Preşedintele ceh Vaclav Klaus, acuzat de înaltă trădare, susţine că este urmărit...

Preşedintele ceh Vaclav Klaus, acuzat de înaltă trădare, susţine că este urmărit politic

0
DISTRIBUIȚI

vaclav-klaus-detail_denik-1024

Preşedintele Cehiei Vaclav Klaus a declarat astăzi că votul senatorilor în favoarea punerii sale sub acuzare pentru înaltă trădare are o motivaţie politică, relatează AP, citată de Agerpres. Camera Superioară a Parlamentului, care este dominată de opoziţia de stânga, i-a cerut ieri Curţii Constituţionale să stabilească dacă şeful statului a încălcat legea fundamentală a ţării printr-un decret de amnistiere din luna ianuarie care a inclus şi oprirea procedurilor judiciare în mai multe cazuri de fraudă.

Decizia preşedintelui i-a înfuriat pe numeroşi cehi, care s-au săturat de fenomenul corupţiei, pe care îl consideră extrem de răspândit.


În prima sa declaraţie după hotărârea Senatului, Klaus a spus că este clar că există un „obiectiv politic” al opozanţilor săi şi că votul a fost o încercare de a-i „păta” mandatul. Preşedinţia de 10 ani a lui Vaclav Klaus, care este în mod tradiţional simbolică, se încheie joi. Aproximativ 73.000 de cehi au semnat o petiţie de susţinere a acuzaţiilor, în timp ce portretul lui Klaus a fost dat jos din şcoli şi birouri din întreaga ţară.  Verdictul Curţii Constituţionale este aşteptat abia peste câteva săptămâni, însă cea mai dură pedeapsă cu care se confruntă Klaus este pierderea postului şi interdicţia de a candida din nou. Politicianul de 71 de ani ar putea pierde şi aproape 5.000 de dolari pe lună dintr-o pensie de stat pentru foştii preşedinţi. Totuşi, sancţionarea lui Vaclav Klaus ar constitui o lovitură simbolică dată moştenirii unui politician de dreapta care a stârnit iritare în unele cercuri din Europa prin atitudinea sa eurosceptică, potrivit Reuters.

Controversatul act de amnistie semnat de preşedinte la 1 ianuarie a vizat aproximativ 7.000 de deţinuţi, printre care şi persoane inculpate pentru fapte de corupţie. „Este un gest menit să le ofere o nouă şansă acelor cetăţeni care au încălcat legea, dar care nu sunt delincvenţi recidivişti”, a explicat la acea vreme Vaclav Klaus. Senatorii cehi îl acuză totodată pe preşedinte de încălcarea Constituţiei prin refuzul de a ratifica tratate europene şi de a promulga numirea unor judecători.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.