Noul Papă este argentinianul Jorge Bergoglio. Pe cine a binecuvântat în primul...

Noul Papă este argentinianul Jorge Bergoglio. Pe cine a binecuvântat în primul său discurs, de la balcon

0
DISTRIBUIȚI

berg

Fum alb a ieşit, miercuri seară, pe coşul Capelei Sixtine, indicând alegerea noului papă. Fumul alb a ieşit la ora 19.06 (20.06, ora României), după al cincilea vot care a avut loc în cadrul Conclavului. Noul Papă este argentianul Jorge Bergoglio.

Noul Suveran Pontif, Fanciscum, a apărut, în această seară, în balconul central al bazilicii Sfântul Petru din Roma. Numele său a fost anunţat de cardinalul protodiacon Jean-Louis Tauran, după rostirea formulei latine ‘Habemus Papam’, în faţa mulţimii euforice adunate în Piaţa Sfântul Petru din Roma şi a camerelor de luat vederi care difuzează pe întregul mapamond acest eveniment istoric.  Clopotele Bisericii Sfântul Petru au început să sune în această seară ca în zi de sărbătoare, la fel şi clopotele din toate bisericile din Roma, care trăieşte o imensă emoţie, după ce fumul alb a ieşit pe coşul Capelei Sixtine, anunţând alegerea unui nou Pontif, la ora locală 19.06.

UPDATE 1 Papa Francisc I și-a făcut apariția la balconul bazilicii Sfântul Petru din Roma și încă de la începutul discursului său l-a binecuvântat pe Papa Benedict al XVI-lea, în aplauzele mulțimii.

UPDATE 2 Jorge Bergoglio face parte din ordinul iezuiților și este primul papă de origine sudamericană.


Are 76 de ani şi, din 1998, Jorge Mario Bergoglio a fost Arhiepiscop de Buenos Aires, fiind numit cardinal în 2001. După ce a absolvit seminarul din Villa Devoto, Bergoglio a intrat în Societatea lui Isus, la 11 martie 1958. A obținut licența în filosofie la Maximo Colegio San Jose din orașul San Miguel, apoi a predat literatura și psihologia. A fost hirotonisit la 13 decembrie 1969 de către Arhiepiscopul Ramon Jose Castellano. Impresionați de abilitățile sale de conducător, Societatea lui Isus l-a promovat pe Bergoglio până în funcția de rector al seminarului din San Miguel.

În calitate de cardinal, a ocupat mai multe poziții administrative, devenind membru al Comisiei pentru America Latina și al Consiliului Familiei. S-a făcut cunoscut prin smerenia sa, conservatorismul doctrinar și angajamentul față de justiția socială. Trăiește într-o locuință mică, a renunțat la limuzina cu șofer în favoarea transportului în comun și își gătește singur. La moartea Papei Ioan Paul al II-lea, Jose Mario Bergoglio a fost considerat „papabil” și a participat la conclavul din anul 2005, în care a fost ales Papa Benedict al XVI-lea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.