Percheziţii la grupări suspectate de înşelăciune şi fraude informatice conduse din puşcărie....

Percheziţii la grupări suspectate de înşelăciune şi fraude informatice conduse din puşcărie. Cât este prejudiciul

0
DISTRIBUIȚI

mascat spate

Procurorii DIICOT şi poliţiştii fac 30 de percheziţii la membrii unei grupări conduse de cinci deţinuţi care ar fi înşelat unităţi bancare, supermarketuri şi alte companii. Grupul infracţional este format din64 de persoane este suspectat de infracţiuni informatice şi înşelăciuni cu consecinţe deosebit de grave. Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind cinci persoane care execută pedepse privative de libertate într-o unitate de detenţie, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), potrivit Mediafax. Percheziţiile au loc în Prahova, Dâmboviţa, Ploieşti şi Ilfov, iar prejudiciul estimat este de peste 350.000 de euro.

Potrivit procurorilor, membrii grupării au contactat angajaţi ai părţilor vătămate folosind identităţi fictive şi pretinzând că telefonează de la centrala băncii sau agenţi ai serviciului de transfer şi, sub pretextul unor testări ale sistemului, le-au solicitat să efectueze operaţiuni de transfer monetar pe numele unor persoane racolate în acest scop.

„Subsecvent realizării operaţiunilor şi după obţinerea codului unic al tranzacţiei, acesta era transmis prin SMS altor membri ai grupării, care, contra unui comision, efectuau rapid retragerea sumelor de bani din conturile în care acestea erau transferate, pentru a evita riscul blocării tranzacţiilor”, se mai arată în comunicatul citat.

Membrii grupării transmiteau, în unele cazuri, mesaje electronice pe adresele de e-mail de serviciu ale angajatilor, prin care li se aducea la cunoştinţă că urmează să aibă loc „simulări” privind sistemul, fiind indicat şi un număr telefonic fix, anterior „preluat” de învinuiţi prin devierea apelului către numărul de mobil folosit de aceştia în penitenciar.

În urma percheziţiilor vor fi audiate la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu 70 de persoane.


Percheziţiile sunt făcute de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu şi ofiterii de poliţie judiciară de la BCCO Alba. Cercetarile în această cauză sunt făcute împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la BCCO Bucureşti şi Ploieşti, SCCO Ilfov şi Dâmboviţa, IPJ Sibiu şi Alba, cu suportul informativ al Direcţiei Operaţiuni Speciale Sibiu şi Direcţiei Operaţiuni Speciale Alba-Iulia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.