită de un comitet de iniţiativă, trebuie însoţită de o expunere de motive şi de listele cu susţinători ai acesteia, cu toate datele de identificare. Numărul minim de susţinători pentru promovarea unei iniţiative legislative este, potrivit Constituţiei României, de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot care să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării. În fiecare din aceste judeţe, respectiv în Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături.

Daniela Seracin, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara, e de părere că „poliţiştii au dreptul să facă demersurile pe care le doresc. Eu consider că, în primul rând, trebuie să ne ajutăm între noi, să acţionăm după lege. La nivelul Timişoarei avem un protocol cu IPJ şi cu poliţia municipală şi am colaborat foarte bine în acţiuni comune. N-am avut cazuri de abuzuri ale poliţiştilor locali în Timişoara, iar în ce priveşte uniforma, ea e făcută după cum spune legea. În Uniunea Europeană se foloseşte tot denumirea de poliţişti în cazul municipiilor, am şi avut unele colaborări, spre exemplu cu <<polizia municipale>> din Italia”.

22 COMENTARII

 1. foarte buna ideea, maine poimaine se infiinteaza si politia observatorilor astronomici, politia gradinitelor, politia politiei si vom fi o tara de politisti in care adevaratii politisti…..someaza!

 2. Foarte buna ideea! Stirbesc imaginea Politie Romane. Trebuie sa ramana la denumirea de gardieni.
  Au declarat ca nu au cazuri de abuzuri?! Ce au facut cu toate reclamatiile, le-au dat foc?!

 3. Pai cine vrea sa conlucreze cu maidanezii locali?NImeni !referindu-ma strict la agentii Pol romane .In Timisoara mai „conlucreaza ” cu localii doar cativa sefi ca in rest ,conlucrarea nu exista !Bogosel mai merge sa-i cante in struna lui Cojan ,poate da un aer de credibilitate acestor impostori ,iar cms sef Moldovan ,liderul IPA a ramas in organizatie cu mai multi locali decat politisti din cadrul IJP Timis.Pacat ! De ce pleaca politisti ai Pol Romane din anumite sindicate sau organizatii?mai mult prin faptul ca nu vor sa fie „colegi ” cu aceste specimene locale .Prolex-ul a pierdut o gramada de oameni din cauza aceasta ,idem si IPA .
  Sper ca initiativa sa mearga pana la capat asa cum trebuie si cineva din guvern sa o sustina .Politia locala este orice dar nu politie ! Termenul de politie nu se potriveste cu munca de paznici pe care o desfasoara acestia .Pacat ca primaria toata prea multi bani din bugetul local cu aceasta „trompeta locala” ,unde nici macar 10% din amenzi nu se achita !Cum isi justifica salariile acesti idivizi ?Prin prostia si ignoranta pe care o afiseaza constant .

 4. mare dreptate,daca nu sunt in stare politisti locali decat sa amendeze pt chistoace,parcari,si seminte si cand este o altercatie si le ceri sprijinul atunci spun sa chemi politia ca ei nu pot intervenii,atunci sa lasam cezarului ce este al cezarului.exista politia romana si atat,sunt un simplu cetatean dar nu este normal,totusi politistii fac o academie ,detin niste facultati,nu le trebuie ata sa lege 2 cuvinte.

 5. Solutia:desfiintarea Politiei Locale !!!Pregatirea slaba,lipsa de solutii pe moment,prostia de care dau dovada,sunt atuurile acestor paznici,salariile imense ale sefilor(Spataru,Cojan) !!!

 6. Biine, ca sunteti voi robocapi!!! De-aia nu prindeti voi hotii si talharii ca exista si politia locala. De-aia va calca toti pe cap si nu faceti nimic. Dar ati gasit cu ce sa va ocupati, cu semnaturi. Atat mai stiti, superpolitistilor nationali.

 7. Eu propun desfiintarea Politiei Locale. Institutia in sine nu isi justifica existenta si mai ales nu justifica cheltuielile facute pentru dotare/echiparea personalului, ca sa nu mai spun de inexistenta pregatirii personalului ,au incercat niste luminati din Politia Romana sa ii oblige sa urmeze cursurile Scolii de Agenti de Politie Vasile Lascar, pentru a le oferi o baza de pregatire, dar cu banii cheltuiti pe acesti gardieni publici puteau fi facute renovari ale unitatilor de politie, dotarea cu tehnica performanta, programe de specializare pentru politisti si multe altele.

