Maraton de teatru la Timișoara: opt trupe, paisprezece spectacole și două premiere

Maraton de teatru la Timișoara: opt trupe, paisprezece spectacole și două premiere

1
DISTRIBUIȚI

DUMNEZEU14

Veşti bune pentru iubitorii de teatru din Timişoara: Ziua Teatrului, 27 martie, va fi sărbătorită printr-un adevărat maraton, care se va întinde pe mai multe zile, pe mai multe scene.  Celor trei teatre tradiţionale, Teatrul Național Timișoara, Teatrul Maghiar  „Csiky Gergely” și Teatrul German de Stat Timișoara, li se alătură Teatrul Auăleu, deja cunoscut printre împătimiţii spectacolelor inedite, Teatrul Thespis, teatru studențesc cu o vechime de 48 de ani în orașul de pe Bega, dar și Liber Imago și Gaudeamus de la Cluj, împreună cu Podul de la București, invitate la cele 24 de ore de teatru care vor avea loc în Timișoara.

Teatrul Naţional din Timişoara dorește astfel să realizeze o premieră și a programat trei spectacole în cele trei săli ale sale. Astfel, la  Sala Mare are loc spectacolul ”Nopţi cu Isadora” de Ion Jurca Rovina, în regia lui Sabin Popescu, Sala 2  găzduiește spectacolul ”Boala familiei M” de Fausto Paravidino în regia lui  Radu Afrim, iar  Studio „Uţu Strugari” prezintă spectacolul ”Dumnezeu e un mafiot” de Nick Mancuso, după un concept de Doru Iosif. Toate spectacolele încep de la ora 19:00, iar biletele pot fi achiziționate de la agenția de biletele din strada Mărășești nr.2 sau on-line, din rețeaua eventim.ro.

Teatrul Maghiar a pregătit pentru 27 martie o premieră, în regia și scenariul lui Hajdu Szabolcs, scenografia semnată de Iuliana Vîlsan, iar light-designul îi aparține lui Nagy András. ”Vremuri de pace” este spectacolul care spune povestea lui Langermann, un scriitor rugat să scrie o piesă de teatru.


Moartea tatălui său, agitaţia pregătirilor pentru înmormântare, conflictele ascunse ale unei familii care şi-a pierdut echilibrul și atmosfera sufocantă a societăţii devin piedici în calea creativității.  Astfel, sarcina asumată devine din ce în ce mai grea pentru Langermann, luând proporţii ireale, fatale chiar.

Teatrul German de Stat Timişoara a programat, în 28 martie, spectacolul  Titus Andronicus de William Shakespeare, în regia lui Brian Michaels. Este pusă în scenă cunoscuta poveste a generalul roman Titus Andronicus, care se întoarce acasă de la războiul împotriva goţilor. Cu această probabil primă tragedie, William Shakespeare prezintă, dincolo de aparenţele însângerate, o piesă complexă despre raportarea la ritual, violenţă, durere şi răzbunare.

Festivalul  „24 de ore de teatru” organizat de teatru studențesc Thespis sărbătorește anul acesta a zecea ediție și are ca și invitate trei teatre din țară: Teatrul Podul din București, Teatrul Gaudeamus și Teatrul Liber Imago din Cluj, care se reîntoarce după o lungă absență la Timișoara. Thespis prezintă, la rândul său, o premieră, „E pur si muove”. Maratonul teatral înseamnă prin spectacole, workshopuri de improvizație și ateliere de actorie și concerte. Festivalul începe miercuri 27 martie, cu piesa „Asteptându-l pe spectator” de la studioul 202, la Casa Studenților.  Toate reprezentaţiile au intrare liberă.

Teatrul Auăleu a pregătit, de asemenea, un maraton și pune la dispoziție toate piesele de teatru disponibile în repertoriu începând cu 25 martie până în 31 martie. ”Stăteam întinși pe pat” este povestea de amor cu final nefericit care va putea fi vizionată în 27 martie. Spectacolul începe la ora 20.00, însă pentru doritorii care nu au mai reușit se își facă rezervare  din timp și să ocupe unul dintre cele 27 de locuri ”puse la bătaie”,  spectacolul se va relua de la ora 21.00. Din distribuție fac parte Christine Cizmaș și Ovidiu Mihăiță,  după un text scris de Daniil Harms, costumele şi obiectele de scenă sunt realizate de Tudor Bodiciu, responsabil pentru lumini va fi Ioan Codrea, iar de muzică se va ocupa Cari Tibor, laureatul Premiului special pentru Muzică de teatru oferit de UNITER. Regia poartă semnătura lui Ovidiu Mihăiță.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.