Nominalizări și premii pentru teatrul timișorean la cea mai importantă gală dedicată...

Nominalizări și premii pentru teatrul timișorean la cea mai importantă gală dedicată artei scenice din România

0
DISTRIBUIȚI
Viata e vis,foto Adrian Piclisan(1)
Spectacolul „Viața e vis”. FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

Scenografia piesei de teatru ”Viaţa e vis” de Calderón de la Barca, în regia lui Mihai Măniuţiu, o producţie a Teatrului Naţional din Timişoara, a fost nominalizată la premul Galeii UNITER. Decorurile au fost realizate în totalitate la atelierele Teatrului Naţional, de către profesioniştii acestei instituţii. Acestea reprezintă o construcţie complexă care contextualizează în mod original poveste spectacolului ”Viața e vis”. Aprecierea juriului UNITER recompensează astfel efortul TNT de a readuce în teatre meseriile specifice. Acest demers al instuției din Timișoara a fost concretizat prin realizarea Fabricii de decoruri, a cărei construcţie a fost inaugurată în mai 2012. Juriul de selecţie este compus din criticii de teatru Maria Zărnescu, Mircea Morariu şi Ion Parhon, a nominalizat în lista celor mai bune scenografii ale anului 2012 decorurile care poartă semnătura lui Adrian Damia.


Scenograful a mai colaborat cu TNT și la spectacolul “Adam şi Eva”, pus în scenă după opera lui Liviu Rebreanu, în regia lui Alexander Hausvater.

Anul acesta, premiul pentru Muzica de teatru i-a revenit compozitorului timișorean Cári Tibor. Trofeul îi va fi înmânat în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Galei Premiilor UNITER, care va avea loc în 13 mai 2013, la Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Decizia Senatului UNITER  s-a bazat pe efortul lui Cari Tibor care a compus muzica pentru aproape 100 de spectacole de teatru din ţară şi străinătate, pentru filme, spoturi şi generice de televiziune.

Cári Tibor lucrează la Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”din Timişoara. Și în stagiunea actuală, muzica sa poate fi ascultată în şase spectacolele. Artistul este un militant fervent împotriva „muzicii de plastic” în teatru. De asemenea, este compozitor şi interpret în proiectul „Muzica Teatrului”, o iniţiativă artistică lansată în anul 2005 prin care se dorește promovarea muzicii live în spectacole de teatru, prin concerte şi participări în festivaluri. Compozitorul Cári Tibor a mai fost distins cu Trofeul Pro Cultura Timisiensis (2012), Premiul Festivalului Internaţional de Teatru Atelier din Baia Mare şi a fost Nominalizat la Premiul Criticilor de Teatru în Ungaria 2006/2007.

Cári Tibor este absolvent al Facultăţii de Muzică din Timişoara. A debutat pe scena muzicală teatrală ca pianist în piesa „Lecţia” de Eugene Ionesco, în regia lui Victor Ioan Frunză, producţie a Teatrului Maghiar „Csiky Gergely”, în 2001.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.