 8. @Cetatean-ai dreptate si nu numai !mai este un mos atarnator mare local ce este cu controlorii pe mijloacele de transport in comun .desi e pensionar ,e angajat pe studii superioare cu clasa maxima de salarizare .Sti cat castiga acest moscotarta??? 3700lei(trei mii sapte sute lei ) pe luna !!!!
  Pai cum sa fii politist al pol Romane cu un salariu de 1500 lei si maxim de 2500 dupa 30 ani vechime ?Slugoii primariei trebuie ghiftuiti din greu ca doar prostimea plateste !

 9. de naiba le-au schimbat numele de gardieni publici? poate nici macar asa nu trebuiau botezati din moment ce sint angajati ai primariei. ar putea sa le spuna agenti de dat amenz de parcarei si paznici.

 10. hehehe, astia-s specimenele incapabile din politie care mor de ciuda ca in unele orase politistii locali is mai dotati ca ei. simt ca li se apropie sfarsitul si vor trebui sa treaca la primarie iar o parte dintre ei vor fi dati afara, ca se va face selectie si dintre cei de la locala si de la ei. au si unii si altii lichelele lor. ar sa spuna domnii de la politie cati hoti, urmariti etc le-au livrat astia de la locala si au spus ca i-au prins ei… asa ca, rusinica!!!

 11. In acest moment s-au adunat peste 770 de semnaturi pentru schimbarea acestie denumiri. Sunt curios daca cetateanul roman cunoaste faptul ca la Politia Locala Tg-Jiu exista aprox. 100 de politisti locali, cu un salariu mediu lunar de circa 1500 lei? Ce fac ei de banii astia? Incurca circulatia in giratoriile din Tg-Jiu, le duc acasa caii tiganilor de pe Meteor si de pe Obreja atunci cand respectivii tuciurii uita sa-i mai ia de prin parcurile orasului (fara amenzi, da!), si cel mai important lucru, patruleaza din bar in bar pentru linistea clientilor!

 12. Domnule Andrei, ar trebui sa se faca si un topic si pentru abuzurile grosolane ale Politiei Romane, opriri in cascade, serviciul in masina personala, fuga de responsabilitate, fapte grave de coruptie, si de acord numele politiei locale trebuie schimbat nu trebuie confundat cu Garcea, Curcani, Sticleti si bagati in bancuri cu politisti.

 13. La ambele politii sint incompetenti si corupti! De acord cu schimbarea denumirii de politie locala. Se pot numi agenti , gardieni publici, lucratorii ai ordinii publice.

 14. Nu înțeleg pe cine supără denumirea de Poliția Locală. Sunt multe țări în care există această instituție. Atribuțiile polițiștilor locali sunt clar definite în Legea 155\2010. De ce se face confuzie între polițiștii locali și personalul contractual? Dacă polițiștii din Poliția Română nu vor să lucreze cu cei din Poliția Locală și se cred superiori e problema lor. Dar să demonstreze că sunt competenți, pregătiți profesional, integrii…Sunt printre ei si profesioniști, dar prea puțini. Îmi asum ceea ce afirm.

 15. Numai niste indivizi din Politia Romana care nu au obiectul muncii pot face astfel de afirmatii la adresa unei institutii. Pentru cultura generala a unor atotstiuitori care se intrec in pareri si ideii, gardienii publici nu mai functioneaza din 2005. Stimate politist ”cu scoala” care denigrezi imaginea unor reprezentanti ai legii pana la urma ca si tine, evident fara sa cunosti Legea nr. 7/2004 privind Codul de conduita al functionarilor publici, ma mir cum poata sa tina pamantul astfel de talente ca tine. Din cate am observat pe la televizor nu stiu cati din politisti locali si-au impuscat amantele sau mai grav pe ei insusi ca unii din politia adevarata, daca ne referim la starea psihica !!! si multe alte aspecte. Sa fim realisti, fiecare padure isi are uscaturile ei cu incompetentii, pregatiti slabi si prosti, iar mai grav este pentru aceia care reprezinta o institutie care functioneza de 191 de ani. Legea Politiei Locale 155/2010 e destul de clara in ceea ce priveste activitatea sa impartita pe domenii, iar tinuta este prevazuta in regulamentul-cadru, cu insemnele si inscrisuriile respective, fara confuzii. Nu faceti nimic altceva unii pe aici decat sa va exprimati rautatea si demonstrati asta incontinu, anii trec si subnici-o forma nu vreti sa va dezbracati de stilul acela de militian. Mare grija sa nu te imbolnavesti daca nu aduni semnaturiile alea.

 16. NISTE INUTILI,SE CALCA PE BOMBEURI CU ADEVARATII POLITISTI.SALARII URIASE PLATITE DE NOI,ASTIA CARE MUNCIM DE NE IA DRACU PENTRU 200 DE EURO.DESFIINTAREA NU COSMETIZAREA,AVEM DEJA DE 10 ORI MAI MULTI BUGETARI DECAT NE TREBUIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.