Noi dezvăluiri despre Stonehenge: a fost mai întâi un cimitir de lux,...

Noi dezvăluiri despre Stonehenge: a fost mai întâi un cimitir de lux, apoi un loc de adunare şi sărbătorire a solstiţiului

0
DISTRIBUIȚI

Stonehenge_back_wide

Stonehenge, misteriosul sit preistoric din sudul Angliei, a fost la origine un cimitir, apoi a devenit un loc de adunare şi sărbătoare, potrivit cercetătorilor britanici, relatează agenția AFP, citată de Agerpres. Numeroase teorii despre acest aliniament circular de pietre imense, clasat în patrimoniul mondial al UNESCO, au fost vehiculate: calendar astronomic, observator, templu dedicat cultului soarelui?

De fapt, Stonehenge, în “prima sa fază, a fost un imens cimitir” rezervat familiilor de elită, afirmă profesorul Parker Pearson, de la University College din Londra, la capătul a zece ani de cercetări cu o echipă de oameni de ştiinţă britanici.


Potrivit acestor cercetători, spre anul 3.000 î.Hr., rămăşiţele celor privilegiaţi erau transportate până la Stonehenge pentru a fi înmormântate. „Monumentul original era o largă incintă circulară, construită cu 500 de ani înainte de Stonehenge-ul pe care îl cunoaştem astăzi”, a explicat profesorul Pearson într-un comunicat.  Într-o a doua fază, spre anul 2.500 î.Hr., situl a avut un rol mai prietenos.

După ce au examinat dinţii proveniţi de la aproximativ 80.000 de oseminte de animale găsite aici, cercetătorii au concluzionat că, la acel moment, Stonehenge era scena unor mari adunări şi sărbători comunitare, în care putea fi întâlnită până la o zecime din populaţia ţării venită pentru a celebra solstiţiul.
Stonehenge era “un loc de adunare”, a subliniat universitarul. „Am descoperit că oamenii veneau din întreaga ţară cu animalele lor, unii chiar din Scoţia”, a adăugat el. Potrivit cercetătorilor, amplasamentul Stonehenge ar fi fost ales datorită prezenţei în acest loc a două creste paralele, una îndreptată spre apusul soarelui în mijlocul iernii, iar cealaltă, spre răsăritul soarelui în mijlocul verii. În opinia acestei echipe de oameni de ştiinţă, declinul Stonehenge se explică apoi prin abandonarea culturii comunitare şi sosirea unor populaţii mai individualiste.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.