Protest spontan la spital împotriva demiterii managerului. Susținătorii acuză o „mazilire” politică...

Protest spontan la spital împotriva demiterii managerului. Susținătorii acuză o „mazilire” politică UPDATE Șapte consilieri locali îi sar în ajutor lui Bende Barna

0
DISTRIBUIȚI

spital municipal alexandru simionescu hunedoara

Protest spontan la Spitalul „Doctor Alexandru Simionescu” din Hunedoara după ce managerul spitalului, doctorul Bende Barna, a fost demis într-o ședință extraordinară a Consiliului de adminstrație întrunit aseară. Motivul este raportul Curții de Conturi, potrivit căruia au existat nereguli la achiziția în leasing de aparatură medicală, în valoare de aproximativ 14 milioane de lei. Dispoziția de destituitre din funcție a fost emisă în această dimineață, iar contractul de management va înceta începând cu 18 martie. Decizia a fost comunicată în sala de amfiteatru a spitalului, iar peste 200 de medici, asistente, infirmiere și câțiva pacienți au protestat pe holuri față de această situație. Când Bende Barna a ieșit în mijlocul lor, îndemnându-i să se întoarcă la lucru, cei prezenți au scandat „Barna manager”, iar față de membrii Consiliului de administrație, „Rușine” și „Hoții”. Barna a fost întâmpinat cu aplauze, iar câteva dintre infirmiere chiar au lăcrimat.

Angajații spitalului care l-au susținut pe fostul manager spun că motivele demiterii acestuia sunt politice, mai ales că Barna a fost principalul contracandidat la alegerile locale al actualului primar, pedelistul Viorel Arion. Din Consiliul de administrație fac parte cinci persoane cu drept de vot, dintre care au votat trei pentru demiterea lui Barna. Doi dintre aceștia sunt consilieri locali, iar al treilea este reprezentantul Primăriei Hunedoara.


Bende Barna spune că se gândește să conteset în instanță această decizie. Medicii au spus că vor cere ajutorul secretarului de stat Raed Arafat pentru „a îndrepta nedreptatea”.

Protestatarii au decis să se întoarcă la muncă după două ore, iar imediat după ce au reluat lucrul la spital a ajuns un echipaj al Poliţiei municipiului Hunedoara, care a fost anunţat prin 112 despre existenţa unui protest spontan. Poliţiştii au discutat cu managerul, după care au plecat.

Spitalul „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara este de categoria III, are peste 800 de angajaţi şi 612 paturi. La protest au participat angajaţii din schimbul de noapte şi o parte din cei din tura de dimineaţă.

Primarul Viorel Arion spune că nu poate recupera prejudciul cauzat de achiziția controversată cu actuala conducere, susținând că are un raport în care se arată că managerul spitalului a fost cel care a făcut recomandări pentru aparate. Barna spune, pe de altă parte, că toate aparatele sunt necesare și că este prima investiție adevărată în ultimii treizeci de ani, având în vedere că medicii lucrau cu echipamente care datau din 1968, anul în care s-a înființat spitalul. Barna nu a fost în comisia de licitație, achizițiile făcându-se de primărie.

Doctorul Bende Barna a fost numit manager al Spitalului „Doctor Alexandru Simionescu” din Hunedoara în 2005, iar de 24 de ani este ortoped.

UPDATE Şapte consilieri locali de la PNL, PC, UDMR şi UNPR au convocat şedinţă deîndată, mâine, pentru a-i schimba pe cei doi reprezentanţi în CA a Spitalului „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara cu intenţia de a anula decizia prin care managerul unităţii medicale a fost demis. Din CL Hunedoara fac parte 21 de consilieri locali: dintre care opt sunt PDL + UNPR, cinci PNL, patru PSD, doi PPDD, unul PC şi unul UDMR. Pentru ca şedinţă deîndată să aibă loc e nevoie de prezenţa a celor puţin 11 dintre consilierii locali, proiectul putând fi aprobat cu votul a jumătate plus unu dintre cei prezenţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.