Povestea tinerei care a pus curajul înaintea bolii

Povestea tinerei care a pus curajul înaintea bolii

0
DISTRIBUIȚI

alex1

Un caracter tare – asta realizezi din primele clipe în care o întâlneşti pe Alexandra. Are 26 de ani, locuieşte cu părinţii într-un apartament în Timişoara şi pare că nimic nu o deosebeşte de tinerii de vârsta ei. Afecţiunea cu care s-a născut însă a făcut-o încă din clipa din care a deschis ochii să intre în luptă. Pentru a fi acceptată, pentru a câştiga aprecierea colegilor în ciuda aparenţei sale, pentru a-şi găsi echilibrul în lume. Alexandra, una dintre miile de români diagnosticaţi cu sindromul Down, a reuşit să-şi controleze soarta poate mai bine decât tinerii „normali”: are prieteni, două joburi şi convingerea că ceea ce te poate face diferit te ajută să fii puternic. „Am avut prieteni care râdeau de mine pentru că nu sunt ca ei, dar i-am ignorat”, ne povesteşte Alexandra. Cu ajutorul Fundaţiei „Pentru Voi”, dar şi cu multă voinţă şi multe exerciţii, Alexandra nu numai că duce o viaţă la fel ca alţi tineri de vârsta ei, dar se laudă cu faptul că este printre puţinele persoane cu această afecţiune din ţară care a obţinut două locuri de muncă.

Alexandra nu apucă să se plictisească vreodată. Pe lângă activităţile la care participă zilnic la centrul Fundaţiei „Pentru Voi”, fata merge de două ori pe săptămână, lunea şi joia, timp de două ore, la o firmă IT din afara Timişoarei, unde face curăţenie. În restul zilelor, munceşte de zor ca să confecţioneze felicitări, broşuri, sortează beţe de îngheţată sau lucrează la calculator.


Iubeşte ceea ce face, mai ales că la copy-center „mă înţeleg bine cu toată lumea, nimeni nu mă tratează altfel şi oamenilor le place cum muncesc”. Alexandra a reuşit să termine douăsprezece clase şi a obţinut chiar şi un curs de cofetar-patiser, timp de câteva luni a lucrat în acest domeniu, însă acum „mai gătesc prăjituri acasă din când în când, părinţilor mei le plac foarte mult”.

Alexandra Olariu face parte din cele 36 de persoane cu Sindromul Down care beneficiază de serviciile Fundaţiei „Pentru Voi”, organizaţie nonguvernamentală ce militează pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi de dezvoltare. Laila Onu, directorul Fundaţiei, spune că în Timişoara sunt aproximativ 300 de persoane care suferă de această afecţiune. Pentru că sunt vulnerabile, persoanele cu dizabilităţi intectuale sunt puse sub interdicţie, adică „sub un sistem de protecţie pentru că persoanelor cu dizabilităţi intelectuale pot fi exploatate. Avem un caz când doi dintre beneficiari au fost păcăliţi de către un vecin să semneze un contract de credit şi trebuie să îl ramburseze”, a mai afirmat Laila Onu.

De Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindromul Down, săptămâna trecută, o parte dintre beneficiarii serviciilor oferite de fundaţie s-au întâlnit cu subprefectul de Timiş, Liliana Oneţ, şi cu viceprimarul Timişoarei, Traian Stoia, cu care au discutat despre problemele cu care se confruntă „Pentru Voi”. Evenimentul a fost marcat şi printr-un marş la care au participat 13 persoane cu Sindromul Down îmbrăcate într-o vestimentaţie colorată ca să promoveze diversitatea, după modelul internaţional.

Sindromul Down este o stare genetică ce se manifestă prin întârziere mentală şi fizică, care nu se poate vindeca. Persoanele care au această afecţiune prezintă un anumit grad de dificultăţi de învăţare, le ia mai mult timp să proceseze o informaţie şi să deprindă anumite abilităţi. Majoritatea persoanelor cu acest sindrom trăiesc cel puţin 50 de ani. Speranţa de viaţă a crescut de la 25 de ani în deceniile trecute datorită accesului la o îngrijire medicală şi la condiţii de trai de mai bună calitate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.